Nagyon fényes üstökös jön

A teliholdéhoz hasonló fényességű lesz 2013 novemberének végén egy most felfedezett üstökös. Fényességének csúcsán csak a nappali égen lesz látható, a csóvájában viszont várhatóan hónapokig gyönyörködhetünk majd. A C/2012 S1 (ISON) biztosan bekerül az emberiség történetének öt legfényesebb üstököse közé.

Link másolása

A teliholdéhoz hasonló fényességű lesz 2013 novemberének végén egy most felfedezett üstökös. Fényességének csúcsán csak a nappali égen lesz látható, a csóvájában viszont várhatóan hónapokig gyönyörködhettek majd. A C/2012 S1 (ISON) biztosan bekerül az emberiség történetének öt legfényesebb üstököse közé.

, Forrás: origo

A C/2012 S1 (ISON) jelű üstökös 2013 novemberének végére ér a Nap közelébe, és nagyjából egy napátmérőnyire (1,2 millió km) lesz a felszínétől. Ez nagyon kis naptávolságnak számít, de nem annyira kicsinek, hogy az üstökös szétszakadjon vagy belezuhanjon a Napba (mint a valóban közeli napsúrolók).

A C/2012 S1 (ISON) jelű üstökös (forrás: http://remanzacco.blogspot.hu/)

Szoros napközelsége miatt az üstökös legnagyobb fényessége a teliholdéhoz lesz hasonló. Ezzel biztosan bekerül az emberiség történetének öt legfényesebb üstököse közé. Ám mivel az égen csak 1 fokos szögtávolságra lesz a Naptól (azaz gyakorlatilag a Nap mellett lesz), éppen ekkor nem lehet majd megfigyelni az éjszakai égbolton. A nagy fényesség miatt viszont a nappali égbolton is láthatjuk.

A legnagyobb napközelség előtt és után körülbelül két-három nappal azonban elcsíphetitek az üstököst napnyugta, illetve napkelte környékén a sötétedő (illetve világosodó) égbolton. Ekkor várhatóan a legfényesebb csillaghoz, a Szíriuszhoz lesz hasonló a fej fényessége (azaz ekkor is igen látványos lesz).

A legszebb látványt azonban remélhetőleg az üstökös csóvája nyújtja majd, amelyben akár hónapokig is gyönyörködhettek. A napközelség után közeledni fog a Földhöz az égitest, és merőlegesen látunk rá a várhatóan 60-70 fokos (azaz 120-130 telihold hosszú) csóvájára, amely a fél éjszakai égboltot átíveli majd.

Az üstökös legnagyobb földközelsége 2013 decemberének végén 0,43 csillagászati egységre (kb. 65 millió kilométerre) lesz, de az égitest nem jelent veszélyt bolygónkra.

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot! :)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljukLink másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET: