Holddal jött a kisbolygó

Saját holddal érkezik péntek éjjel a Föld közelébe egy kisbolygó. Sajnos tőlünk nem láthatjátok majd szabad szemmel, de radarképek máris vannak.

Link másolása

Magyar idő szerint péntek este 11 óra előtt 1 perccel haladt el a Föld mellett az 1998 QE2 jelű kisbolygó, méghozzá nem is akárhogy, az aszteroidának ugyanis a radarképek tanulsága szerint saját holdja van!

Az elsőként tizenöt éve észlelt égitest körülbelül 2,7 kilométer átmérőjű, vagyis a legnagyobbak közé tartozik. Nagy szerencse, hogy nem volt túl közel, mert ha becsapódna, egy ekkora méretű aszteroida egész biztosan globális fajkihalást okozna. A legközelebbi ponton 15-ször olyan messze volt tőlünk, mint a Hold. Utána évszázadokig nem jön megint ilyen közel a Földhöz.

A NASA csütörtökön már radarképeket is közölt az akkor 6 millió kilométerre járó, nagyjából 38.088 km/h sebességgel haladó kisbolygóról. Így derült ki, hogy holdja van, mégpedig nem is olyan kicsi, 600 méteres átmérővel rendelkezik. Ez egyébként nem egyedülálló jelenség, a 200 méternél nagyobb, Föld-közeli aszteroidák 16 százaléka kettős vagy hármas rendszer.

Nézzétek az első képeket:1235

Fotó: NASA/JPL-Caltech

Kiderült, hogy az 1998 QE2 forgási ideje kevesebb mint 4 óra, és a napfénynek mindössze 6%-át veri vissza, vagyis feketébb a kőszénnél.

Az északi féltekéről június első napjaiban lehet majd észlelni optikai távcsövekkel is, de szabad szemmel sajnos nem láthatjátok.

Ha azonban közel ér, a hetven méteres Deep Space Network antenna összekapcsolódik majd a Puerto Ricóban működő, 305 méteres Arecibo Obszervatóriummal, és a tervek szerint 3,75 méteres felbontással készülnek majd képek az égitestről, amiken már az apró részletek is jól látszódnak majd. Ezeket mi is megmutatjuk.

VIDEÓ: egy angol nyelvű kisfilm a kisbolygóról, sok érdekességgel:

Ha várod a további képeket, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljukLink másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET: