Újra jól látható lesz a Szaturnusz

Újra látványos égi jelenséget láthattok. A különleges gyűrűs bolygó, a Szaturnusz 28-án egész éjjel jól megfigyelhető lesz.

Link másolása

A Szaturnusz április 28-án egész éjszaka látszik majd a Mérleg csillagkép nyugati felében, mert szembenállásban lesz a Nappal. Sárgás fénye segít megtalálni, és az, hogy nincs másik hasonlóan fényes égitest a közelében.

A legjobban 22 óra után lesz megfigyelhető, ekkor a 20°-os horizont fölötti magasságba emelkedik. Most még a gyűrűrendszer apró részletei is kiválóan kirajzolódnak majd, a nagy tengelyhajlási szög miatt.

A gyűrűs bolygó ezen a napon napnyugtakor kel, éjfél körül delel és napkelte időszakában nyugszik. Ha a Szaturnusz gyűrűit is szeretnéd látni, akkor egy legalább 20-szoros nagyítású optikai segédeszközre lesz szükséged.

A Szaturnusz jelenleg a Mérleg csillagképben látszik, a Szűz legfényesebb csillagától, a Spicától keletre. A gyűrűrendszerére már 18 fok körüli szögben látunk rá. A Szaturnusz április 28-án +0,1 magnitúdós fényességű, észrevehetően fényesebb, mint a nagyjából 1 magnitúdós Spica.apr28

Forrás: Uránia Csillagvizsgálósaturnus3

Tudtad?

A Szaturnusz a Naptól számított hatodik bolygó. A Naprendszer második legnagyobb bolygója a Jupiter után. Egyike annak az öt bolygónak, melyet szabad szemmel is láthatsz a Földről. A Naprendszer egyik leglátványosabb gyűrűrendszere van körülette, amit jég és törmelék alkot. Nevét Szaturnuszról, a római istenről kapta. Alakja lapított gömb, amit a nagy sebességű forgás okoz.

29,5 év kell ahhoz, hogy egy teljes fordulatot megtegyen a Nap körül.saturnus4

Ha te is szívesen megnéznéd a bolygót, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljukLink másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET: