/dunakanyar/nagyon-varjuk-mar-az-esot-vizkorlatozast-vezettek-be-szentendren-es-kornyeken/
hirdetés

DUNAKANYAR
A Rovatból
hirdetés

"Nagyon várjuk már az esőt" - vízkorlátozást vezettek be Szentendrén és környékén

Alacsonyabb a dunai vízhozam, viszont hőség miatt több víz fogy. Ördögi kör...
hirdetés

Nem tud elegendő vizet biztosítani a A Duna Menti Regionális Vízmű társaság (DMRV) Szentendre és Solymár bizonyos részein. A Duna tartósan alacsony vízállása miatt amúgy is kevesebb vizet tudnak kitermelni, az ivóvíztároló medencék vízszintje is jelentősen csökkent. A tartós hőség miatt persze folyamatosan nő a vízigény – ami ahhoz vezet, hogy

egyszerűen fogyóban van az ivóvíz.

"A város jelenleg nem tud mit tenni. A vízmű nem önkormányzati, hanem állami tulajdonú cég. Természetesen mindenben együttműködünk a vízművel a krízis megoldása érdekében" - mondta el a Szeretlekmagyaroszág.hu-nak Szentendre Önkormányzati Kommunikációs Központjának vezetője, Solymosi Heléna. "A DMRV arra kérte az önkormányzatot, rendeljen el elsőfokú vízkorlátozási figyelmeztetést Szentendre teljes területén. Ezt meg is tesszük.

A vízmű a vízhiánnyal érintett területeken

lajtoskocsikkal biztosítja az ivóvízellátást.

hirdetés

A vízkorlátozás elrendelése nem kérés: ez egy rendelkezés, kötelező betartani.

"Nagyon várjuk már az esőt!" - mondta a Szeretlekmagyaroszág.hu-nak Farkas Egonné, a vízmű Vízellátási Főmérnökségének főmérnöke. "Az elsőfokú vízkorlátozási kérelmünk értelmében az önkormányzatnak ki kell hirdetnie, hogy lakosságnak a nem közvetlenül háztartási vízigényét korlátoznia kell. Ne locsoljanak, ne most mossák le autóikat, ne töltsék házi úszómedencéiket. Azt is kértük, állítsák le a közparkok, focipályák öntözését, az utak frissítő fellocsolását" - mondta.

Ám a hetek óta tartó kánikula után az előrejelzések szerint újabb forró napok jönnek. "Nem tudom megjósolni, meddig tart ez a helyzet. Annyi biztos, hogy a DMRV teljes állománya a helyzet javításán dolgozik" - mondta a főmérnök. "Ha a lakosság betartja a vízkorlátozást,

a helyzet akár már a hétvégére javulhat.

Bizakodásra ad okot, hogy szombatra hidegfrontot várunk, ez néhány fokos lehűlést hoz, sőt, eső is eshet. Ha tényleg esik, akkor akkora mértékben esik vissza a vízfogyasztás - az emberek nem locsolnak, nem fürödnek annyit -, hogy napok alatt a normalizálódhat a kritikus helyzet. Ráadásul eső után a víztározókat is fel tudjuk tölteni" - tette hozzá.

A mostani helyzet egyáltalán nem példa nélküli. Három évvel ezelőtt szinte ugyanez a helyzet állt elő, akkor is meleg volt és kevés volt az eső.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk