/dunakanyar/5-szuper-duna-parti-kirandulohely-iden-nyarra/
hirdetés

DUNAKANYAR
A Rovatból
hirdetés

5 szuper Duna-parti kirándulóhely idén nyárra

Akár strandolni, akár túrázni, akár csak sétálni akarsz egy nagyot, csodaszép helyeket találhatsz a Dunakanyarban.

Link másolása

hirdetés

Az egyik legszebb folyóvölgy Magyarországon hosszan húzódó Dunakanyar. Szépségét a környező hegyek és dombok (a Cserhát, a Börzsöny és a Visegrádi-hegység vízpartig leérő nyúlványai), a napfényben csillogó folyó és a parton épült települések összessége adja. Nincsen olyan évszak, amikor a Dunakanyar ne volna gyönyörű.

Nyáron azért érdemes ide kirándulni, mert azt az érzetet kelti, hogy elmenekülhetünk a hőség elől az enyhülést adó vízpartra.

A Dunakanyar nem csak Szentendrét vagy Visegrádot jelenti – bár kétségtelen, hogy ez a két hely ugrik be sokaknak. Adunk néhány tippet ahhoz, hogy hova kiránduljatok a környéken, a Duna mentén.

Zebegény

Semmiféle túlzás nincsen abban, amikor festői szépségű településként említik ezt a kedvelt nyaralóhelyet. Zebegényt 1899-ben egy áradás kis híján eltüntette a föld színéről. Zebegény akkor vált egyre népszerűbbé, amikor Szőnyi István a feleségével ide költözött az 1920-as években, és feltűnt a mester alkotásain.

hirdetés

A település legismertebb épülete a katolikus templom, amelyet Kós Károly és Jávorszky Béla tervezett, és amely 1910-re készült el. Freskóit Körösfői-Kriesch Aladár tervei alapján tanítványai készítették Leszkovszky György tanársegéd festőművész segítségével. Másik nevezetessége egy ipartörténeti emlék, a Malom-patakon átvezető, 1846-50 között épült hétlyukú vasúti híd, a Héthíd. A harmadik pedig a sziklakápolna a Kálvária-dombra vezető lépcső mellett. Állítólag egy remete lakott itt, és a halála után, a XVIII. század közepén alakították át az üreget templommá.

A zebegényi strand is különleges, a közelben ugyanis egy kis sziget is található, és a víz is egészen sekély.

Dunabogdány

Leányfalu után találjátok Dunabogdányt. Én barátokkal jártam itt (busszal jöttünk és mentünk), egy csodálatos napot töltöttünk a településen, amibe belefért a klasszikus városnézés, a séta a Duna partján és egy kis strandolás is.

A leghíresebb látnivaló egyike a helytörténeti gyűjtemény. Érdekessége, hogy az alapanyagát az 1960-as években Antos Károlyné, Schüminchen Edit tanítónő kezdte el gyűjteni. A kiállítás bútorai azt mutatják be nektek, hogy a XIX. század végén milyen volt a parasztházak berendezése. De láthattok falvédőket – ezek az utóbbi 10 évben hihetetlenül népszerűek, és számos mémet ihlettek. A német nemzetiségi viseletről és a korabeli helyi életről is képet kaphattok.

A Szent János téren áll a Nepomuki Szent János szobor. A legenda úgy tartja, hogy a cseh király ajándékozta a budai várnak. Amikor 1526-ban a mohácsi csata után, a török betörés elől menekíteni kezdték az értékeket a várból, a Visegrádra tartó szekér Bogdányban tönkrement, így a falu lakói elásták a szobrot, majd a törökök visszavonulása után 1527-ben kiásták és felállították. Az igazság az, hogy a szobor csak a XVIII. században készült.

Tőle nem messze, a Hegyalja utcán áll a Nepomuki Szent János templom és a sváb kitelepítési emlékmű. A település főutcáján, a Kossuth Lajos úton láthatjátok Fábián-Sebestyén-kápolnát, a millenniumi emlékművet és az 1701-ben épült aprócska Szent Rókus-kápolnát. A Szent Donát-kápolnát a stációkkal pedig egy magaslaton találjátok, ha oda felgyalogoltok, az felért egy kis túrával.

Dunabogdány homokos strandja nagyon kellemes, arra viszont vigyázz, hogy a Duna gyorsan mélyül.

Lapozz a többiért:
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk