Csillagok, ahogy még nem láttad

Hawaii csúcsán, az egyik leghíresebb obszervatóriumnál, a Mauna Kea-nál készült ez a csodás timelapse videó. Hét nap égi jelei, csillagai vándorolnak át pár percben.
Forrás: fubiz.net - szmo.hu
2013. október 14.


Link másolása

VIDEÓ: csodás látvány a "fehér hegy" tetején

Sean Goebel készítette ezt a gyönyörű timelapse videót Mauna Kea csúcsán, Hawaii legmagasabb pontján. A végzős csillagászhallgató a helyi egyetemen tanul, és az ottani obszervatóriumnál forgatta filmjét. Áprilisban és a nyáron is több éjszakát töltött a szabadban a film kedvéért.Mauna2Mauna1Mauna3

A Mauna Kea - Hawaii-szigetek legnagyobb szigetének - Hawaiinak a legnagyobb, jelenleg szunnyadó pajzsvulkánja. A vulkán csúcsának tengerszint feletti magassága 4205 m, és egyben az állam legmagasabb hegycsúcsa is.

Ha azonban a lábától a csúcsáig mérjük, a tengerszint alatti részeket is beleértve, akkor 10 200 m magas, és ezzel a legmagasabb hegy a Földön. A Mauna Kea kialakulása mintegy egymillió éve kezdődött. Utoljára 4500 éve tört ki. Nevét, a „fehér hegy”-et a hósapkája miatt kapta.

Az ősi hawaii hagyomány szerint a hegycsúcsok szentnek számítottak, főként a Mauna Kea, és csúcsára csak magas rangú törzsfőnökök mehettek fel. A 20. században csillagászati teleszkópokat építettek a tetejére.Mauna4Mauna5Mauna6Mauna8

Ha tetszik a videó, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljukLink másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET: