hirdetés

EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés

A bolhapiac boltba költözött

A nagymamád megunt kacatjai, a legújabb kézműves termékek, egyedi csecsebecsék: mind-mind egy helyen. Az Anker közben sajátos hangulatú és szellemiségű hely vár titeket. A Bolhapalotában jártunk, nézelődj velünk!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2012. február 28.

hirdetés

A nagymamád megunt kacatjai, a legújabb kézműves termékek, egyedi csecsebecsék: mind-mind egy helyen. Az Anker közben sajátos hangulatú és szellemiségű hely vár titeket. A Bolhapalotában jártunk, nézelődj velünk!

Gerlachfalvy Réka írása, Lintz Gyula képeivel

Aki járt már bolhapiacon, tudja, hogy mekkora élmény kacatok között kutatni és egyedi dolgokat keresni. Elfeledettnek hitt tárgyakra, kuriózumokra, különös értékekre lehet lelni egy ilyen helyen. Zsibvásár azonban nincs állandóan, ráadásul az időjárás és az esetleges kosz és káosz is sokakat elriaszthat.

Ám működhet mindez hagyományos, bolti formában is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az Anker közben nyílt egyedi üzlet, a Bolhapalota.

hirdetés

Egy német és egy holland fiú gondolt egyet: egy újdonságnak számító vállalkozásba kezdtek. Úgy vélték, nálunk is meghonosítják - a Nyugaton már bevált - szokást, és egy olyan üzletet nyitnak, amely befogadja a lim-lomokat éppúgy, mint a kezdő művészek, alkotók portékáit.

A helyet messziről fel lehet ismerni, ajtaja előtt régi egyenruhák és mindenféle csecsebecse tarkállik. Belépve különös hangulat fogad minket, kicsit olyan az egész, mint az elvarázsolt kastély. A félhomály és az ódon falak csak erősítik a benyomást.

Teletömött polcok, vitrinek, fogasok mindenfelé. Rengeteg áru van, nehéz lenne bekategorizálni, hogy mi minden. A bolhapiactól eltérően itt vadonatúj dolgokat is találtok, mégpedig fiatal művészek termékeit.

Nincs ellentét, jól megfér egymás mellett a régi és az új. Igaz, a helyiség nem nagy, de nyugodtan el lehet tölteni itt egy-két órát, a különös tárgyak úgy vonzzák az embert, mint valami mágnes.

Régi szép emlékeket idéz az üveg szódásszifon, a recsegő-ropogó rádió, de ma már a videólejátszó is nosztalgiának számít. A kézműves és megunt ruhák is nagyon egyediek, szokatlan divat hódít itt.

Ezekből garantáltan semmi sem köszön vissza az utcán.

A bejárattól nem messze állandó árus várja a betérőket. Kádárról készült portrék éppen úgy megtalálhatóak nála, mint az ezüst fejű sétapálca. Lehet, hogy nála tudtok alkudni, egyébként erre nincs lehetőség.

Ha te is árulni szeretnél itt, szabadon bérelhetsz polcot vagy fogast egy héttől akár egy évig is. Csak a bérleti díjat kell kifizetned, az eladott termékekből befolyó haszon száz százalékban az eladót illeti.

Ennek köszönhetően az árképzés nagyon vegyes, sok esetben úgy tűnik, nincs is benne ráció. Ha szerencséd van, fillérekért tiéd lehet egy értékes darab, ugyanakkor a padláson talált, kopott eszcájgot borsos áron kínálják.

Egyébként nagyon nehéz meghatározni a bolhapiaci érték fogalmát. Mi talán három csoportba sorolnánk: vannak az általánosan elfogadott materiális értékek, mint például egy régi ezüstékszer. Aztán az egyedi értékek: a kézműves termékeket, és léteznek olyan tárgyak, melyeknek eszmei értékük van.

Utóbbiakra tesz utalást az üzlet mottója is: "Ami neked értéktelen, az lehet, hogy másnak kincs". Alsó határ nincs, ami a felsőt illeti, az egyik legdrágább termék a száznegyvenezer forint értékű második világháborús rohamsisak volt.

Mielőtt beadnád a holmid, vagy éppen vásárolnál, kérdezd ki a nagyit és tájékozódj arról, hogy mi mire való és mennyit érhet. Ha meglepetést vennél szeretteidnek, feldobnád a ruhatárad, vagy berendeznéd a lakásodat, mindenképpen a Bolhapalotában a helyed!

A boltban még kényelmes fotelek is vannak, így helyben is elkészíthetsz valami egyedit. A tulajdonosok, és az eladó is kedves. Bátran kérdezz tőlük. Fizetni készpénzzel lehet.


Cím: V. kerület, Budapest, Anker köz 2-4

Nyitva: Hétfőtől-szombatig 11:00-től este 19:00-ig

További infókért KATT IDE

Ha tetszik az egyedi üzlet, nyomj egy lájkot! :)


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
EGÉSZSÉG

Zacher Gábor: „Elképesztő a sötétség az oltással kapcsolatban”

Megkapta a vakcinát a jelenleg mentősként dolgozó toxikológus is, elmesélte a tapasztalatait.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 01.

hirdetés

Az év utolsó napján megkapta a koronavírus elleni vakcinát a jelenleg mentősként dolgozó Zacher Gábor toxikológus, a Honvédkórház sürgősségi osztályának volt vezetője is.

Zacher az Indexnek nyilatkozott arról, hogy semmilyen mellékhatást nem tapasztalt a Pfizer-BioNTech oltása után.

Mint fogalmazott, elképesztő a sötétség az oltással kapcsolatban. „De mit is várhatunk, ha a kormány nem közöl megfelelő információt” – tette hozzá.

Szerinte a tisztességes kommunikáció hiánya okozza a járványkezelésben is a legnagyobb problémát.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
EGÉSZSÉG

TAJ-szám alapján azonosíthatják a krónikus betegeket a vakcina beadásához

A vakcinainfo kormányzati oldalon a regisztrációkor nem kell nyilatkozni a krónikus betegségekről, azokat azonban, akik ilyenben szenvednek, előreveszik az oltási sorrendben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés
A megadott TAJ-szám alapján, egy informatikai programmal szűrhetik majd ki a regisztráltak közül, hogy ki a krónikus beteg, és kinek jár hamarabb az oltás.

Ezt Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász mondta az RTL Híradónak. Szerinte az egészségügyi online térben ott van minden fontos információ. A szűrésnél be kellene csak állítani azokat a betegségeket, amik bizonyítottan magasabb rizikót jelentenek a covid-fertőzés esetén. Ebbe a háziorvosokat is be lehet vonni, mert ők pontosan tudják, hogy melyik páciensük számít krónikus betegnek.

Az EMMI szerint az oltó orvos is kikérdezi az oltás előtt a pácienst, akinek nyilatkoznia kell a betegségeiről.

A vakcinainfo kormányzati oldalon a regisztrációkor nem kell nyilatkozni a krónikus betegségekről, azokat azonban, akik ilyenben szenvednek, előreveszik az oltási sorrendben.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
EGÉSZSÉG

Tévesen rákosnak hitték, a felesleges kemótól romlott le drasztikusan a brit nő egészsége

A négygyermekes édesanya több mint másfél évig élt abban a hitben, hogy súlyos beteg, attól rettegett, hogy bármikor meghalhat. A téves diagnózis tönkretette az életét.
Címkép (illusztráció): SharonMcCutcheon/Pixabay - szmo.hu
2021. január 02.

hirdetés

Félrediagnosztizáltak, így feleslegesen kezeltek kemoterápiával egy brit nőt, aki csak a közelmúltban tudta meg, hogy soha nem is szenvedett leukémiában - írja a Daily Mail.

A négygyermekes Janice Johnston nem csupán állandó rettegést élt meg a diagnózis miatt, de idővel szembesült vele, hogy a kemoterápiás készítmények sem hatnak, amelyeket élete végéig szednie kellene.

Az asszony ehelyett hónapról hónapra rosszabbul érezte magát, ami nem is csoda: valójában soha nem volt rákbeteg, amit egy rutinszerűen végzett csontvelő-mintavétel már korábban is bizonyíthatott volna.

Janice-t először tíz évvel ezelőtt diagnosztizálták egy ritka betegséggel, amely a vörösvérsejtek fokozott termelődésével jár együtt. Amikor a tünetei néhány éve rosszabbodni kezdtek, az orvosok úgy találták: egy PRV, azaz polycythemia rubra vera nevű ritka vérrákfajtában szenved, amely a szívroham és a halálos vérrögök kialakulásának kockázatát is hordozza.

Ezután a nő összesen 19 hónapot töltött abban a tudatban, hogy bármikor meghalhat. Egészségi állapota az agresszív kemoterápia következtében egyre romlott: lefogyott, vérzett az ínye, elvékonyodott a haja, egyfolytában hányingere volt és fáradtnak érezte magát. Idővel állását is ott kellett hagynia a lakhelyéhez közeli idősek otthonában.

hirdetés
Janice utólag már tudja, egy lépultrahang, valamint egy csontvelőből nyert minta elegendő lett volna, hogy bizonyítsa, nem ebben a betegségben szenved.

Ráadásul azzal szembesült, hogy a vörösvérsejtjei száma nem csökken, így még feljebb emelték a gyógyszeradagját.

“Tudtam, hogy a tablettáknak segíteniük kell, de mégis olyan érzés volt, mintha ciánt vennék be” - mondta a nő, aki idővel arra is rászokott, hogy ruhában fürödjön. Attól rettegett: a zuhany alatt éri a halál, és nem szerette volna, hogy a gyerekei meztelenül találjanak rá.

A fordulat végül akkor következett be, amikor 19 hónap elteltével Janice egy drágább és hatékonyabb kemoterápiás eljárás mellett döntött, amelyet a londoni Guy’s Hospital kínált.

Alig hitt a fülének, amikor új orvosa azt mondta: a leletei alapján nem gondolja, hogy PRV-ben szenvedne. Ezek után sor került a csontvelő-mintavételre, és 2019 januárjában bebizonyosodott, hogy Janice soha nem is volt rákos.

“Teljes döbbenetben voltam. Nem hittem el, hogy ez igaz lehet. Persze, valahol örültem - de elveszítettem a munkámat, és két éven át rettegtem a haláltól, valójában a semmmiért! Tudom, hogy szerencsés vagyok, de soha többé nem tudok bízni az orvosokban” - mondta a nő, akit jelenleg szorongással és poszttraumás stressz szindrómával kezelnek.

Az asszony ezek után hanyagságért beperelte az őt először ellátó East Kent kórházat. December elején végül 75.950 fontos, azaz 30 millió 838 ezer forintos kártérítést ítéltek meg neki.

Két évvel az ügy után Janice még mindig nehezen tudja elfogadni mindazt, ami történt. “Nem tudom, valaha még az lehetek-e, aki korábban voltam” - mondta.

“A lányaim és a férjem szerint megváltoztam, és tudom, hogy ez az igazság. Ha az ember valami ilyesmin megy keresztül, nehéz lenne csak úgy túllépni rajta. Lesújtó hatással volt az életemre.”


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
EGÉSZSÉG

Kiderült, miért más a koronavírus okozta tüdőgyulladás

A kutatók szerint az a cél, hogy a Covid-19-et egy súlyos betegség helyett enyhévé változtassák, olyanná, mint egy súlyosabb nátha.
MTI, fotó: Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Más tüdőgyulladásokkal összehasonlítva az új típusú koronavírus okozta tüdőgyulladás súlyos komplikációit a betegség hosszú lefolyása okozhatja, nem pedig az, hogy egy jóval súlyosabb betegségről van szó - vélik az amerikai Északnyugati Egyetem kutatói.

Ahelyett, hogy gyorsan, órákon belül megfertőzné a tüdő nagy területeit, ahogyan azt a baktériumok vagy vírusok, mint például az influenzavírus teszi, az új típusú koronavírus a tüdő számos kicsiny területén telepszik meg, "elrabolja" a tüdő saját immunsejtjeit és felhasználja őket a tüdőben való elterjedésre napokon vagy heteken keresztül

- írták a kutatók a Nature című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban.

Lassan megszállva a tüdőt, a fertőzés károsodást hagy hátra, folyamatosan lázat, alacsony vérnyomást okoz, károsítja a vesét, az agyat, a szívet és a beteg más szerveit.

Részletes elemzésük alapján a kutatók azonosították a kritikus célpontokat az új koronavírus okozta tüdőgyulladás kezelésére és a károsodások enyhítésére. Ezek a célpontok az immunsejtek: a makrofágok és a T-sejtek. A makrofágokat, amelyek feladata általában a tüdő védelme, megfertőzheti az új koronavírus és így hozzájárulhatnak a fertőzés terjedéséhez a tüdőben.

A kutatók azt is kimutatták, hogy a Covid-19 miatt lélegeztetőgépre került betegek körében a halálozás alacsonyabb, mint a hagyományos tüdőgyulladás esetében lélegeztetőgépre kerültek esetében.

hirdetés
"Célunk, hogy a Covid-19-et egy súlyos betegség helyett enyhévé változtassuk, olyanná, mint egy súlyosabb nátha"

- idézte az egyetem közleménye Scott Budingert, a tanulmány társszerzőjét. A Covid-19 az influenzához hasonlóan ugyanis nem fog eltűnni - tette hozzá Ben Singer társszerző.

Ez az első olyan tanulmány, amelyben a kutatók szisztematikusan elemezték a koronavírusos betegek tüdejéből vett immunsejteket és összehasonlították azokat más vírusok vagy baktériumok okozta tüdőgyulladásos betegek sejtjeivel.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: