Sikerült a nagy ugrás!

Kedden nem sikerült, de mtegnap igen! 38 900 méterről, a sztratoszféra széléről ugrott ki egy űrkapszulából Felix Baumgartner, az osztrák bázisugró. Ő ugrott a világon a legmagasabbról, a leggyorsabban, és ő az első, aki közben átlépte a hangsebességet! Gratulálunk!

Link másolása

Kedden nem sikerült, de tegnap igen! 38 900 méterről, a sztratoszféra széléről ugrott ki egy űrkapszulából Felix Baumgartner, az osztrák bázisugró. Ő ugrott a világon a legmagasabbról, a leggyorsabban, és ő az első, aki közben átlépte a hangsebességet! Gratulálunk!

Előzmények:

Kedden Baumgartner már az őt szállító kapszulában ült, amikor az utolsó pillanatban lefújták a startot. A ballon csupán 0,02 milliméter vastag anyagból készült, ezért nagyon érzékeny a légmozgásokra. Ha egy hevesebb széllökés megdönti felszállás közben, akkor a kapszula akár a kifutópályának is csapódhat, ami veszélyes lenne Baumgartnerre nézve.

A sikertelen kísérlet után Felix csalódottan posztolt rajongóinak Facebookos üzenőfalán: „A szerencse ma nem az én oldalamon állt. Szinte tökéletesen kezdődött minden. Már bent ültem a kapszulában és készen álltam kilövésre, amikor az a széllökés tönkrettete a ballont. A küldetés emiatt kellett megszakítanunk! Mindegy, megnyomjuk az újraindító gombot és készülünk a következő próbára. Szorítsatok értem!”

VIDEÓ: Felix Baumgartner utolsó üzenete Facebook-rajongóinak

Egy ilyen küldetés előtt fontosak az előkészületek. Csak olyan ételeket fogyaszthat indulás előtt fél nappal, melyek hamar kiürülnek a szervezetből, és emellett nem hagynak hátra gázokat képző salakanyagokat. Egy ilyen hiba problémát okozhatna Felixnek, hiszen a sztratoszféra közelébe merészkedik, ahol a légnyomás már nagyon alacsony.

A kapszulát maga Baumgartner is megvizsgálta, mindkétszer, indulás előtt, de egy komoly szakmai team áll a háta mögött. Ők végzik az orvosi ellenőrzést, segítenek felvenni az űrruhát, felfújják a hőlégballont, beszíjazzák a kabin ülésébe, majd pedig útjára indítják az űrkapszulát.

17:30

Baumgartner 17:30-kor már a kapszulában ült, majd nem sokkal később elindult a sztratoszféra felé. Élőben közvetítik a történelmi pillanatot. Egyszerre lehetett látni a Földön maradt csapatot, akik folyamatosan kapták az élő képet, hol a kapszulából, hol a kapszulán kívülről.

19.20

Baumgartner már 31.300 méter magasan van. Innen ugrott ki Joseph Kittinger 1960-ban. Egyelőre ő tartja a csúcsot. Az amerikai légierő ezredese a mostani ugrásban is fontos szerepet játszik, az irányítóközpontban ül és segít.

Kittinger ugrása

19.25

A legrissebb infók szerint Baumgartner 19.45 és 20.00 óra között éri el az ugrási magasságot.

19.36

Egy rekordot már biztosan megdöntött Baumgartner, mostantól ő a legmagasabbra ballonnal felrepülő ember. Eddig a rekordot Victor Prather és Malcolm Ross tartotta, akik 1961-ben 34 668 méterre emelkedtek fel.

19:45

Baumgartner nemsokára ugrik. Szabadesés közben átlépi majd a hangsebességet, úgy becsülik, speciális szkafanderében 1100 kilométer/órával száguld majd a Föld felé.

19:50

Baumgartner most már úgy néz ki, mint az űrhajósok, lehajtotta a sisakjának speciális fényvisszaverő rétegét is.

19.53

Ellenőrizték az ajtót. Közben beszélgetés folyt az irányítók és Baumgartner közt a sisakmelegítőről. Ez akadályozná meg, hogy kicsapódjon a sisakon a jég. Ennek ellenére úgy döntöttek, ugrik.

19:54

Baumgartner felkészül az ugrásra, már nincs előtte az ezt akadályozó műszerfal. Kiegyenlítik a nyomást.

20:00

Kiegyenlítették a nyomást.

20:08

Baumgartner kiugrott! 38.900 méterre a Földtől, 2 és fél órával az indulás után.

20:09

Zuhan!

20:12

Kinyílt az ejtőernyője, amit tapsvihar fogadott az irányítóközpontban.

20:17

Földet ért! Megcsinálta!!!

Rekordok

Baumgartner összesen három rekordot döntött meg: ez a legmagasabbról végrehajtott ugrás, ballonnal ilyen magasra még nem jutott senki, valamint ő az első, aki szabadesés közben átlépte a hangsebességet. Nem döntötte meg ugyanakkor a leghosszabb ideig tartó szabadesés rekordját, 4 perc 22 másodpercig tartott az ugrás.

S hogy mi értelme az egész tudományos kísérletnek? Nem csak a rekord megdöntése, hanem hogy az ugrás által kapott eredmények segítséget nyújthatnak újfajta életmentő módszerek kidolgozásához pilóták, űrhajósok vagy űrturisták számára. Továbbá fontos információk nyerhetők az emberi szervezetről, hogy miként reagál a hangsebesség átlépésére.

Ha te is gratulánál Baumgartnernek, nyomj egy lájkot! :)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljukLink másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET: