Magyar fotó nyert a NASA-nál

Éder Iván Namíbiában készítette képe a Földtől 13 ezer fényévre található 47 Tucanae gömbhalmazt ábrázolja.
Forrás: Index.hu - szmo.hu
2012. december 08.


Link másolása

A győztes képet itt láthatjátok:

Fotó: Éder Iván

A Magyar Csillagászati Egyesület tagja, Éder Iván elmesélte az Indexnek, hogyan készítette a győztes képet. A profi felszerelést használó fényképész egy átalakított Canon EOS 5DmkII-vel készítette a fotót, amihez egy 200/750 Newton távcsövet használt. A mechanikát egy Boxdörfer Dynostar biztosította, a vezetést pedig egy 9*50 milliméteres Skywatcher keresőtávcsővel végezte. Éder elmondta, hogy a fotó egy közepes méretkategóriába eső csillagászati távcsövön keresztül készült; a távcső ilyen esetekben óriás teleobjektívként működik.

Mivel halvány égitestekről van szó, a fotózás nem egy kattintást igényel, hanem több perces expozíciójú felvételek egyesítését. A NASA által kiválasztott fotó egyórás időtartammal készült, ami csillagászati fotók esetén nem számít soknak; akadnak olyan égi objektumok, amiket 10-20 órán át tart lefényképezni.

Fotó: Éder Iván

A fotós, akinek a munkáját a Magyar Csillagászati Egyesület 2009-ben elismerő oklevéllel díjazta, kiemelte, hogy a 47 Tuc gömbhalmaz, hasonlóan a Magellán-felhőkhöz, csak a déli féltekéről látható. Éder Namíbiában készítette a felvételt, ami igazi paradicsomnak számít a csillagászok körében; a fényszennyezés hiánya miatt itt rendkívül sötét az ég, és az ottani téli hónapokban igen tiszta, száraz a levegő. A namíbiai fotós expedíció helyszíne a Baktérítőhöz igen közeli Hakos farm volt, ami a rendkívül száraz Namib-sivatag és a Kalahári-sivatag között fekszik 1800 méteres magasságban.

Éder Iván 1993 óta foglalkozik csillagászattal, 2000 óta csillagászati fényképezéssel, asztrofotózással. 2006-ig még filmre és diára fotózott, azóta digitális fényképezőgépeket használ. A fényképész felvételei jól ismertek Európában, a tengerentúlon és a távol-keleti országokban is; Éder munkái rendszeresen megjelennek hazai és külföldi szaklapokban, magazinokban, könyvekben, illetve internetes oldalakon. A NASA már számos alkalommal választotta egy-egy fotóját a nap képének.

Ha te is gratulálnál a magyar sikerhez, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljukLink másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET: