hirdetés

DUNAKANYAR

Különleges reneszánsz sétákon ismerkedhetsz meg Esztergom történelmi múltjával

Mesélnek a kódexeket őrző Bibliotheca-ról, egy érdekes sorsú vízemelő szerkezetről és a Botticellinek tulajdonított falfestményekről is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 24.

hirdetés

Esztergom számos emléket őriz a reneszánsz korból, ezekből állított össze egy szép sétát az Esztergom és Térsége Turisztikai Egyesület. A Reneszánsz sétákon minden szerdán egy 8 állomásból álló útvonalat járhatsz be idegenvezetéssel a Várhegyen és a Vízivárosban.

Állomások

1. Bibliotheca

Az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár az ország egyik legrégebbi könyvtári gyűjteménye. Eredete a Szent István-i időkig nyúlik vissza, rendeltetése az esztergomi egyház működésének segítése, kötetekkel történő ellátása volt, mely a kezdetben főleg liturgikus kódexeket jelentett. A virágzó esztergomi könyvkultúrának számos emlékét, 55 kódexet őriz ma is a gyűjtemény.

Szeptembertől júniusig tart nyitva.

hirdetés

2. Keresztény Múzeum

A Keresztény Múzeum egy gazdag reneszánsz festménygyűjteménnyel rendelkezik. Megfigyelhető a kiállításán hogyan alakult ki a gótikus festészetből a reneszánsz és később a reneszánszból a barokk festészet.

Márciustól decemberig tart nyitva.

3. Verprech-torony

A reneszánsz korban nemcsak a művészetekben elevenítették fel az Ókort, hanem a tudományban is. Erről tanúskodik a Verprech-toronyban helyreállított reneszánsz vízemelő szerkezet.

Karácsony kivételével egész évben nyitva tart.

4. Bakócz-kápolna

Magyarország legértékesebb reneszánsz építészeti remekműve maga a Bakócz-kápolna. A párkányzata alá római számokkal vésett 1507-es dátum, valamint a tiszta vörös márványból készült érett itáliai reneszánsz stílusa arról tanúskodik, hogy Itáliát követően Magyarországon jelent meg először Európában a reneszánsz építészet.

Egész évben látogatható. Egyéni vendégek számára ingyenes.

5. Főszékesegyházi Kincstár

A Főszékesegyházi Kincstárban őrzött ötvöstárgyak és miseruhák olyan szegmensét mutatják meg a reneszánsznak, amelyek a megmaradt épületekben kevésbé láthatók.

Jelenleg felújítás miatt zárva van.

6. MNM Esztergomi Vármúzeuma

A Botticellinek tulajdonított négy sarkalatos erényt ábrázoló falfestmény az őket befogadó Studioloval együtt a reneszánsz egyik remekművének mondható. A Vitéz János érsek dolgozószobájaként is említett Studiolo mellett, Vitéz János érsek reneszánsz stílusban alakította át híres ebédlőjét is, amely ma már csak a fennmaradt levéltári anyagból ismert.

A Vármúzeum egész évben nyitva tart.

7. Vitéz János érsek szobra

A „Lux Pannoniae” címet viselő esztergomi érseket az egyik legnagyobb magyar reneszánsz építtetőként tartja nyilván a szakirodalom. Szobra ott áll a korábban róla elnevezett Tanítóképző Főiskolával szemben.

8. Balassa Bálint szobra

A legnagyobb magyar reneszánsz költőként számontartott Balassa Bálint azért érdemelte meg ezt a szobrot Esztergomban, mert itt szerzett halálos sebet a török ellen folytatott harcban.

Találkozás az idegenvezetővel szerdánként 13:30-ig az Esztergom és Térsége Turisztikai Egyesület irodájánál (2500 Esztergom, Széchenyi tér 5.)

További információk: Irány Esztergom


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk