Hullócsillagok a héten

Emlékszel még a Perseidákra augusztusról? Netán pont lemaradtál róla? Most jönnek az Orionidák! Csak legyen mit kívánnod majd.
SZM, Forrás: MCSE, Címlapfotó: Rizsavi Tamás - szmo.hu
2013. október 19.


Link másolása

Az Orionidák az egyik leglátványosabb őszi meteorrajnak számít – mondhatni, hullócsillag-invázió őszi kiadásban. Ez évben október 17. és 25. között a legintenzívebb a meteorraj, csúcspontját október 21-én, hajnalban éri el – ilyenkor óránként akár 20-25 meteort is láthatunk a sötét, derült égbolton. Az utolsó darabok azonban akár még november közepén is feltűnhetnek.ricsi2

Fotó: Deutsch Richárd

Ha hajnali meteorrajnak számít, nem is érdemes este az eget kémlelnünk az Orionidák miatt? – kérdeztük Görgei Zoltánt, a Polaris Csillagvizsgáló munkatársát.

"Azért este is látványos lehet az égbolt, még akkor is, ha ez a meteorraj valóban a korai órákban produkálja a legtöbb hullócsillagot. Ne számítsunk olyan látványosságra, mint augusztusban a Perseidák esetében, de azért mindenképpen különleges élmény lehet."D_SOKI20110812100

Fotó: Sóki TamásD_SOKI20120811100-2

Fotó: Sóki TamásD_SOKI20130803100

Fotó: Sóki Tamás

Az Orionidák meteorraj a Halley-üstökösből származik. Mikor a Halley-üstökös pályája keresztezi a Föld pályáját, a Föld légkörében hullócsillagként észleljük az üstökös pályáján elszórt apró darabokat. "Ráadásul a perspektivikus torzulás miatt úgy látjuk, mintha minden hullócsillag egy pontból indulna ki" – magyarázza Görgei Zoltán. – "Ez a pont a radiáns pont, ami az Orionidák esetében az Orion csillagkép egyik csillagához kötődik."

A megfigyelés derült időben lehet eredményes, de most éppen a Hold sem kedvez teljesen a meteor-leshez: az október 19-i teliholdas éjjel után hétfőig még alig veszít valamit fázisából állandó kísérőnk, a fénye pedig akadályozhatja a hullócsillagok észlelését.

VIDEÓ - Nézd élőben az Orionidákat itt

Aki szeretné akár csillagászati távcsövön keresztül szemügyre venni a nem mindennapi őszi égboltot, annak érdemes felkeresnie a Polaris Csillagvizsgálót, ahol szombaton és kedden távcsöves bemutatóval várják az érdeklődőket.

Ha pedig a felhős égbolt nem kedvezne a csillagfigyeléshez, november közepén a Leonidák meteorraj érkezésekor tehettek egy újabb kísérletet a meteor-kémlelésre.

Ha te is szereted a hullócsillagokat, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljukLink másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET: