EGÉSZSÉG
A Rovatból

A fiatalabb felnőtteknél és a nőknél gyakoribbak a vakcinával járó mellékhatások

Összeszedtük, mi mindent lehet tudni eddig az oltási reakciókról.

Link másolása

Ahogy más védőoltásoknak, úgy a koronavírus elleni vakcináknak is lehetnek mellékhatásai, ezek megjelenése viszont függ a beoltott személy korától, nemétől, egészségi állapotától, a vakcinafajtától és attól is, hogy az első vagy a második dózist kapta meg.

A Business Insider az eddig rendelkezésre álló adatok és kutatások alapján készített egy összegzést az oltásokkal járó esetleges mellékhatásokról.

A második adag után jelentkezhetnek súlyosabb mellékhatások

A három, Egyesült Államokban eddig engedélyezett vakcinánál

a leggyakoribb mellékhatás az oltás helyén jelentkező fájdalom vagy duzzanat.

A Moderna klinikai tesztelésén a résztvevők közel 92 százaléka tapasztalta ezt, a Pfizernél 84 százalék, a Johnson & Johnson egydózisú vakcináját tesztelőknek pedig csupán a 49 százaléka számolt be erről.

Gyakori mellékhatásnak számít még a fáradtság, a fejfájás, az izomfájdalom és a teljes testben érzett fájdalom.

A Pfizer vakcinájával beoltottak és a Moderna tesztalanyainak 65 százaléka panaszkodott fáradtságra, a Johnson & Johnson oltóanyagát kapóknak pedig a 38 százaléka.

Az is kiderült, hogy azoknál, akik még nem kapták el a koronavírust, a mellékhatások általában gyakoribbak és erősebbek a második oltás után.

A Pfizer klinikai tesztelésén például durván kétszer annyian küzdöttek hidegrázással és ízületi fájdalommal a második adag után, mint az első után. A Modernánál pedig kb. ötször annyi embernél jelentkezett a hidegrázás a második dózis beadása után, mint az első után. A láz pedig mindkét vakcina esetében sokkal gyakoribb volt a második oltást is megkapó pácienseknél.

A fertőzésen átesetteknél az első adag után lehetnek inkább mellékhatások

A New York-i Icahn Orvosi Egyetemen végzett kutatás során megállapították, hogy

az olyan mellékhatások, mint a fáradtság, a fejfájás és a hidegrázás gyakoribbak azoknál a beoltottaknál, akik az oltás előtt már átestek a fertőzésen. Mintegy 73 százalékuknál jelentkeztek ezek a mellékhatások, míg a még nem megfertőződötteknél csak 66 százalék volt ez az arány.

Mint azt egy másik cikkünkben is írtuk, a vírusból gyógyultaknál azért lehetnek gyakoribbak a mellékhatások, mert az ő szervezetükben már van valamennyi antitest, ezért az első oltás olyan, mint egy plusz antitest dózis, ami még inkább "felrázza" az immunrendszert.

A fiatalabb felnőtteket jobban megviselheti az oltás, mint az idősebbeket

Az immunrendszer az öregedéssel egyre gyengébb lesz, ezért azt feltételezhetnénk, hogy az idősek immunrendszere nehezebben fogadja be az idegen anyagokat, mint például a vakcinán keresztül befecskendezett fehérjét. De az, hogy

a fiatalabbaknak erősebb az immunrendszere, azzal jár, hogy náluk erősebb az immunválasz, vagyis a szervezet erőteljesebben próbál védekezni az idegen anyag ellen. Éppen ezért lehetséges az, hogy ők nagyobb eséllyel tapasztalhatnak oltási reakciókat, mint az idősebbek.

A Moderna oltóanyagával beoltottaknál az első adag után 65 év alattiak 57 százaléka tapasztalt mellékhatásokat, szemben a 65 év felettiek 48 százalékával. A második dózist követően a fiatalabb csoportban már 82 százalék volt ez az arány, míg az idősebbeknél csak 72 százalék.

A Pfizer vakcinájának első dózisa után a 18-55 év közöttiek 47 százaléka panaszkodott fáradtságra, míg az 56 felettieknél csak 34 százalék. Két dózis után pedig előbbi ccsoportban 59 százalék, utóbbiban pedig 51 százalék volt ez az arány.

A Johnson & Johnson egydózisú oltása után a 18-59 év közöttiek 62 százalékánál jelentkeztek mellékhatások, a 60 év felettiek körében pedig csak 45 százalékuknál.

A nőknél nagyobb eséllyel jelentkeznek mellékhatások

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) december és január között vizsgálta, hogy közel 14 millió Pfizer- és Moderna-vakcina milyen reakciókat vált ki a beoltottaknál. Kiderült, hogy

a mellékhatásokról szóló jelentések háromnegyede (79%) nőktől érkezett, vagyis sokkal nagyobb arányban tapasztaltak mellékhatásokat nők, mint férfiak.

Dr. Vivek Cherian belgyógyász szerint ez azért van, mert a nők szervezete általában erősebben reagál a legtöbb védőoltásra, például az influenza, a kanyaró, a gyermekbénulás vagy a mumpsz elleni oltásokra is. A menopauza, vagyis

a klimax előtt álló nőknél pedig még gyakoribbak a mellékhatások, mint a klimaxon már túl lévőknél.

A tudósok szerint az ösztrogénszint is meghatározó lehet abban, hogy miért a nők tapasztalnak inkább oltási reakciókat. A tesztoszteron (férfi nemi hormon) ugyanis általában immunszupresszív hormon, vagyis immunrendszert gyengítő, az ösztrogének (a női nemi hormonok) pedig elsősorban immunstimulánsok, vagyis immunserkentők.

A magas kockázatú betegségben szenvedőknél nem feltétlenül lesznek erősebb mellékhatások

A krónikus betegek veszélyeztetettebbek a koronavírus-fertőzéssel szemben, ezért is veszik előre őket az oltási sorrendben. Nekik általában gyengébb az immunrendszerük, ez azonban nem jelenti azt, hogy akkor biztosan lesznek náluk mellékhatások az oltás után. Ahogy már fentebb, az idősek és a fiatalok összevetésénél említettük, a gyengébb immunrendszer könnyebben befogadja az idegen anyagot, kevésbé küzd ellene, ezért kisebb eséllyel jelentkezhetnek oltási reakciók. Ez persze nem azt jelenti, hogy nekik egyáltalán nem kell számítaniuk mellékhatásokra, viszont azok biztosan nem lesznek olyan súlyosak, mint amilyen súlyos lehet esetükben a koronavírus-fertőzés. Ezért is biztatják az immunhiányos és autoimmun betegeket arra, hogy mindenképpen oltassák be magukat.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


EGÉSZSÉG
Akkor is halálos lehet a darázscsípés, ha előtte sosem voltunk allergiásak
A szakember szerint érdemes észnél lennünk, hiszen bármikor kialakulhat allergia.
Fotó:Pixabay/Ralph - szmo.hu
2022. augusztus 09.


Link másolása

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy elhunyt a napokban egy szentendrei férfi, aki bár nem volt allergiás a darázscsípésre, mégis belehalt. Azért, hogy utána járjanak a történteknek a Reggeliben Dr. Moric Krisztinát, fül-orr gégészt, allergológust kérdezték az eset körülményeiről, és arról, hogy mik a legfontosabb tudnivalók a darázscsípésekkel kapcsolatban.

Dr. Moric Krisztina arról beszélt, hogy ha megcsíp minket egy darázs – még ha nem is vagyunk allergiásak rá, – minden esetben duzzanat alakul ki, az azonban nagyon nem mindegy, hogy ez hol jön létre:

„Ha a kézfejünket csípi meg, semmi probléma nem lesz, viszont ha bekerül a darázs a szánkba, megcsípi a nyelvünket, és az duzzad meg, az bizony elzárhatja a légutakat és akár fulladásos halált is okozhat”

- ismertette a doktornő.

A szakértő szerint, amennyiben valakit például a nyelvén csíp meg a rovar, vagy ha túlzott allergiás reakció alakul ki, rögtön mentőt kell hívni. Ha tudjuk az illetőről, hogy allergiás a csípésre, és van nála adrenalintartalmú autoinjektor, egy úgynevezett Epipen, ezt azonnal be kell adni neki.

Ha csípés miatt csak egy „kis helyi reakció” keletkezik, akkor érdemes az érintett területet vizes, esetleg ecetes borogatással hűteni, normális esetben az itt keletkező duzzanat pár nap alatt magától elmúlik. Az ecet nemcsak népi legenda, a lúgos darázs mérget remekül semlegesíti az ecetsav.

A kalcium beszedése viszont kimondottan veszélyes lehet darázscsípés esetén, főleg, ha az illető allergiás a rovar mérgére. Az allergológus szerint

„ilyenkor a vérnyomás esés is a tünetek között lehet, amit a kalcium tovább fokoz.”

A doktornő figyelmeztetett: kisebb helyi reakció után is érdemes észnél lenni, mert attól, hogy már csípett meg darázs, és nem lett belőle nagyobb gondunk, nincs rá garancia, hogy a következő csípés nem lesz végzetes. Elmondása szerint bármikor kialakulhat allergia.

„Lehet, hogy életünkben többször is megcsípett bennünket darázs, semmi gond nem volt, de a következő már lehet akár egy anafilaxiás sokk.”

A jó hír az, hogy erősebb helyi reakció esetén, például, ha a csípés után az egész kézfejünk bedagad, az eset után 4-6 héttel vérvételes vizsgálattal van rá lehetőség, hogy megtudjuk, allergiásak vagyunk-e.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
EGÉSZSÉG
Több mint 40 kilót fogyott másfél év alatt a skót nő, aki korábban gyorskaján és nassolnivalón élt
A képeket elnézve mintha egy teljes más ember lenne a 31 éves anya, aki korábban annyira elégedetlen volt magával, hogy tükörbe se mert nézni.

Link másolása

Nagyon látványos átalakuláson ment keresztül egy skót nő, aki azért kezdett életmódváltásba, mert már szó szerint nem tudott tükörbe nézni – írja a Mirror.

Sinead McCarthy azért hízott meg az elmúlt években, mert keveset mozgott, rengeteget nassolt, és hetente minimum egyszer, de volt hogy hétszer gyorskaját rendelt magának. Ráadásul akkora adagot evett mindig, ami két embernek is elég lett volna. Esténként pedig családi méretű táblacsokikat majszolt rendszeresen.

„Utáltam, amit a tükörben láttam, ezért nem is néztem bele, hogy ne tudatosodjon bennem, mennyire rossz a helyzet. A külső megjelenésemre se adtam: nem csináltam meg a hajam, nem sminkeltem az arcomat. Egyáltalán nem törődtem magammal, mert úgy gondoltam, nincs értelme”

– emlékezett vissza.

A 31 éves nő számára azért sem volt könnyű a változtatás, mert kontrollmániás párja mindent megszabott neki: mit ehet, hova mehet, mit csinálhat. Például azt is megtiltotta neki, hogy edzőterembe menjen. Miután kilépett a négy évig tartó kapcsolatból, elhatározta, hogy rendbe szedi magát - ekkor 127 kilót nyomott.

„Az első edzés borzalmas volt. Két perc után már azt éreztem, hogy el fogok ájulni. Le kellett ülnöm, annyira nehéz volt. De elszánt voltam: le akartam fogyni és megváltoztatni az életemet”

– mondta.

Személyi edzőt fogadott, aki edzésprogramot és étrendet is összeállított neki. A mozgás azóta már nem rémálom számára, épp ellenkezőleg: feltölti energiával és a mentális egészségének is jót tesz. Mindennap jár konditerembe, és az étkezésére is odafigyel. Alapvetően fehérjedús ételeket eszik, de nem sanyargatja magát, mert tudja, hogy egy kis nasi még nem teszi tönkre mindazt, amit elért.

Az életmódváltásnak köszönhetően a fiatal édesanya másfél év alatt több mint 40 kilótól szabadult meg, már kevesebb mint 80 kiló.

Mint mondta, teljesen megváltozott az élete, amit most kezd csak igazán élni.

„Elvesztettem magamat pár évre, amit a barátaim is észrevettek. Most viszont azt mondják, jó, hogy újra a régi vagyok. Olyan önbizalmam és szabadságom van most, mint még soha.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

EGÉSZSÉG
A Rovatból
Ingyen szűrik a nemi úton terjedő betegségeket a Szigeten
Csak 20 percet vesz igénybe, minden évben érdemes igénybe venni azoknak, akik védekezés nélkül és több partnerrel is szexuális életet éltek.

Link másolása

A szexuális úton terjedő betegségek szűrését évek óta biztosító Pozitív Élet Alapítvány és partnere, a Magyar Dermatológiai Társulat szerint most a szokásosnál is fontosabb a fesztiválozók tesztelése, mert a pandémia miatt az elmúlt években világszerte jelentősen visszaesett a nemi úton terjedő betegségek miatt szűrővizsgálatra jelentkezők száma.

A gyorstesztes HIV-, hepatitis B-, C- és szifiliszszűrést a Sziget Civil Falujában vehetik igénybe a fesztiválozók – a tesztelés körülbelül 20 percet vesz igénybe.

Augusztus 10–15 között a szűrőállomásnál minden jelentkező ingyenesen és anonim módon tesztelhet. Az eredmény elkészítéséhez szükséges 20 percben a helyszínen dolgozó orvosok és egészségügyi dolgozók magyar, angol és német nyelven tanácsokat is adnak, valamint válaszolnak a fesztiválozók kérdéseire is.

Az évente diagnosztizált HIV-fertőzöttek kétharmada továbbra is a 40 évesnél fiatalabb korosztályból kerül ki. A kockázati csoportba tartozók, illetve a védekezés nélkül és több partnerrel is szexuális életet élők számára a HIV-szűrés legalább évente ajánlott.

A koronavírus okozta világjárvány minden országban mérhetően visszavetette a nemi úton terjedő betegségek szűrését is. Az Egyesült Államokban a járvány első évében, 2020-ban már 50 százalékkal esett vissza a HIV-szűrések száma. A WHO adatai szerint Európában ugyanebben az évben körülbelül 1 millióval csökkent a HIV-tesztek száma, az európai országok többségében tavaly már 50 százalékkal kevesebb tesztet végeztek el, mint 2019-ben.

Magyarországon évente mintegy 200-250 embernél diagnosztizálják újonnan a HIV-fertőzést, közülük sajnos minden ötödik ember már későn, a betegség AIDS-stádiumában kerül az ellátórendszerbe. Ugyancsak komoly probléma a hepatitis C, amely a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) becslése szerint szexuális úton is terjedő vírusos májgyulladásként 50 ezer embert érint Magyarországon. Az érintettek többsége nincs is tisztában azzal, hogy fertőzött lehet.

A szervezet közleményében azt írja,

akár a HIV-ről, akár a hepatitis C-ről van szó, elsődleges a korai diagnózis. A hepatitis esetében ugyanis komoly májkárosodástól vagy akár májráktól óvhatja meg az érintetteket az időben elkezdett, és akár gyógyulásig tartó orvosi kezelés. A HIV esetében pedig a modern terápiás megoldások teljes értékű és hosszú évtizedekig egészséges életet garantálhatnak, ha – akár napi egy tabletta szedésével – korai stádiumban kapja a fertőzött a szükséges ellátást.

Magyarországon minden megyében működik ingyenes és anonim szűrőállomás, Budapesten is várják a jelentkezőket 20 perc alatt elvégezhető gyorstesztekkel. Ezekhez sem regisztráció, sem előzetes bejelentkezés nem szükséges.

A nemi úton terjedő betegségek elleni leghatékonyabb védelmet a rendszeres gumióvszer-használat adhatja, hiszen betegségtől függően akár a szexuális érintkezések 90 százalékában is megakadályozhatja a betegségek átadását. Saját és környezetünk biztonságáért a tudatos óvszerhasználat mellett akkor tehetjük a legtöbbet, ha legalább évente részt veszünk szűrésen – olvasható a közleményben.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

EGÉSZSÉG
A Rovatból
A rendszeres teafogyasztók jóval tovább élhetnek egy tanulmány szerint
Mindegy, hogy tejjel vagy cukorral, hidegen vagy melegen, csak igyunk minél több teát a kutatók szerint.

Link másolása

Csökkenti a halálozás kockázatát, ha naponta két vagy több csésze fekete teát fogyasztunk - írja a UK Biobank felmérése alapján a The Guardian. A kutatók arra jutottak, hogy

a rendszeres teafogyasztók körében 9-13 százalékkal alacsonyabb volt a bármilyen okból bekövetkező halálozás esélye azokkal szemben, akik nem teáznak.

Az Annals of Internal Medicine című egészségügyi lapban hétfőn publikált eredmények szerint mindegy, hogy tejjel vagy cukorral ízesítjük a teát, ahogy az is, hogy milyen hőmérsékleten fogyasztjuk. A kedvező hatásokat ezek közül egyik paraméter sem befolyásolta.

A kutatásban részt vevő félmillió brit 85 százaléka vallotta rendszeres teafogyasztónak magát. A válaszadók 89 százaléka a fekete tea mellett tette le a voksát. A kérdőíveket még 2006 és 2010 között töltötték ki, majd a válaszadók életét több mint egy évtizedig követték nyomon.

Fernando Rodriguez Artalejo madridi professzor szerint a kutatásból kiderül, hogy

a fekete tea a legszélesebb körben fogyasztott teafajta Európában.

Hozzátette: a főzet rendszeres fogyasztása akár több mint 10 évvel is kitolhatja a középkorú, többségében fehér lakosság esetében a halálozás esélyét, különösen a szív- és érrendszeri betegségek esetében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk