Boldog szülinapot, Curiosity!

Egy éve landolt a Marson a Curiosity. Remek munkát végzett már eddig is. Az évfordulón különös módon köszöntötték fel a marsjárót.

Link másolása

Egy éve érkezett meg a Marsra a Curiosity marsjáró. A szakemberek a „rettegés hét perce”-ként emlegették az űrszonda leszállásának utolsó szakaszát. A landolás számos hibalehetőséget rejtett, és olyan bonyolult művelet volt, amilyet még soha nem hajtottak végre.

A Curiosity az eddigi tudományos munka során már 36 ezer fotót készített és továbbított a NASA irányítóközpontjába. Számos kísérleten van túl és olyan tudományos megfigyeléseket végzett, melyek korszakosak lehetnek.

mars2

A marsjáró munkájáért hálából a szakemberek különös meglepetéssel kedveskedtek a ma egy éve Marsra érkezett szerkezetnek. Egy robot adta elő a Happy Birthday című dalt a magányos égi munkatársnak. A zenés hangokat a mérnökök bravúros módon oldották meg, a gépezet motorját pörgették különböző fordulatszámon, hogy dallamot csiholjanak ki belőle.

VIDEÓ: Nézzétek meg, hogyan kívántak boldog születésnapot

Munkája közben meglepő módon "felgyorsult" a Curiosity marsjáró. A vörös bolygón már egyvégtében 100,3 métert haladt előre a napokban a kutatórobot. Az élet jeleit kutatva korábbi egy nap alatt megtett csúcsteljesítménye 49 méter volt.

A viszonylag gyors haladást az tette lehetővé, hogy a jármű egy magaslatról indult, és kamerái pontos képet nyújtottak a körülötte levő sziklák méretéről, így a marsjárót irányító szakemberek biztosra mehettek. Egészen távolra lehet látni, ugyanakkor éppen a marsjáró útjába esett egy világosan nem kivehető terület, így inkább egy másik ösvényt kerestek a továbbhaladáshoz.

Az űrmisszió irányítói szerint a rover, amely Marsra érkezése óta kicsit több, mint egy kilométert (keddig összesen 1230 métert) araszolt előre, a következő hetekben egyre hosszabb és hosszabb utakat fog megtenni.

Az autó méretű Curiosity az 5,5 kilométer magasba nyúló Aeolis-hegy felé közelít. A hegy lábánál kijelölt célponttól most 8 kilométerre van az űrjármű. A szakemberek úgy vélik, egy évbe telhet, amíg a rover odaér. Nincs szoros menetrend, semmi sem sürgeti a tudósokat, ezért szeretnének minél több, a marsjáró útjába eső érdekes kőzetet megvizsgálni. A Curiosity csúcssebessége óránként 0,14 kilométer.

mars3

A marsjáró korábbi kőzetvizsgálatai már igazolták, hogy sok milliárd évvel ezelőtt megvoltak az élet feltételei a vörös bolygón.

VIDEÓ: nézzétek meg a leszállás "rettegés 7 percét"

Ha te is örülsz a marsjáró eddigi sikerének, nyomj egy lájot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljukLink másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET: