hirdetés

DUNAKANYAR

„Fontos az emberiség számára, hogy eltanuljuk a természettől az örök körforgást”

Az életünkben, a gazdaságban, a fogyasztásban is figyeljünk arra, hogy a környezettel harmóniában éljünk – figyelmeztet a Pilisi Parkerdő erdőgazdálkodási és természetvédelmi vezérigazgató-helyettese.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 27.

hirdetés

A természetben az erdő az egyik legfontosabb olyan ökoszisztéma, amely az emberi élet feltételeit biztosítani tudja.

Dr. Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő erdőgazdálkodási és természetvédelmi vezérigazgató-helyettese szerint az erdő formálja a környezetünket és olyan állapotban tartja, ami az emberi életre alkalmassá teszi. Az erdő szabályozó rendszerei (szén- és vízkörforgás, szén-dioxid és nitrogén megkötés, talajképződés) rengeteg szerves anyagot biztosítanak, illetve számos élőlénynek teremtik meg az élőhelyét, életfeltételeit.

Nagyon fontos az emberiség jövője szempontjából, hogy eltanuljuk a természettől ezt a körforgást, és mi magunk is ehhez alkalmazkodjunk.

Tudatosítanunk kell, hogy a természetbe nem szabad erőszakosan beavatkozni, hanem harmóniában kell élni vele.

VIDEÓ: Mi fán terem az erdő?

hirdetés

Log into Facebook

null

Az erdő működteti a Föld anyagkörforgási rendszereit.

Bolygónk légköréből a szén-dioxidot a növények kötik meg, és „cserébe” oxigént termelnek. Méretéből adódóan az erdő a tiszta levegő legfőbb forrása. A növények vizet párologtatnak, amely a levegőbe kerülve esőként hullik vissza, így minden erdő a Föld vízraktára is egyben. A párolgás hőelvonással jár, így a „légkondicionálás”, a hőkiegyenlítés legköltséghatékonyabb módja, ha minél több erdő van. A növények szerves nitrogénje a növényevő állatokba, majd az őket levadászó ragadozókba is bekerül, és miután elpusztultak, a talaj szervesanyagkészletét gyarapítják, amelyből aztán a növények táplálkoznak.

Az erdő olyan nélkülözhetetlen életközösség, amely kulcsszerepet tölt be az anyagok körforgásában.

Az erdő jelenti számunkra az alapvető szépséget. Az építészetben és a tájépítészetben is a természethez nyúlunk vissza, amikor esztétikusat szeretnénk alkotni.

Tihanyi Dominika tájépítész szerint a 21. században egyre fontosabb, hogy erdeinkben ne csak a látványt értékeljük, hanem meglássuk bennük az ökológiai szépséget is, aminek jelentősége, hogy

ami természetes, az hosszútávon fenntarthatóbb.

A mai korban pedig a fenntarthatóság az egyik legfontosabb cél, amit társadalmi szinten el kell érnünk, és ami elengedhetetlen, hogy a jövőt gyermekeinkkel közösen élhessük meg.

Log into Facebook

null

A Pilisi Parkerdő közleménye szerint:

"Az erdő látogatása – amíg Magyarország Kormánya ettől eltérően nem rendelkezik – továbbra is lehetséges. A parkerdők, nyitott arborétumok, tanösvények, turistautak – az egyéni sporttevékenység, illetve rekreációs célú igénybevétel céljából – a vonatkozó járványügyi intézkedések betartása mellett továbbra is látogathatóak, azonban csoportos túrák, illetve egyéb rendezvények nem szervezhetőek".

Bővebb információk ITT

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk