hirdetés

DUNAKANYAR

Gerendai: a Lupa–tónál nem rendeznek fesztiválokat

Strandot és vízisportcentrumot fognak kiépíteni a tóparton.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. március 09.

hirdetés

További fejlesztések indulhatnak a Lupa-tó partján, az önkormányzati területeken. A budakalászi önkormányzat 17 éve vette meg a Lupa-tó vízfelületének közel egynegyedét. Akkor a cél a kavicskitermelés volt, ám a bányászat 2016-ban befejeződött.

Az önkormányzat szerint a tó körül már évek óta gondot jelentenek az illegális fürdőzők. A környező települések lakói szívesen jártak ide fürdeni, napozni, szörfözni. Az, hogy tavaly részlegesen lezárták a tópartot, okozott is némi elégedetlenkedést. Ugyanakkor a hatóságok szerint az engedély nélküli strandolás kockázatos, mert hiányzik a megfelelő felügyelet, a köztisztaság, és a megfelelő higiénia is.luppa2

A tó egy része az Óbuda Zrt.-é, ezt a területet bérelték ki és alakították át tavaly fizetős stranddá. Ehhez csatlakozik most a tó és partjának önkormányzati része is, amit Gerendai Károly részben megvásárolt, részben bérli.

A Lupa-tó eladásából származó bevételt az önkormányzat az Omszk-park fejlesztésére fordítja. A tervek szerint a tó körül járdát, stéget, szökőkutat és zenés fényjátékot építenének, és lehet majd csónakázni és vízibiciklizni is.

A Lupa-tó strandjára a helyiek a lakcímkártyájukkal 20 százalékkal olcsóbban kapnak belépőt - írta a budakalasz.hu.

hirdetés

VIDEÓ: Lupa-tó, 2016

Gerendai Károly egy lakossági fórumon elmondta, hogy szerződést kötött az Óbuda Zrt.-vel a Lupa-tó és a hozzá kapcsolódó földterület hasznosítására. A megállapodás értelmében a tavalyi fél éves működés után idén egy "próbaszezon" lesz. Gerendai és csapata további húsz évre kibérelheti a területet, de akár meg is vehetik azt. Annál is inkább, mert mint befektető sok pénzt fektet ebbe a projektbe: a tervek szerint 2,5 milliárd forintot költenek majd fejlesztésekre.

Gerendai azt is megerősítette, hogy a tó partján nem akarnak fesztiválokat rendezni.

Bár van vállalkozása, amely fesztiválokat szervez, vagy óriáskereket üzemeltet, és étterme is van, de ezek egyikét sem tervezi a Lupa-tó partján. Strand- és vízisportcentrumot szeretne kiépíteni.

VIDEÓ: a lakossági fórumon

A tó körüli, önkormányzati tulajdonú területek értéke akár milliárdokkal is nőhet a fejlesztés nyomán. De más előnye is van Budakalász részére a Lupa-tó eladásának. Dr. Krepárt Tamás alpolgármester elmondta azt is, hogy a szerződés számos biztosítékot tartalmaz az önkormányzat felé arra nézve, hogy a területet megfelelően kezelik majd - írták Budakalász közösségi oldalán.

VIDEÓ: az alpolgármester nyilatkozata

Tavaly július 14-én nyílt meg Budakalász fehér homokos trópusi strandja - pontosabban az első strandrésze. A nyitás után pár nappal kollégáink meglátogatták a helyet. Cikkünket ITT olvashatod róla.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk