?> /eger/harom-kihagyhatatlan-egri-boraszatra-leltunk/ Három kihagyhatatlan egri borászatra leltünk | szmo.hu
hirdetés

EGER

Három kihagyhatatlan egri borászatra leltünk

Szüretkor borászokat kerestünk fel és ez volt a legjobb dolog amit tehettünk. Megmutatjuk, mit ittunk-láttunk-éreztünk Egerben!

Link másolása

hirdetés

Eger évről-évre rengeteg turistát vonz, amiben a barokk gyöngyszem gazdag történelme, kiváló fürdői, kultúrkincsei és a legendás vár mellett a bor is egyre nagyobb szerepet játszik. A szüreti időszakban ez utóbbi miatt kerestük fel a borvidéket, három olyan borászatot megcélozva, ahol a kiváló borok mellett egyéb attrakciók is szórakoztatják a nagyérdeműt.

Elméleti tudásunkat egy hamisítatlanul XXI. századi Bikavér múzeumban alapoztuk meg, majd utunk csodás panorámájú, festői szőlőskerteken át vezetett egészen a grandiózus egykori kőbányáig, ahol a borosgazda hoppmesterként egy cirkuszos kocsiból irányítja birtokának ügyes-bajos dolgait. De kezdjük az elején!

IMG_6612k

Gál Tibor FÚZIÓ bor élménycentrum - Minden a helyén

hirdetés

Utunk Eger belvárosában indult, pár lépésre a hangulatos sétáló utcától. A Gál Tibor Pincészet a Csiky Sándor utca 10. szám alatt egy műemlék épületet mentett meg az enyészettől és alakította többfunkciós élménykomplexummá. Innen a névválasztás - FÚZIÓ, hiszen jól megfér itt egymás mellett a Bikavér múzeum, a borbár, a rendezvényhelyszín a látvány- és érlelő pincével

A FÚZIÓ-ban Gál Veronika és ifj. Gál Tibor kalauzoltak bennünket, akik a második generációt képviselik a borászcsaládban. Édesapjuk, néhai Gál Tibor, nemcsak a családi pincészet alapítója volt, hanem igazi közösségi ember, a minőségi magyar borászat újraindulásának legmeghatározóbb alakja. Eredményeit, szakmai újításait, hazai- és nemzetközi borászatoknál elért sikereit vég nélkül lehetne sorolni, hatása kitörölhetetlenül tovább él. Megismerve gyermekeit láttuk, hogy a vér nem válik vízzé, hiszen a FÚZIÓ már a fiatalok közösségépítő munkájának eredménye, amelynek célja az Egri borvidék és a Bikavér imázsának növelése.

IMG_6692k

IMG_0296k

IMG_0327k

A Bikavér múzeumban megismerkedtünk a híres egri cuvée készítésének szabályaival, ráadásul egy ún. "Bikavér automata" segítségével - különböző alapborok házasításával - a vállalkozó kedvűek alkalomadtán helyben el is készíthetik a saját ízlésüknek leginkább megfelelő Bikavért. A múzeum másik főszereplője a Bikavér fehér párja, az Egri Csillag. Ilyen néven a borvidéken 2010 óta készítenek fehér borházasításokat meghatározott feltételek mellett, tudatosan kihasználva azt a szerencsés adottságot, hogy a borvidék fehérborokban is rendkívül erős.

A bormúzeumban emellett különböző borászati és szüreti eszközökkel ismerkedhetünk, illatfelismerő játékkal tesztelhetjük és fejleszthetjük a borok felismeréshez elengedhetetlen szaglóérzékünket és egy interaktív térkép segítségével megismerhetjük az Egri borvidék pincészeteit, borászait.

A FÚZIÓBAN nemcsak kiváló borokat kóstoltunk (a bortúra során kóstolt borok rövid bemutatását lásd keretes írásunkban), hanem egy látványban és ízekben is kifinomult, kreatív ételsort is végigkóstolhattunk, amely Szeredi Tamás munkáját dicséri. A kacsamell és a Kadarka párosítás felülmúlhatatlannak tűnt, de jött a törökmézes étcsokoládé költemény a Titi Bikavérrel és újra - immáron sokadszor - elbizonytalanodtunk, hogy mi is ízlett a legjobban.

IMG_6649k

IMG_6701k

IMG_6771k

Almagyar Érseki Szőlőbirtok - Ahol megérint a természet ereje

A belvárost, majd az Eger táblát magunk mögött hagyva továbbindultunk Eger ikonikus szőlőhegye, a Nagy-Eged felé. Magyarország legmagasabban fekvő szőlőtermő területe méltóságteljesen emelkedik a város határában. A heggyel szemben található az Almagyar domb, amely egykor az érseki szőlőnek adott otthont, mára azonban teljesen kivágták. Az egykor méltán híres szőlő teljesen eltűnt volna, ha nem jön Csutorás Ferenc "Csuti", aki a kivágás előtt gondosan kiválogatott szálvesszőket megmentette és elültette születőben lévő szomszédos szőlőbirtokán.

csuti MG_3082

IMG_0551k

IMG_0405k

Így kezdődött az Almagyar Érseki Szőlőbirtok története, amelynek három jó barát a motorja és továbbálmodója: Csuti, Csernus Imre és Mészáros Péter. Magukat csak a következőképpen határozzák meg: a borász, a lelkész és a pincér. Filozófiájukat tekintve természetességre törekszenek a szőlőtermesztésben és borkészítésben is, vagy ahogyan ők viccesen fogalmazzák: "a mi pincénkben a borász az adalékanyag". De milyen adalékanyag! Csuti szakértelme nemcsak a nagyszerű borokban ölt testet, hanem folyamatosan keresi-kutatja a borvidék múltját, és élő lexikonként szintetizálja és használja a generációs tudást.

A birtokról körbenézve nem vágyunk máshová. Idilli szőlőskert, festői panoráma, madárcsicsergés. Jó itt lenni. Az ember lelassul, és elkezdi hallani a saját gondolatait. A házigazdák épp ezért építettek három bungallót a szőlő közé, hogy ha valaki el akar merülni a tájban, akkor megtehesse. A szálláshelyek annyira jól sikerültek, hogy sorra kapták értük az építészeti díjakat. Nem szaporítom tovább a szót, a fotók magukért beszélnek. A birtokon borkemping és borterasz is található, meleg napokon pedig a "Venyige Spa" névre keresztelt medencében lehet csobbanni. Úgy maradnánk még, csüngünk Csuti történetein, de mennünk kell, mert még egy különleges helyszínen van jelenésünk.

IMG_0363k

IMG_0447k

Bolyki Pincészet - The show must go on

A város határán lévő Losonczy-völgyben az egykori kőbánya területén található egyedülálló hangulatú Bolyki Pincészethez igyekszünk. A több tíz méteres sziklafalak árnyékában kialakított borászat nemcsak Magyarországon számít kuriózumnak. A fiatal egri borász, Bolyki János a korábban itt lévő kis családi pincében kezdett borászkodni, majd sorra vásárolta fel a környező területeket és pincéket, így egy egybefüggő pincerendszert alakított ki, amelyhez futballpálya nagyságú rendezvényterek is tartoznak, amelyek gyakran adnak otthont esküvőknek és koncerteknek (pl.: Feszt! Eger).

A katlan bejáratánál egy gyönyörűen felújított, vidámra graffitizett cirkuszi kocsi áll. Kérdeztük Janitól, hogy mi ez? "A kolléganőmmel onnan irányítjuk a birtok ügyes-bajos dolgait" - jön a válasz. Ez a fajta vicces, fiatalos lazaság nagyon jellemző az egész "Bolyki jelenségre", amelynek arculata, kommunikációja, palackjainak megjelenése magán viseli a mesés és szürreális elemek sajátos keverékét, úgy ahogy azt Ipacs Géza, az egri kreatív designer megálmodta.

Bolyki Jani

IMG_6932k

Beszélgetésünket a hegy gyomrában, a középkori lovagteremhez hasonlító grandiózus kóstolóhelyiségben folytattuk. Itt sorra jöttek a hibátlan szerkezetű, zamatgazdag, szép egri borok a friss Sauvignon blanc-tól a selymes Bikavéren át a Meta téma nevű édes borig. Közben Jani mesélt a nehéz indulásról, a szűk esztendőkről, a nagymama részéről érkezett anyagi segítségről, dűlőkről, hobbijairól, a snowboardról és a dj-zésről, valamint büszkeségéről: a legifjabb Bolykiról. Jánosáldásként a kiváló desszert borral koccintva búcsúztunk, amely tökéletes zárása volt a hosszúra nyúlt, élményekkel teli napnak.

IMG_6882k

IMG_6837k

IMG_6840k

A bortúra során kóstolt borok

Gál Tibor

Egri Csillag 2014 - Kedves, könnyed, virágillatú fehérbor szép savakkal. 11(!) fajta házasítása.

Fúzió cuvée 2011 - Szép, érett fehérbor élénk savakkal és a hordós érlelésnek köszönhető finom pörkölési jegyekkel. Viognier, Tramini és Rajnai rizling házasítása.

Viognier 2009 - Fajsúlyos, fűszeres, tüzes fehérbor emelkedett alkoholérzettel.

Kadarka 2013 - Törékeny, elegáns vörösbor, sok gyümölccsel és finom részletekkel.

Titi Bikavér 2012 - Meggyes illatok és ízek, leheletnyi csokoládéval. Közepesen hosszú, fűszeres lecsengés.

Almagyar Érseki Szőlőbirtok

"Lol" Olaszrizling 2014 - Olajosan mozgó, tartalmas, gyógynövényes hangulatú lehengerlő fehérbor. Titka talán abban áll, hogy egy 1880-as(!) telepítésű matuzsálem korú délvidéki Olaszrizling ültetvényről hozott vesszőket ültettek el az Almagyar dombon, amely kisfürtű és nagyon koncentrált ízű szőlőt terem.

Bal 1 2012 - A fantázianév a pince bal oldalán lévő első hordó tartalmára utal, amelyben hagyományosan a legígéretesebb bor érlelődik. Kadarka és Kékfrankos házasítása: friss, élénk savú, lendületes, feketecseresznyés-meggyes ízvilágú bor.

'68 Kékfrankos 2012 - 1968-ban Párizsban diákok lázadtak, Amerikában bemutatták a Hair-t, Egerben pedig akkor telepítették ezt a Kékfrankost, aminek a bora maga a velünk élő történelem. Nagyon jó.

Érseki Titokbor 2009 - A pince büszkesége, zászlósbora. Miért Titokbor? Az egykori érseki birtokról megmentett vegyes oltványok gyümölcséből készült, amelyekről nem lehet biztosan tudni, hogy milyen szőlőfajták. Nagyon egyedi, fűszeres-gyümölcsös, energikus bor.

Bolyki Pincészet

Sauvignon blanc 2014 - Könnyű, illatos, bodzás, vágott füves, gyümölcsös nyári bor. Kérek még!

Rozé cuvée 2014 - Sikerre ítélt, hibátlan szomjoltó rozé.

Bikavér 2012 - Nagyon összetett, mély, tartalmas bor hosszú érlelési potenciállal.

Merlot 2012 - Meleg karakterű bor, a behízlegő, vörösborra szoktatós fajtából.

Cabernet franc 2013 - Étcsokoládés-szedres aromák, hosszú lecsengés.

Meta téma 2013 - Kései szüretelésű édes Hárslevelű különleges alkalmakra. Fantasztikusan összetett illatában kamilla, szárított gyümölcsök, teafű, viasz. Hosszan tartó íze aszalt sárgabarackot idéz.

Menjetek, kóstoljatok Ti is Egerben, nemcsak ennél a három borászatnál, hanem a többi jobbnál-jobb pincénél is! És ne feledjétek, hogy 2015 nagyon jó évnek ígérkezik - ezt csillogó szemekkel, egyöntetűen állították borász vendéglátóink, szóval jó borban jövőre sem lesz hiány!

Ha Te is ellátogatnál, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
EGER

Sokan megbotránkoztak Vicuska és Gergő új szobrán Egerben

A közvélekedés szerint a pucér gyerekeket ábrázoló alkotás túl kihívó lett, és bizonyos testrészek arányait sem sikerült jól eltalálni.

Link másolása

hirdetés

Vicuska és Gergő ruhátlanul a patakban fürdenek - az általános iskolát kijárt emberek közül alig van Magyarországon, aki ne tudná, hogy ez a jelenet Gárdonyi Géza Egri csillagok című művéből való. Adta magát, hogy a regény szobrot kapjon a történet fő helyszínét adó Eger városában. Az alkotó a fent említett emlékezetes jelenetet formázta meg bronzszobrában, ám sokaknak nem tetszik az alkotás.

A köztéri szobrot egyébként a Dobó tértől nem messze, a Végvári vitézek terén állították fel. Eredetileg a patak partján szerették volna, de arra nem kaptak engedélyt. Alapvetően civil kezdeményezésről van szó, Szanyi Péter közadakozásból készítette el a művet, amire mintegy tízmillió forint jött össze.

Ahogy a helyi, Egri ügyek című lap is írja, a szobrot ért egyik kritika az volt, hogy miért ábrázolták feketének a két gyerekszereplőt, de ez betudható az anyagválasztásnak: egy bronzból készült alkotás nem tud fehér lenni.

Ugyanakkor sokan megszólták a meztelen Gergő testének ábrázolását is, különös tekintettel heréire, ami egyes vélemények szerint túl hangsúlyos lett.

A kommentelők körében népszerű visszatérő toposz a tavaly pedofília vádjával elítélt Kaleta Gábor felemlegetése, mondván: a szoborkompozíció feltehetőleg a hasonló beállítottságú embereket vonzhatja a városba.

A helyi újság képei között további szögből lehet megtekinteni az ominózus alkotást.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés
EGER

A statikus nem látott omlásveszélyt az egri vár leomlott támfalánál

Pedig a bástya falán már hónapokkal ezelőtt is láttak repedéseket.

Link másolása

hirdetés

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy leomlott az Egri Vár egyik bástyájának támfala körülbelül 20 méteres szakaszon szerdán reggel.

A város polgármestere, Mirkóczki Ádám az RTL Híradónak azt mondta:

már hónapokkal ezelőtt láttak repedéseket a bástya falán, de a korábbi felújítást végző statikus decemberben szakvéleményben közölte, hogy nincs omlásveszély.

A kőfal és föld olyan erővel zúdult le, hogy a szemben lévő várrész tetejét is megrongálta. A helyszínt azonnal lezárták és megkezdték a károk felmérését. Az elsődleges adatok szerint az elmúlt hetekben hullott csapadék és a nagy hideg okozta fagyás miatt omolhatott le a fal.

Az RTL Híradójának teljes riportja:

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
EGER

Leomlott az egri várban a Szép-bástya támfala egy 20 méteres szakaszon

Az omlást valószínűleg a sok csapadék és fagyás okozta.

Link másolása

hirdetés

Szerda délelőtt 9 óra előtt, kb. 20 méteres szakaszon leomlott az egri várban a Szép-bástya támfala - közölte Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere a Facebookon.

A helyszínt azonnal lezárták, már elkezdték felmérni a károkat. Statikusok, kivitelezők, tervezők, szakemberek dolgoznak a megoldáson. Személyi sérülés szerencsére nem történt.

A polgármester közlése szerint

az omlást valószínűleg a sok csapadék és fagyás okozta.

Mirkóczki azt ígérte, a városvezetés mindent megtesz, hogy Eger legnagyobb történelmi értékét mielőbb helyreállítsák és a további károktól megmentsék.

Néhány fotót is mutatott a leomlott támfalról:

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
EGER

Tűzvész, áradás pusztította, de nevét az űrben is megtalálni – 10+1 érdekesség Eger múltjából

Tényleg 200 ezer török ostromolta a várat? Miért nem a város őrzi Pyrker János László érsek értékes gyűjteményét? De az is kiderül, milyen elismerést kapott Eger a műemlékei védelméért.

Link másolása

hirdetés

Tudtad, hogy Észak-Magyarország egyik legnépesebb városa Eger? És a neves oktatási, kulturális intézményei mellett itt található hazánk egyik legnagyobb bazilikája? A turisták egyik fő célpontja számos érdekes történelmi eseményt élt meg, a legismertebb közülük az egri vár ostroma. De pusztította tűzvész és áradás és néhány különleges érték is létrejött a városban. Ha erre jársz, érdemes ezeket ismerve is szétnézned a sokat látott utcákon.

1.

Már István királyunk is fontos szerepet szánt Egernek, amikor az 1009 előtt szervezett tíz püspökség egyikének székhelyévé tette. A település első székesegyháza a Várhegyen állt, de az az idők során elpusztult. Jelentősége azonban nagy volt, mert körülötte alakult ki a város történelmi magja. A régészek egy kör alakú, 11. századi templom és egy kisebb palota maradványaira is rábukkantak.

2.

Eger stratégiai szerepe is fontos volt, végvárként nem véletlenül ostromolták a törökök. Dobó István és a hős várvédők (nőkkel és gyerekekkel együtt 2100-an) hatalmas sereggel néztek szembe. Gárdonyi Géza híres regényében, az Egri csillagokban mintegy 200 ezres tömegről írt, a későbbi történetírók 80 ezres seregről szóltak, a mai történészek azonban 35-40 ezerre teszik a törökök létszámát.

hirdetés

3.

A 18. század elején, a Rákóczi-szabadságharc alatt Eger lett a felszabadult országrész központja. A fejedelem főhadiszállását itt alakították ki, és rendszeresen járt is a városban. 1709-ben itt találkozott a fejedelem I. Péter cár követével, aki Egerben halt meg, és a Rác-templom környékén temették el.

4.

1705-ben, egri keltezéssel jelent meg az első magyar hírlap, a Mercurius Veridicust (Igazmondó Merkúriusz). Mivel nyomda nem volt akkoriban Egerben, így máshol nyomtatták ki a lapot.

5.

A 18. században fellendült a város. Ekkor épültek meg a mai jellegzetes városképet nyújtó barokk épületek, melyek az akkori püspökök, Barkóczy Ferenc és Eszterházy Károly nevéhez fűződnek. Az építkezés sok mesterembernek adott munkát. Iparosok, kézművesek, kereskedők és művészek érkeztek a településre, köztük Fellner Jakab és Fazola Henrik is.

6.

A két püspök a nagyszombati és bécsi egyetemek mintájára szerettek volna egy egyetemet kiépíteni Egerben is. Eszterházy Károly erre a célra építette meg a Líceumot, ám Mária Terézia nem engedte meg az intézmény megalapítását. 1769-ben Markhot Ferenc vezetésével nyílt meg az ország első orvosi iskolája, de a királyné megtagadta a doktori fokozat kiadásának jogát, így az intézmény 1775-ben megszűnt.

7.

A 19. század több katasztrófát is hozott a városra. 1800-ban egy hatalmas tűzvész elpusztította a belváros felét. 1801-ben leomlott a vár déli fala, megrongálva több környező lakóépületet is. 1827-ben a belváros nagy része megsemmisült egy újabb tűzvészben. 1805-ben pedig a kolerajárvány tizedelte a lakosságot, több mint kétszázan vesztették életüket.

8.

Pyrker János László érsek egy képtárat hozott létre, de Eger nem adott ehhez megfelelő helyet. Ezért a gyűjteményt 1844-ben a Magyar Nemzeti Múzeumnak ajándékozta. Ez lett végül az 1900-ban megnyitott Szépművészeti Múzeum anyagának alapja. Pyker nevéhez fűződik még az Egerben megnyílt első magyar nyelvű tanítóképző, és ő építtette Hild József tervei alapján a neoklasszikus stílusú bazilikát, Magyarország második legnagyobb templomát.

9.

1878 augusztusában újabb természeti katasztrófa sújtotta a várost. Egy hatalmas felhőszakadás miatt megáradt az Eger-patak és elárasztotta a belvárost. Tízen meghaltak, 35 ház megsemmisült, 136 épület súlyosan megrongálódott, több száz háziállat elpusztult. A víz legnagyobb magassága 463 centiméter volt. Ennek emlékét 17 tábla jelezte, rajta a vízszinttel, ezek közül több még ma is látható.

10.

1968-ban védetté nyilvánították a barokk belvárost. 1978-ban pedig Eger a helyi műemlékek védelméért Hild János-díjat kapott. A városvédő tevékenység elismeréseként Egerbe került az ICOMOS (Történelmi Városok és Falvak Nemzetközi Bizottsága) magyarországi székhelye.

+1

Eger nevét az űrben is megtalálni. A város egyike annak az öt magyar településnek, melyről krátert neveztek el a Marson. A többi város Paks, Bak, Kalocsa és Igal). Ezen kívül létezik egy 3103 Eger nevű aszteroida is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk