/eger/7-erdekesseg-amit-nem-tudtal-az-egri-csillagokrol/
hirdetés

EGER

7 érdekesség, amit nem tudtál az Egri csillagokról

Tudtátok, hogy a törököknél is nagy kedvenc? És hogy életében hány példányt adtak el belőle? Most eláruljuk.

Link másolása

hirdetés

1. Képregény is megjelent belőle

A képregény 1974-ben, a Heves Megyei Hírlapban, jelent meg először, mégpedig folytatásos formában. Az Egri csillagok-képregényt Zórád Ernő grafikusművész készítette, egy egri újságíróval, Márkusz Lászlóval.

2. A törökök is szeretik

Törökországban egy ideje ez az egyik legkedveltebb regény. Pedig a törökök nem kifejezetten pozitív beállításban szerepelnek benne, és mégis. A magyar regények közül még A Pál utcai fiúk ilyen népszerű ott.

hirdetés

Gárdonyi_Géza_dolgozószobájában

3. Gárdonyi fia miatt lett Bornemissza Gergely a főhős

„Egy tavaszi napon fölvezettem a fiamat az egri várba. Azt mondtam neki: »Hunyd be egy pillanatra a szemedet, és gondold azt, hogy az idő kereke visszafordult az 1552-ik esztendőbe. Ez a bástya, ahol állunk, tele van sárga csizmás, sisakos, fegyveres katonával. Lent meg amerre látsz, mindenütt fegyveres török nyüzsög...« - s élénk színekkel festettem eléje az ostromot, Dobót, Mekcseyt, a hős asszonyokat, a bombahányó, falromboló törököt, a halottakat, a sebesülteket, a harmincnyolc napig tartó nagy ostrom minden jelenetét. A gyermek napokig ezt forgatta az elméjében, de ami engem meglepett, az volt, hogy a figyelmét Bornemissza Gergelynek, a király főhadnagyának alakja ragadta meg legjobban. (...) Ekkor gondoltam rá, hogy ennek a Gergely deáknak az életét meg kellene írnom regénynek. (...) Lehetne-e olyan regényt írni, amely nem színfalnak használná a múltat, hanem inkább lámpás lenne: bevilágítana az elmúlt századok érdekes sötétségébe? Lehetne-e igazi történelmet írni regény alakjában?"

4. Gárdonyi kinn járt Törökországban anyagot gyűjteni

Az író akkurátus és gondos kutató volt, a regényei előtt mindig sokáig vizsgálta az adott korszakot. Ezúttal még Törökországba is elutazott, hogy saját szemével lássa a helyszíneket, múzeumokba járt és minden adatot összegyűjtött, hogy minél élethűbbek legyenek a leírásai. Több levéltárral is levelezett, köztük a bécsivel is, hogy minél több anyagot gyűjtsön össze.

5. Életében 14 ezret adtak el belőle

Az Egri csillagok Gárdonyi élete során 14 ezer példányban jelent meg, a két világháború között pedig 40 ezret adtak el belőle. Az igazi nagy siker a háború utáni évtizedekben jött el, amikor több kiadásban 100 ezres példányszámokban jelent meg a könyv, gyakorlatilag majd minden család könyvespolcán ott volt/van. 18 nyelvre fordították le azóta.

Geza_gardonyi

6. Folytatásokban jelent meg először

Akkoriban az volt a szokás, hogy a kötetben való megjelenés előtt részletekben, folytatásokban jelent meg egy lapban a regény. Amikor aztán látták, hogy népszerű, kiadták könyv formájában is. Jókai és Mikszáth regényeivel is ez történt, teljesen megszokott volt. Az Egri csillagokat a Pesti Hírlap kezdte el lehozni 1899 végén.

7. Többször átírta, és nem csak ő nyúlt bele a szövegbe

Gárdonyi már 1901-ben több mint egyharmadát jelentősen átírta a regénynek, ennek következtében nyelvileg feszesebb lett, és jobban komponált. Az 1913-as kiadásnál még a nyomdában olvasta és írta át megint a kéziratot, ismét főként nyelvi szempontból stilizálta. Halála után az egyik fia is belenyúlt a könyvbe, ő készítette a török és szakszavak jegyzékének nagy részét. Később, főleg a háború utáni kiadásokban a kiadók, szerkesztők is hozzányúltak. Sokféle szövegváltozat létezik tehát. A legjobbnak az 1913-ast szokás tartani.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk