/egeszseg/a-mutans-koronavirus-ellen-is-vedenek-az-oltoanyagok-amelyeket-nagy-britanniaban-hasznalnak/
hirdetés

EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés

A mutáns koronavírus ellen is védenek az oltóanyagok, amelyeket Nagy-Britanniában használnak

A brit oltási kampányért felelős egészségügyi államtitkár megnyugtató választ adott a 'brit variánsként' is emlegetett mutáció miatt aggódóknak.
hirdetés

A brit oltási kampányban jelenleg alkalmazott oltóanyagok is jó hatékonysággal védenek a Nagy-Britanniában leginkább elterjedt koronavírus-variásokkal szemben - írta hétfőn megjelent cikkében Nadhim Zahawi, a brit oltási program irányításáért felelős egészségügyi államtitkár.

Az először Délkelet-Angliában kimutatott, a világban "brit variánsként" emlegetett új koronavírus-változat a vizsgálatok szerint 30-50 százalékkal fertőzőképesebb, mint az először kimutatott vírusvariánsok.

A The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap hétfői kiadásában közölt írásában Nadhim Zahawi ugyanakkor hangsúlyozta:

a Nagy-Britanniában jelenleg használatos két vakcina - a Pfizer és a BioNTech, illetve az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár közös fejlesztésű oltóanyaga - a legutóbbi vizsgálatok eredményei alapján jól alkalmazható e variáns és a brit koronavírus-járvány terjedésében dominánssá vált egyéb vírusváltozatok ellen.

Ugyanezt szögezte le az Oxfordi Egyetem oltóanyag-fejlesztő csoportjának igazgatója, Andrew Pollard által a minap közzétett hatásvizsgálati jelentés. A tanulmány kiemeli, hogy az AstraZeneca gyógyszergyárral közösen kidolgozott, ChAdOx1 nCoV-19 nevű vakcina hasonló hatékonysággal alkalmazható az Angliában feltűnt, B.1.1.7 jelzésű új koronavírus-variánssal szemben, mint a járványt okozó SARS-CoV-2 koronavírustörzs egyéb, korábban azonosított változatai ellen.

hirdetés
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk