Elégett a GOCE műhold

Az Európai Űrügynökség nem vár több jelet a műholdtól, ezért valószínű, hogy lezuhant. A CNN szerint nem potyogtak a darabjai a Földre, hanem a terveknek megfelelően elégett a légkörbe érve.

Link másolása

Nagy valószínűséggel elégett a GOCE műhold, amikor beért a földi légkörbe. Ezért a darabjai nem hullottak le, elvileg minden műhold megsemmisítését így tervezik, a GOCE tehát megfelelt a várakozásoknak.

Az Európai Űrügynökség online tudósított a GOCE műhold zuhanásáról. 23:42-kor még az írták, hogy a műhold az Antarktisz felett jár, és ekkor már kevesebb mint 120 kilométeres magasságban volt.

A becsapódás pontos helyét lehetetlen volt megjósolni, hiszen a szonda (a tó vizén kacsázó kavicshoz hasonlóan) egy ideig "pattog" a légkör burkán, mielőtt elmerülne benne - ennek kiszámítása pedig a jelenlegi ismereteinkkel nem lehetséges. Azt meg tudták mondani előzetesen, hogy az óceáni vagy sarki területekre hullanak majd a darabok, illetve Európát kizárták a lehetséges helyszínekből.esa

Az Európai Űrügynökség csapata figyeli és irányítja a műholdatgocegroup

A GOCE-t európai cégek - köztük magyarok - alkották meg. A keringéséhez ionhajtóművet használtak, az üzemanyag azonban október 21-én kifogyott, a küldetés ezzel lezárult. Üzemanyag nélkül a műhold kikapcsolt, irányítását pedig átvette a GOCE repülésirányító csapata.

Éjfél után nemsokkal jelentette az Európai Űrügynökség, hogy a műhold lezuhanhatott, és hogy nem várnak többé jelet a zuhanó űrjárműről. Most a földi radaroké a szerep, illetve azoknak az Infra-tartományban is működő meteorológiai műholdaké, amik felismerhetik a perzselően forró lángok között önmagát elemésztő GOCE műhold légköri nyomait.goce-ai-esagoce3goce1goce2goce4

Forrás: Időkép

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljukLink másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET: