hirdetés

EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés

5 étrendkiegészítő, ami garantáltan nem segít megelőzni a koronavírust

Beköszöntött az igazi téli hideg, amikor minden évben igyekszünk felturbózni az immunrendszerünket. Mondani sem kell, idén ez kiemelt fontossággal bír. De melyek azok a vitaminok és egyéb táplálékkiegészítők, amiket felesleges szednünk?
Fotó: Mizianitka/Pixabay - szmo.hu
2020. december 12.

hirdetés

Közkeletű tévhit, hogy a vitaminok minden mennyiségben segítik a szervezetünk működését. Éppen ezért sokan előzetes mérlegelés nélkül dobáljuk be a kapszulákat, főleg a pandémia idején.

A vitaminok a vírusos megbetegedések, így a covid-19 ellen sem nyújtanak biztos védelmet. Vannak ugyanakkor az immunrendszert segítő szerek, de olyanok is, amelyek hatását nem sikerült igazolni. Sőt, hosszabb távon akár ártalmasak is lehetnek.

Mi az, amit valóban érdemes beszednünk, és mit érdemes inkább elkerülnünk? Összegyűjtöttük a legfontosabbakat.

1. A multivitaminokra nem igaz, hogy minél több, annál jobb!

Mi is óvhatná jobban az egészségünket, mint a különböző vitaminok összeadott ereje? - tehetnénk fel a kérdést. Ám egy 2011-es kutatás megdöbbentő eredményre jutott: a 39 ezer résztvevő nő halálozási kockázatát nemhogy csökkentette, még növelte is a rendszeres multivitamin-szedés, írja a Science Alert.

hirdetés

Már csak azért is felesleges ennyiféle vitamint bevinnünk a szervezetünkbe, mert az egészséges, kiegyensúlyozott étrend mindezeket megfelelő mértékben tartalmazza. A vitamin-túladagolás pedig, ahogy a fenti példa is mutatja, jóval többet árt, mint használ.

2. A nagy dózisú C-vitamin sem segít legyőzni a fertőzéseket!

Már-már sokkolóan hangozhat az állítás, hogy a C-vitamin valójában nem használ a meghűlés ellen. Nem is csoda, hiszen ez az elképzelés a ’70-es évektől tartja magát, mióta a kémikus Linus Pauling világszerte elterjesztette. Azóta azonban tanulmányok sora bizonyítja, hogy a 2000 milligrammos C-vitamin kúra sem igazán segít kigyógyulni a náthából. Az óriás adagok ráadásul növelik a vesekő-képződés kockázatát. A C-vitamint inkább természetes táplálékainkból, például citromból, kelkáposztából, brokkoliból érdemes bevinni a szervezetünkbe.

3. A B3-vitamin nem szívgyógyszer

Éveken át varázsszernek tartották, az Alzheimer-kór és a szívbetegségek gyógyírjának tekintették a B3-vitamint. Ám a legutóbbi tanulmányok kimutatták: kár volt a lelkesedésért. 2014-ben, egy több mint 25 ezer fővel készült kutatás során például bebizonyosodott: ez a tápanyag tablettaformában nem csökkenti sem a szívroham, sem a sztrók, sem az elhalálozás esélyét. És ha ez még nem lenne elég, a résztvevőknél nagyobb eséllyel alakultak ki fertőzések, májproblémák és belső vérzés is.

Persze, visszafogott adagokban a B3-vitamin is jótékonyan hat, éppen ezért érdemes sok lazacot, tonhalat, répát és céklát fogyasztanunk.

4. A probiotikumok drágák, és még nem bizonyított a hatásuk

A probiotikumok szedése azon az elképzelésen alapul, hogy a “jó baktériumok” betelepítésével hozzájárulunk a többmilliárd, bélrendszerünkben élő organizmus “munkájához”, amelyek valóban segítik az egészségünket. Az ilyen készítmények ára elég borsos, pedig az igazság, hogy a bacik természetesen is előfordulnak a joghurtban és az erjesztett élelmiszerekben. A tanulmányok sem mutatnak egységes eredményt: úgy tűnik, a probiotikumok a legjobb esetben is csak néha segítenek. Jobban járunk, ha kaukázusi kefírt iszunk a kapszulaszedés helyett!
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk