hirdetés

DUNAKANYAR

Használd ki az őszt is Visegrádon: csodás panoráma, lovagi torna, sportos pihenés is vár

Ha nyugalomra vágysz, irány a természet, ha inkább kalandot keresel, száguldj vízen vagy bobon, ha szeretnéd megismerni a múltunkat, akkor less be a középkori falak közé.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 18.

hirdetés

Magyarország egyik legismertebb és legszebb része a Dunakanyar. Igazából azt is mondhatnánk, hogy a Dunakanyarok, hiszen itt több kacskaringót is vet a folyó, de a leglátványosabb része mégiscsak Visegrád. Nem véletlen, hogy királyaink is kiszemelték ezt a stratégiailag fontos, látványnak meg pazar vidéket.

Nyaranta is sok látogatót vonzanak a történelmi emlékek, a kiváló szálláshelyek, vízi és kulturális lehetőségek, különleges gasztronómiai élmények. Aki pedig hétvégén dönt úgy, hogy „kiugrik” egy napra a nyüzsgésből, annak szinte azonnal beugrik a Pilis, a Dunakanyar és Visegrád.

A vidék pedig ősszel is csábító.

Fellegvár: Itt a legszebb panoráma

A városka legismertebb és leglátogatottabb helye a Fellegvár, amely messziről is jól láthatóan magasodik a Duna fölé. Már csak az innen elénk táruló panoráma miatt is legalább egyszer el kell látogatni ide. A várban – a középkort bemutató kiállítás mellett – több látnivaló is van, többek között a Szent Korona másolata is, eredetijét többször is őrizték e falak között. (Hogy még mi mindent rejtenek a falak, arról majd külön is mesélünk.)

hirdetés

Lovagi bemutatóktól hangos a Salamon-torony

Visegrád másik jellegzetes épülete, a Dunától nem messze látható, magasba törő Salamon-torony. Visegrád egyik szimbólumának legnagyobb rejtélye éppen a megtévesztő elnevezése. Salamon király ugyanis nem raboskodhatott itt, hiszen a 11. században volt foglya László királynak, és a kettős várrendszer elkészültéről csak 1256-ban ad hírt az első, hivatalos oklevél IV. Béla uralkodásának korából.

A valaha lakótoronyként is funkcionáló építmény udvara napjainkban is csatakiáltásoktól, fegyvercsörgéstől hangos.

Egész évben látható itt a Szent György Lovagrend katonai hagyományőrző tagozatának középkori lovagi torna bemutatója. Amikor az idő már nem alkalmas a szabadtéri rendezvényre, akkor a Palota kertjébe viszik át a látványos tornát.

A visegrádi palotáé Európa egyetlen olyan királyi udvara, ahol a lovagi tornapálya ugyanott van, mint hat-hétszáz évvel ezelőtt.

A harcosok korhű ruhában mutatják be a régi fegyverek használatát és a harcmodort. Aki pedig elég szerencsés, az a bemutató idejére király, királyné vagy udvari bolond is lehet, így külön trónról élvezheti a bemutatót.

Középkori kertet is láthatsz a Palotában

Visegrád legpompázatosabb épülete lehetett a Palota, mely egyre népszerűbb a városba látogatók körében is. A felújított részek már jól mutatják, milyen gazdag és rendkívüli lehetett az épület a reneszánsz díszítéseknek köszönhetően. Az ásatások során sok érdekesség is előbukkant, többek között több rendkívül míves kút is.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk