hirdetés

DUNAKANYAR

A vadon élő állatok biológiai sokfélesége segít, hogy az erdők ellenállóbbak legyenek a klímaváltozás negatív hatásaival szemben

Tudtad, hogy a Pilisben mind az öt hazai nagyvadfaj megtalálható? Az ő életkörülményeikről, a vadgazdálkodásról is fontos dolgokat tudhatsz meg a Parkerdő segítségével.
Fotók: Németh János, Pilisi Parkerdő Zrt. - szmo.hu
2020. március 14.

hirdetés

A Pilisi Parkerdő a klímaváltozásra való felkészülés keretében

a fajokban gazdag, sokszínű erdei ökoszisztéma megvalósítására törekszik, melynek része a természeteshez minél közelebbi vadállomány kialakítása.

A vadvilágnak a fenntartható erdei ökoszisztémában betöltött szerepükről, a vadgazdálkodással szabályozott ökológiai egyensúlyról Dr. Csépányi Péter, a Parkerdő vezérigazgató-helyettese beszélt.

Azt vallják, hogy a vadon élő állatok az erdei ökoszisztéma szerves részét képezik.

„Az erdő élővilága roppant érzékeny rendszert alkot, amelynek résztvevői aktív kölcsönhatások sokaságával befolyásolják annak egyensúlyát. Egyes fajok eltűnése más fajok túlszaporodásához vezethet, ami fordítva is igaz, tehát a túlszaporodás veszélyezteti bizonyos fajok életlehetőségeit.

hirdetés

A vadgazdálkodás egyik célja, hogy annyi vad éljen az erdőben, amely télen elegendő táplálékhoz tud jutni anélkül, hogy az erdőn kívül keresnének élelmet. Ehhez megfelelő fa- és cserjefajokban gazdag erdőkre van szükség. A Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei nagy fajgazdagságú, sokszínű erdei ökoszisztéma megvalósítására törekszenek - mondta.

A fajgazdagság, a biológiai sokféleség az erdő egésze számára fontos, mert az ilyen erdők jobb ellenálló képességet tanúsítanak természeti katasztrófahelyzetekben, a klímaváltozás negatív hatásaival, valamint biotikus vagy más károsításokkal szemben.

Ezért a Parkerdő számára kiemelten fontos például, hogy ne mennyiségi, hanem a minőségi vadállomány fenntartása legyen a cél, hogy a mesterséges takarmányozás helyett a természetes táplálék legyen biztosítható, hogy az erdőben a vadak kerítések nélkül élhessenek, és a ragadozók szerepét is elismerjék, mivel az erdei kiválogatódás egyik fontos szereplői.

A Pilisben mind az öt hazai nagyvadfaj (gímszarvas, dámszarvas, őz, vaddisznó, muflon) megtalálható. Mellettük számos kisragadozó és egyéb állatfaj teszi még változatosabbá az erdei életközösséget.

A térség vadvilágát eredeti élőhelyén, erdei környezetben mutatja be a Pilisi Parkerdőhöz tartozó Budakeszi Vadaspark, ahol az egyes programokon az erdő- és vadgazdálkodás alapjaival is megismerkedhetnek a látogatók.

Vadvilág világnapja

Az ENSZ Közgyűlése 2013-ban, az úgynevezett washingtoni egyezmény elfogadásának 40. évfordulóján döntött arról, hogy március 3-át a vadvilág világnapjává nyilvánítja. A washingtoni egyezmény – más néven: Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről – azért született, hogy hatékonyan ellenőrizze a veszélyeztetett állat- és növényfajokkal történő kereskedelmet. Magyarország 1985-ben csatlakozott az egyezményhez.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk