EGER

Noszvaj meseszép vidékén lakhatsz buborékban, a fák tetején, ehetsz házi finomságot, túrázhatsz szafaribusszal

Itt áll a legkisebb magyar barokk kastély, Meseúton kalandozhatsz, kóstolhatsz borokat, és bejárhatod a forrástúrát is.

Link másolása

A mi falunk – mondják az itt élők, és valóban ez nem csak szlogen Noszvajon, a helyiek és az ide betelepülők is vallják, hogy ez a meseszép falu az övék, tesznek érte nap, mint nap. A gondoskodás, az állandó fejlődés, az újabb ötletek és egymás segítése egészen különleges atmoszférát teremt a Heves megyei településen.

Aki turistaként, vendégként eltölt itt pár napot, úgy érezheti, hogy egy másik világba csöppent.

Itt nyugalom van, a test és lélek felfrissül, és a Bükkalja számtalan látnivalója, élménye elvarázsolja. Ráadásul itt van az ország egyik legtisztább levegőjű helye.

A Bükk déli kapujában lévő, Eger melletti falucskát olasz telepesek alapították, és az általuk adott név kötelez a mi napig.

A latin Nosville azt jelenti: A mi falunk.

A 667 m magas Várhegy lábánál, a Kánya-patak völgyében helyezkedik el a nyugalom szigete, azonban itt mindig történik valami. Családias hangulatú rendezvények, kemencés nap, szilvanap, birsnap, Márton nap, Szerelem napja… Miközben a környék hív a kirándulásra, a helyiek a lazításra, és finom falatokra, ízes borokra, pálinkákra, helyi lekvárokra, szörpökre invitálnak: „Szeretünk jókat enni-inni-táncolni-kirándulni-beszélgetni-együtt lenni” – vallják.

Látnivalók

Aki rászán egy hétvégét a noszvaji életérzés kipróbálására, az úgy távozik innen, hogy sokat látott, sokat átélt, de még van miért visszajönnie. Íme, néhány látnivaló, amit érdemes felkeresni:

Az 1778-ban copf stílusban elkészült De la Motte-kastély Noszvaj dísze. Báró Szepessy Sámuel megrendelésére készült, majd a Mária Terézia udvarában szolgáló De la Motte ezredes tulajdonába került miután házasságot kötött báró Vécsey Annával. A kovácsoltvas kapu oszlopain az Almássy-ak címerét tartó unikornis áll. Az oldalfalakon római istenségek szoborszerű karikatúrái, gúnyképei láthatók.

A franciás falfestményekkel, freskókkal díszített épületben Déryné, a kor ünnepelt színésznője is megfordult vándorszínész társulatával.

Az épület később volt katonai szálláshely, működött benne almaválogató, majd üdülő lett belőle. Magyarország legkisebb barokk kastélyának egy része a felújítás óta látogatható, és falai között rendezvényeket is tartanak.

A Református templom a hajdani Árpád-kori templom helyén áll. Elődjét 1928-ban elbontották és helyére épült a most is látható épület. Különleges, művészettörténeti ritkaságnak számító festett, fakazettás mennyezete Egerben, a Vármúzeum Gótikus Palotájában nézhető meg. A legjellegzetesebb részek másolatát azonban a templomban is látni lehet.

A barlang- és pincelakások a 19. században alakultak ki a környéken. A riolittufa könnyen faragható volt, ezért a szegényebbek ebből vájtak ki lakásokat maguknak. Ma Noszvajon egy alkotótelep működik a régi, lakatlanná vált otthonok helyén. A Pocemről szóló írásunkat ITT olvashatod.

A Gazdaház egy 1889-ben épült helyi parasztházból jött létre, és egy helytörténeti jellegű kiállításnak ad otthont. Az épület és az udvara számos rendezvénynek a helyszíne is. A kemencéjében tájjellegű finomságok készülnek és foglalkozásokat is tartanak.

A Magtár-Értéktárban egy több mint 1500 tárgyból álló néprajzi és ipar-kultúrtörténeti kiállítás látható.

Síkfőkút régről ismert és kedvelt kirándulóhely, a vidék különlegességét a Kánya patak, a festői erdők és a körülötte magasodó hegyek adják. A mesterséges tavak, a Szent Imre-forrás, a pihenők és a környező források romantikus sétákra, piknikezésre csábítanak. 1912-ben itt nyílt meg az első turistaház.

A vidéken több borászat is működik, melyek látogathatóak, A rangos díjakkal rendelkező Thummerer pincészet a falu határában áll, de több kisebb családi pincészet - például a Gazsi Pince - is fogad vendégeket, akiknek remek borkóstolót, és hozzá szuper borvacsorát is felszolgálnak.

A legszebb kilátás Noszvajra a Imány-tetőn élvezheted, a falu központjától egy kisebb sétával lehet feljutni rá.

A Várkút és környéke a vadregényes Bükk egyik legszebb kirándulóhelye, a csendben túrázók őzekkel, szarvasokkal is találkozhatnak. A zöld jelzésen haladva lehet eljutni a Kánya patak forrásvidékére. A forrásokat egy kis játékos rejtvény is összeköti, az ehhez szükséges leírást pedig helyben lehet beszerezni.

A Kaptárkövek különleges alakzatú, süveg formájú kúpok, némelyikben ember alkotta fülkék találhatók. Az eredetéről azt tartják, hogy kultikus céllal hozták létre őket, de van olyan elképzelés is, hogy áldozati vagy bálványtartó fülkék lehettek. Sokak szerint méhészkedésre használták a fura köveket.

A Szafaritúra igazi csemege, a 25 fős zötyögős régi szafaribusszal bejárhatók az erdők, a szőlők, rejtett utakon juthatsz el a kisebb pincékbe, vagy állhatsz meg piknikezni egy vadregényes erdei tisztáson. De segítségével

megismerheted Szomolyát és a híres cseresznyéjét vagy kőfaragó múltját

(a 9 lyukú híd is itteni kőből készült), Cserépfalut, Cserépváralját, Bükkzsércet amely például az országos favágó versenyről is híres és Bogácsot vagy a valóban különleges Mészpatak szurdokot.

A Meseút az ország első meseterápiás tanösvénye, ahol 10 meseházzal, 7 próbatétellel, és sok játékos feladattal várják a kalandkereső gyerekeket és felnőtteket. A játékban egy népmesét mutatnak be, és a meséhez kapcsolódó játékos feladatokat kell megoldani. A meseházikók nyomát követve végigjárhatók, bebarangolhatók a falu legszebb pontjai. A házikókban rendszeresen cserélődnek a történetek, így ha erre jársz, legközelebb is nézd meg a Meseút állomásait.

A kis település és környéke meglepően változatos élményeket kínál. Nem véletlen, hogy a lakosok számához képest igen sok és különböző szálláshelyet kínálnak, mellé pedig az országban is ritkaságnak számító programokat.

Szállások

Az ide érkezőket a négy csillagos szállodától, a gyerekbarát hotelig, a glampingtól a lombházig, a falusi házaktól a turistaszállásig nagyon változatos szállásokkal várják. Kevés település mondhatja el magáról, hogy ilyen különleges kínálatot tud nyújtani.

Itt található az ország első olyan hotelje, ami a trendi "glamping" vonalat vezette be.

Tulajdonosa Balogh Barbara a Stílusos Vidéki Szállodák és a Stílusos Vidéki Éttermiségek, a SVÉT nevet viselő szakmai szövetségek alapítója. Noszvajon is érvényesül az az elképzelésük, hogy egymással összefogva lehetnek eredményesek. A Nomád Hotel & Glamping a szobák mellett "buborékokkal", glampingsátrakkal, konténerházzal és bungallóval, konferenciateremmel, szabadtéri medencével, játékszobával, szaunával, grillterasszal, és messze földön híres, hagyományos konyhával várja a vendégeket. A rusztikus, vidéki hangulatú helyen mindenki azonnal otthon érzi magát.

Az Oxigén Hotel Magyarország első baba-, gyerekbarát, all inclusive családi és wellness szállodája. Egy gyönyörű ősfás angol vidéki stílusú parkban áll, és mindennel felszerelték, ami a gyerekes családok kényelméhez, kikapcsolódásához szükséges. Az étterme is baba-barát, külön ételt kapnak a picik.

A Tündérkert Hotel szintén családbarát, a vintage stílusú erdei hotel, a De la Motte-kastély ősfás parkjában található, és az arborétummal, a fürdőházzal az aktív pihenést keresőknek, vagy a romantikára vágyóknak is ideális.

A Treehouses Noszvaj valóban egyedi hely, a lombházak az erdő fái közé épültek, és a Síkfőkúti tóra néznek. A hely kifejezetten pároknak készült, akik szeretnének visszavonulni és romantikázni. Az épületek minden kényelemmel el vannak látva, még saját jakuzzik is vannak hozzá.

A Magtár Fogadót egy 200 éves, felújított magtár épületben alakították ki, hozzá egy 20 fős fine dining étteremmel, ahol a regionális alapanyagokra épülő konyha kedvelőit várják.

A Síkfőkút Hotel a Síkfőkúti tó partján épült, a Várhegy oldalában. A hotel parkjában fakad a Szent Imre forrás egy 300 éves híres tölgyfa alatt. A Bükki Nemzeti Park kapuja, ahonnan a mesebeli erdei turista utak indulnak.

A faluban sokan foglalkoznak falusi turizmussal is. Például a nagy diófákkal rendelkező Hűs udvarnál vintage hangulatban lehet pihenni, az udvaron hangulatos pihenősarok van, és külön bográcsozó helyet is kialakítottak.

Az Erdei Kisház valóban az erdő szélén áll, ám egyáltalán nem kicsi, minden megvan benne, ami egy romantikus pihenéshez, a világtól elvonuláshoz nélkülözhetetlen. Sőt, még annál is több minden: a fűthető dézsás fürdő a ház mellett, az árnyas terasz függőággyal, padlásszoba, és mindehhez környezetbarát megoldások társulnak.

A Rákóczi vendégház is nagyon kedvelt, a kemencéjében családi recept alapján sülnek a kelt tészták, a kamrájában pedig a tulajdonos által szedett kerti és erdei gyümölcsökből készült lekvárok sorakoznak. Külön érdekessége az udvari fészerben kialakított, pikáns humorú, hímzett falvédő gyűjteménye.

A Csendülő/Csendülő vendégházról a tulajdonos, Csernus Imre ezt írta: „Elmélyülhetsz önmagadban. Vagy nem fogsz elmélyülni önmagadban. Ez történik – történhet. Itt, persze ha épp nem rendezvényhez kapcsolódóan zajlanak a dolgok, akkor sok a csend, a madarak énekelnek. Itt meg lehet nyugodni." Kiváló kávéval, borokkal, és programokkal is várják a látogatókat.

Gasztronómia

Noszvaj igen gazdag gasztronómiai élvezeteket is nyújt. A szállodák és az étkezést is biztosító falusi szálláshelyek nagyon sok helyi terméket kínálnak.

A bor és pálinka mellett híres a vidék a lekvárjáról, a gyógynövényekről, de a birsalmáról is.

A falubeliek közül többen is készítenek lekvárokat, szörpöket, birsalmasajtot, aszalványokat melyeket a portájukon, a piacon vagy a rendezvényeken árusítanak. Büszkék rá, hogy a házias termékek egészséges alapanyagból, saját recept alapján készülnek.

A falu neves étterme a Rozmaring, ahová messziről is érkeznek a vendégek a jó konyha hírére. A Síkfőkúti tó közelében található vendéglőben házias ételekkel, kövön sült pizzákkal, saját készítésű fagylalttal, házi és cukrász süteményekkel várnak.

A Rozika kávézó-sütiző-reggelizőben saját készítésű tortákat, süteményeket kóstolhatsz, és persze helyi termékeket is árusítanak. A kutyabarát helyen udvari terasz, saját készítésű főzött fagylalt, fröccs és bringapont is van.

Noszvajon a Kurta Kocsma nem a falu szélén, hanem a falu közepén található, ami a jó csapolt sör választéka mellett a Nemzeti Dohánybolt feladatát is ellátja.

Az éppen aktuális rendezvényekről információk bővebben ITT

A falusi szálláshelyeket keresőknek bővebb információ ITT

Noszvajról még több ITT és ITT

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


EGER
Újdonság: Izgalmas kalandokkal vár a demjéni via ferrata 11 vasalt útvonala
A kivételes helyi adottságoknak köszönhetően Magyarországon elsőként Demjénben készült „F” nehézségű via ferrata pálya a régi elhagyott riolittufa kőfejtőjében.

Link másolása

Eger közelében, Demjénben új turisztikai attrakcióval várják a tavaszt. 2021 nyarán készült el a település keleti erdős részén, a Bányabérc-kőbányában, a régi érseki kőbányák szikláin a 11 vasalt útvonal.

Az extrém természetjárók a kezdőtől a profi szintig („A-F” pálya jelzésekkel) tehetik próbára ügyességüket és bátorságukat. A kivételes helyi adottságoknak köszönhetően Magyarországon elsőként Demjénben készült „F” nehézségű via ferrata pálya.

Márciusban kölcsönző is nyílik a pályák mellett, ahol a kezdő mászók védőeszközöket bérelhetnek, illetve túravezetést kérhetnek.

A pályákat a régi elhagyott riolittufa kőfejtőjében alakították ki. A bányáról az 1700-as évek elején történik először említés, alkotó kőzete miocén kori vulkáni eredetű riolittufa. Tulajdonosa az egri érsekség volt. Az itt bányászott kő igen jól faragható és ellenálló. A kitermelt követ útépítéshez, hídépítéshez, kútfalazatokhoz, sírkereszteknek, lépcsőnek, fedkőnek, oszlopokhoz használták és szobrászati felhasználásra is alkalmas kőként ismerték. A bánya kb. 80 éve nem működik.

A bánya előnye, hogy nem robbantással, hanem hasítással, repesztéssel történt a kőfejtés, tehát nincs szétrepedezve. Ezáltal a sima felületek alkalmasak voltak rá, hogy látványos és jól használható vasalt útrendszert építsenek ki rajta. Ennek köszönhető, hogy a terület már több éve a sziklamászók kedvence.

A kőfejtő 33 méter magas, függőleges vagy áthajló falfelület. A vasalt út rendszere úgy épül fel, hogy a sziklában 20 cm-től akár 1 méter mélységig műgyantával ragasztott tartóvasak találhatók, melyekhez bilincsekkel van a 16 mm átmérőjű, minősített acélsodronykötél hozzákötve. Ez adja az vázát, illetve az alapvonalát a via ferrata útvonalnak, melyre karabinerekkel tudnak rákapcsolódni a felhasználók. Az előrehaladást szintén a falba beépített lépővasak segítik, melyek kb. fél méter mélységig vannak a kőbe ragasztva.

Összesen 375 méter mászóút készült el a területen.

A terület a falu központjából keleti irányban a Bányaélen keresztül, egy hangulatos tanösvény

sétával érhető el. GPS koordinátái: 47.8327,20.338257. A via ferrata előtti Bánya-udvarban pihenőpadok, asztalok tűzrakóhelyek épületek néhány éve. A parkolás a faluban megoldható.

Bővebb információk ITT

Jelenleg Magyarországon 7 db via ferrata helyszín található:

A via ferrata kipróbálásához nem kell semmilyen engedély. A kötelező felszerelések és megfelelő kalandvágy és a via ferratázáshoz szükséges tudás és tapasztalat birtokában, illetve túravezető segítségével bárki használatba tudja venni.

A pályák használatához kötelező a szabványos egyéni védőfelszerelések viselése (beülő heveder, energiaelnyelő kantár, hegymászó sisak; Ajánlott: védőkesztyű, jól tapadó cipő).

Kezdők és bizonytalanok számára kötelező a képzett túravezetővel teljesíteni az útvonalat. A túravezető amellett, hogy biztonságban végigvezeti a résztvevőket az egyes szakaszokon, szükség esetén egy esetleges mentésben is hatékonyan részt tud venni. A túravezetést képzésben részt vett túravezetők látják el.

A vasalt utak mászása nem veszélytelen sport. A biztonsági szabályok betartása mellett is esetenként előfordulhat, hogy valakit sérülés ér, esetleg rosszul méri fel a képességeit és menet közben elfogy az ereje vagy pánikba esik. A via ferrata pályák használói nem állnak az üzemeltető felügyelete alatt, így az esetleges mentésről nekik és a helyszínen lévő társaiknak kell gondoskodniuk. Segítséget 112-es segélyhívó számon kérhetnek. Éppen ezért kiemelten javasoljuk, hogy az önálló mászók ne egyedül, hanem társakkal vagy kísérőkkel érkezzenek.

A vezetett túrák esetén a mentést a túravezető koordinálja, amely során vagy ő maga menti le a bajba jutott résztvevőt vagy intézkedik a speciális mentők kihívásáról és fogadásáról (112).


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
EGER
Pocsolyaképek Egerből: a természet és a fotós játéka látványos eredményt produkált
Az eső utáni utcák, a patak vagy a tó víztükre mind-mind megannyi tükör, amibe érdemes belenézni.
Fotók: Vámossy Béla - szmo.hu
2022. január 21.


Link másolása

A tükröződés mindig hálás téma egy fotósnak. Hát még ha olyan szép városban játszhat el a fura, feje tetejére állított világgal, mint Eger. A belváros, a park, a régi házak remek témát adnak. Az eső utáni utcák, a patak vagy a tó víztükre mind-mind megannyi tükör, amibe érdemes belenézni. Kukkantsatok bele ti is:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

EGER
Eger meseszép barokk belvárosában karácsonyi hangulattal várnak
Ünnepi fényárba öltözik a Dobó tér, a Gárdonyi tér, a Végvári vitézek tere és a Vár.
Vámossy Béla - szmo.hu
2021. december 10.


Link másolása

Az adventi készülődés idején csillogó fények, csodálatos díszletek, remek programok és hamisítatlan karácsonyi hangulat vár minden egrit és Egerbe látogatót a meseszép barokk belvárosában.

Ünnepi fényárba öltözik a Dobó tér, a Gárdonyi tér, a Végvári vitézek tere és a Vár. Térzene, koncertek, forralt borok végeláthatatlan kínálata, hagyományos adventi ételek és italok, valamint színes programok a kicsiknek és a nagyoknak egyaránt. A teljesség igénye nélkül ez az, amit városunk az egrieknek és az Egerbe látogatóknak kínál az adventi időszakban, egészen az újév első hetéig.

Részletek ITT


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

EGER
Egri őszi séta: a sokszínű város nappal és este is elvarázsol
A vár, a templomok, a szép régi házak és a természet átszíneződése is rabul ejt. Íme néhány hangulatos fotó a novemberi városról.
Fotók: Vámossy Béla - szmo.hu
2021. november 20.


Link másolása

Bár ilyenkor már korán sötétedik, de ez ne vegye el a kedveteket. Az esti sötétség is tartogat szép látványokat. Fotósunk képeit elnézve, bőven van mit megcsodálni naplemente után is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk