CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból
hirdetés

Tunézia: élet az Iszlám Állam árnyékában

Fotóriporterünk, Kálló Péter tavasszal járt Tunéziában, ami már akkor is az ISIS által fenyegetett államnak számított. Nézzétek meg képriportját!

Link másolása

Kálló Péter képriportja

A június 26-i tunéziai mészárlás megdöbbentette a világot, a vérfürdőnek 38 halálos áldozata van. A közvélemény joggal kapta fel a fejét a terrorcselekmény kapcsán, hiszen tunéziaiak mellett európai turisták haltak meg értelmetlenül.

Már idén tavasszal is történt egy terrortámadás Tunisz egyik leghíresebb látványossága a Bardo Múzeum falai között. Ekkor több külföldi lap is hírül adta, hogy az iszlám Állam terrorbrigádjai észak-afrikai területeken is hirdetik a kalifátus uralmát. Ennek alapját az képezi, hogy a tunéziai hatóságok nemrég az ISIS-hoz köthető fegyverraktárt találtak Tataouine városában, melyről egyébként a híres Tatuin bolygó kapta a nevét. A sajtó tévesen összefüggésbe hozta a várost a Csillagok háborúja forgatási helyszíneivel, túldramatizálva a helyzetet, pedig a valóságban a kettő egymástól több száz kilométerre van. Azt leszámítva, hogy állítólag a lakosságból viszonylag sokan csatlakoztak az Iszlám Államhoz, nem ennyire drámai a helyzet.

1_1170x779

2_1170x779

3_1170x779

5_1170x779

Tunézia megítélése már a tavaszi merénylet után is a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok körébe sorolódott, pedig a turizmus az egyik legfőbb bevételi forrása az országnak. Gyakorlatilag a nyugati part végig beépült nyugat-európai – német, francia és többek között magyar – turisták befogadására alkalmas, jól őrzött, all inclusive szállodákkal. Ezek a turisták persze sokkal több érdeklődést mutatnak a napi háromszori étkezés, mint az ország bármely értéke iránt, pedig a Csillagok Háborúja forgatási helyszínektől kezdve egészen a Szaharáig érdekes látnivalókat kínál az ország. De ez egy másik történet.

Nagyon sok idő kellett, míg az arab tavasz, majd a Bardo múzeumban elkövetett merénylet után az ország visszanyerte a külföldiek bizalmát. És most egy vagy két ember, – akik mögött persze lehet tudni, hogy sokkal többen állnak, – és egy ostoba péntek délután miatt az ország egyik legfontosabb bevételi forrása újra bizonytalanná vált.

6_1170x779

7_1170x779

8_1170x779

9_1170x779

11_1170x781

Az elmúlt egy évben többször is jártam az újságcikkek által is említett területeken, közel a líbiai határhoz, a sivatagban. Bulvárosan mondva “az ISIS szomszédjában”. Amellett, hogy embereket fényképeztem, beszélgettem velük, esküvőn voltam, fesztiváloztam, gyönyörű helyeket láttam és azt tapasztaltam, hogy az ott élők is ugyanazt akarják, mint minden normális ember. Boldogulni az életben. Legtöbbjük élből elítéli az Iszlám Államot, a fent említett ok, az értelmetlen pusztítás miatt.

Tunéziát sosem soroltuk a gazdag országok közé, az átlagkereset kb. 40.000 Ft. Ez nagyon kevés, és azt gondolom, hogy az elvakult pusztítás csak ront ezen az átlagon. Közhelyes, hogy a bizalmat nehéz visszaépíteni, és könnyű elveszíteni, de ez jelen esetben sajnos igaz. Nehezen fog az ország kilábalni az őt sújtó válságból és félő, hogy ez az embereket még inkább a radikalizálódás útjára tereli.

13_1170x781

14_1170x781

15_1170x779

18_1170x779

19_1170x781

20_1170x779

22_1170x779

23_1170x779

24_1170x779

26_1170x779

27_1170x779

28_1170x779

31_1170x781

32_1170x781

0_1100x734

És a végére egy ráadás kép, a Bardo Múzeumból, közvetlen a tavaszi merénylet után:

KAP_2539_1170x781

A fentebb már említett tavaszi terrortámadás Tunisz egyik leghíresebb látványossága a Bardo Múzeum falai között történt. A képet a múzeumban készítettem, közvetlenül a merénylet után. Az üvegvitrin falán jól látszik a golyó ütötte lyuk.

Ha tetszettek a képek, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból
A havas-jeges Tisza-tó a magasból: olyan részleteket láthatsz, amiket még a partról sem fedeznél fel
Nádasban kanyargó kis csatorna, a jegesedést úszkálással megakadályozó vízimadarak, a természet alkotta jégcsodák, kis játékoknak tűnő hajók a kikötőben... Egyszerűen csodás.
Fotók: Ljasuk Dimitry - szmo.hu
2022. január 14.


Link másolása

Pár napja a Tisza-tónál is beköszöntött az igazi fehér, havas, jeges tél . A hó fehérbe burkolta a tájat, amelynek minden kis szeglete még érdekesebb, még látványosabb lett, főleg madártávlatból. A vidék szerelmese, Ljasuk Dimitry segítségével, és a képekhez fűzött kis történeteivel, információival most te is bepillanthatsz ebbe a különös téli világba.

Tiszaörvény felett havas tölgyek és nyárfák szemlélik a folyót:

Azt hiszem mindenki tudja, hogy mi a Tisza beceneve a köznyelvben: Szőke Tisza.

Az ország egyetlen függőcsatornája, a 330 méter hosszú Horthy-csatorna. A végén a vízfordítóval, ami aztán közel 80 kilométeren át vezeti a Tisza vizét a földekre. A függőcsatorna körül mini paradicsom alakult ki. A "Szivárgón" mert így hívják a mocsarat, rengeteg teknős, vadliba, réce és hattyú fészkel. És persze nyáron milliónyi béka éneke segít elaltatni Tiszaörvény szűk 1000 fős lakosságát:

Tiszafüredi Holt-Tisza, bal oldalon fent a szabadstranddal. Ez az a világhírű hely, ahol január 8-án 94 bátor ember csobbant a jeges vízben, amit előtte Sándor Atya megáldott. Középen a Kaland-sziget (pár éve itt egy Kalandpark volt, azért ez a neve):

Absztakt művészet... Mintha a jég lenne a vászon, rajta a fák sziluettjével:

Mindegyik évszakban elképesztően gyönyörű, mesebeli ez a kis csatorna, ahogy a sűrű erdőt keresztezve beletorkollik a Nagy-Morotvába. Kenuval, kajakkal az egyik legjobb úti cél a Tisza-tavon. Imádom!!! (Jó lenne, ha ezen a szakaszon is tilos lenne csónakmotort használni.):

Tiszafüred és Poroszló között, közvetlenül egymás mellett három híd ível át a Tiszán. A vasúti híd elődjét még Józsa György gróf építette fából 1834-ben. A fémszerkezetes vasúti hidat 1923-ban adták át, majd 1962-ben kezdték építeni a közúti hidat. A legfiatalabb, 280 méteres biciklis hidat pedig 2020-ban adták át. Így áll egymás mellett a múlt, jelen és jövő:

2020-ban adták át a poroszlói kerékpáros "Hullám-hidat". Tiszafüredet és Poroszlót összekötő biciklis úton négy új híd is épült. Ezek közül a leghosszabb, 308 méteres hosszával, a poroszlói oldalon található, hullámot szimbolizáló híd. A legkülönlegesebb pedig a tiszafüredi oldalon látható, holland típusú, felnyitható csapóhíd. A hidakról páratlan látvány tárul a vadregényes vízivilágra és a Tiszára - télen is. Egyébként ezen a ponton a legszélesebb a Tisza-tó, közel 7 km a távolság a két part között:

A Poroszlói-medence északi része, ahol a Tisza-tavi Vízi Sétány is található, ezen a nagy nádas szigeten - madármegfigyelő kis kunyhókkal. Ide is csak csónakkal lehet bejutni:

Lihogó valahol Sarud és Poroszló között. Rengeteg vadlúd telel a Tisza-tavon idén is. Mintha évről-évre több érkezne.... Ha nem épp a jégen pihennek, akkor a lihogókban tapossák játékosan a vizet - szemmel láthatóan jól fel is kavarják azt:

Tavaly adták át Sarudhoz közel, a Bölömbika kilátót - ami kizárólag vízen közelíthető meg. Belátni róla az egész Sarudi-medencét. Ott a hóban azok nem autónyomok... a csónakmotorok propellere a sekély vízben járatokat, hosszú árkokat alakítanak ki - ezek rajzolódnak ki télen:

Ez már Kisköre és annak is legújabb, vagy talán legmagasabb büszkesége, a "Lábasház-kilátó". A csónakformájú, 19 méter magas kilátóból belátni az egész Abádszalóki-medencét és a kiskörei vízlépcsőt is:

Jeges csendélet a Köre-kikötőben:

Nyáron vízicsúszda, télen lovascsúszda. De jó, hogy 2022-ben még látni ilyen pillanatot:

Isten hozott a Jóreménység-szigeten. Amikor csak tehetem ellátogatok ide. Ott bent a vízen egy hatalmas szárcsaraj lubickol a végtelennek tűnő Abádszalóki-medencében. A partig hallani vékony- mókás hangjukat. Nyáron együtt újítottuk fel a stéget (JóreményStég) 30 segítőmmel, amit 2020 nyarán építettem. Nagyon szeretem ezt a helyet. És hamarosan készen leszek a nagyjátékfilmemmel is végre, ami arról a fél évről szól, amit ezen a szigeten töltöttem:

Téli csendélet az Abádszalóki-medencében:

Tiszaderzs és Tiszaszőlős között az Aranyosi-sziget a sötétbe vész. A Tisza-tó több száz szigete közül a háromszög alakú Aranyosi-sziget a legnagyobb, amelyet a Tisza folyó ölel körbe. A hatalmas fákkal benőtt sziget mesterségesen jött létre. Az 1970-es évek végén a víztározó építésekor, mederrobbantással született meg, hogy hajózhatóvá tegyék a területet. A Tisza legmélyebb pontja a sziget felső kanyarulatában található, több mint 20 méteres mélységgel. A háttérben a Sarudi-medence nyúlik el:

Még több fotót itt találsz:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból
Havas esti varázslat: ilyen mesés lett Szeged és Csongrád a télies időben
A keleti országrészt beborító hólepelben a két Tisza-parti város úgy néz ki, mint egy mesefilm díszlete.

Link másolása

A szombati hóesés sokfelé mesés téli tájjá változtatta a vidéket. Az ország keleti felén volt ahol 10-15 centis hótakaró is kialakult. Az esti fények pedig varázslatossá tették Szeged és Csongrád belvárosát. Tarts velünk egy kis esti didergős virtuális sétára:

Szeged

Csongrád

Még több havas képet itt láthatsz:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


CÍMLAPFOTÓK
Orbánék öröme, csalódott ellenzékiek – A választás estéje képekben
Fotósunk képei a Fidesz-KDNP és az ellenzéki szövetség választási eredményváró rendezvényéről.

Link másolása

Vasárnap este Magyarország egy emberként várta, hogy mi lesz a parlamenti választás eredménye. A Fidesz és a KDNP politikusai és szimpatizánsai Budapesten, a Bálnában gyűltek össze, az ellenzékiek pedig a Városligeti Műjégpályán szemlélték az eredmények alakulását. Végül előbbiek örülhettek, ugyanis a Fidesz és a KDNP ismét fölényesesen tudott győzni. Orbán Viktor úgy fogalmazott: "Hatalmas győzelmet arattunk, akkorát, hogy még talán a Holdról is látszik".

Ott voltunk mindkét oldal eredményváró rendezvényén, ahol fotósunk nemcsak a politikusokat, de a pártok szimpatizánsainak várakozását is lencsevégre kapta.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


CÍMLAPFOTÓK
Fotók: jégbe zárt világ a tatai Cseke-tónál
A romantikus Angolparkban található víztükör és a part varázslatos hangulatot áraszt, ahogy a jég fogságába esett.
Fotók: Bakó Krisztián - szmo.hu
2022. január 29.


Link másolása

Tatán, a vizek városában az egyik kedvelt sétáló- és pecázóhely az Angolparkban lévő Cseke-tó. A romantikus park, a szelíden kanyargó tópart, az öreg fák, a mellette csobogó patak, a várrom, az elbújós padok ideális helyszínül szolgálnak a csendre, pihenésre vágyóknak.

Az idei télen néhány napra a tó befagyott, és a vízparton pedig varázslatos jeges képződmények jöttek létre. Íme, ilyen a jégbe fagyott világ:

"Gyerekkoromban többször be volt fagyva a Cseke-tó. Tele volt korcsolyázókkal. Sose felejtem, hogy a parton már jött fel a jég, annyira vastagon fagyott be a tó. Nem hittem volna, hogy valaha is ritkaság számba megy majd, hogy ilyen képeket készíthessek itt télvíz idején" - írja a képekhez a fotós.


Link másolása
KÖVESS MINKET: