CÍMLAPFOTÓK

Tunézia: élet az Iszlám Állam árnyékában

Fotóriporterünk, Kálló Péter tavasszal járt Tunéziában, ami már akkor is az ISIS által fenyegetett államnak számított. Nézzétek meg képriportját!

Link másolása

Kálló Péter képriportja

A június 26-i tunéziai mészárlás megdöbbentette a világot, a vérfürdőnek 38 halálos áldozata van. A közvélemény joggal kapta fel a fejét a terrorcselekmény kapcsán, hiszen tunéziaiak mellett európai turisták haltak meg értelmetlenül.

Már idén tavasszal is történt egy terrortámadás Tunisz egyik leghíresebb látványossága a Bardo Múzeum falai között. Ekkor több külföldi lap is hírül adta, hogy az iszlám Állam terrorbrigádjai észak-afrikai területeken is hirdetik a kalifátus uralmát. Ennek alapját az képezi, hogy a tunéziai hatóságok nemrég az ISIS-hoz köthető fegyverraktárt találtak Tataouine városában, melyről egyébként a híres Tatuin bolygó kapta a nevét. A sajtó tévesen összefüggésbe hozta a várost a Csillagok háborúja forgatási helyszíneivel, túldramatizálva a helyzetet, pedig a valóságban a kettő egymástól több száz kilométerre van. Azt leszámítva, hogy állítólag a lakosságból viszonylag sokan csatlakoztak az Iszlám Államhoz, nem ennyire drámai a helyzet.

1_1170x779

2_1170x779

3_1170x779

5_1170x779

Tunézia megítélése már a tavaszi merénylet után is a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok körébe sorolódott, pedig a turizmus az egyik legfőbb bevételi forrása az országnak. Gyakorlatilag a nyugati part végig beépült nyugat-európai – német, francia és többek között magyar – turisták befogadására alkalmas, jól őrzött, all inclusive szállodákkal. Ezek a turisták persze sokkal több érdeklődést mutatnak a napi háromszori étkezés, mint az ország bármely értéke iránt, pedig a Csillagok Háborúja forgatási helyszínektől kezdve egészen a Szaharáig érdekes látnivalókat kínál az ország. De ez egy másik történet.

Nagyon sok idő kellett, míg az arab tavasz, majd a Bardo múzeumban elkövetett merénylet után az ország visszanyerte a külföldiek bizalmát. És most egy vagy két ember, – akik mögött persze lehet tudni, hogy sokkal többen állnak, – és egy ostoba péntek délután miatt az ország egyik legfontosabb bevételi forrása újra bizonytalanná vált.

6_1170x779

7_1170x779

8_1170x779

9_1170x779

11_1170x781

Az elmúlt egy évben többször is jártam az újságcikkek által is említett területeken, közel a líbiai határhoz, a sivatagban. Bulvárosan mondva “az ISIS szomszédjában”. Amellett, hogy embereket fényképeztem, beszélgettem velük, esküvőn voltam, fesztiváloztam, gyönyörű helyeket láttam és azt tapasztaltam, hogy az ott élők is ugyanazt akarják, mint minden normális ember. Boldogulni az életben. Legtöbbjük élből elítéli az Iszlám Államot, a fent említett ok, az értelmetlen pusztítás miatt.

Tunéziát sosem soroltuk a gazdag országok közé, az átlagkereset kb. 40.000 Ft. Ez nagyon kevés, és azt gondolom, hogy az elvakult pusztítás csak ront ezen az átlagon. Közhelyes, hogy a bizalmat nehéz visszaépíteni, és könnyű elveszíteni, de ez jelen esetben sajnos igaz. Nehezen fog az ország kilábalni az őt sújtó válságból és félő, hogy ez az embereket még inkább a radikalizálódás útjára tereli.

13_1170x781

14_1170x781

15_1170x779

18_1170x779

19_1170x781

20_1170x779

22_1170x779

23_1170x779

24_1170x779

26_1170x779

27_1170x779

28_1170x779

31_1170x781

32_1170x781

0_1100x734

És a végére egy ráadás kép, a Bardo Múzeumból, közvetlen a tavaszi merénylet után:

KAP_2539_1170x781

A fentebb már említett tavaszi terrortámadás Tunisz egyik leghíresebb látványossága a Bardo Múzeum falai között történt. A képet a múzeumban készítettem, közvetlenül a merénylet után. Az üvegvitrin falán jól látszik a golyó ütötte lyuk.

Ha tetszettek a képek, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból
Exkluzív: Megrendítő fotók II. Erzsébet temetési menetéről – fotósunk helyszíni képriportja
A megtört III. Károly királyt, a fegyelmezetten vonuló katonákat, zenészeket és a háztetőn őrt állók csoportját is sikerült lefotóznia.
Fotók: Elek Krisztián - szmo.hu
2022. szeptember 20.


Link másolása

Hétfőn helyezték végső nyughelyére II. Erzsébet királynőt. Mint arról mi is beszámoltunk, a királyi család minden tagja megjelent a temetésén, a legifjabb családtagot, a négyéves Lajos herceget leszámítva. A királynő búcsúztatója mindenkiből mély megrendülést váltott ki.

A búcsúztatóra vonuló menetnél ott volt fotósunk is, aki megörökítette a megtört III. Károly királyt, a fegyelmezetten vonuló katonákat, zenészeket és a háztetőn őrt állók csoportját is.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból
Fotókon a 2022-es állami tűzijáték és az ünneplő tömeg
Az egy héttel elhalasztott eseményre nagyon sokan voltak kíváncsiak, a közönség látványos show-t kapott.

Link másolása

Egy héttel elhalasztva ugyan, de összességében a tervezett módon zajlott le a 2022-es államalapítási ünnepséghez kapcsolódó fő attrakció, az esti tűzijáték. A látványosságra sokan kíváncsiak voltak, láthatóan nem tántorította el az embereket, hogy az előrejelzés minimális esélyt most is adott egy Budapest feletti viharnak.

A mintegy 35 perces tűz- és fényjáték során uszályokról, bárkákról és két budapesti hídról mintegy 40 ezer pirotechnikai effektet – köztük római gyertyákat, üstökösöket, tűzmozsarakat és tűzijátékbombákat – lőttek fel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

CÍMLAPFOTÓK
Fotókon, ahogy búcsúznak a londoniak a királynőjüktől
Virághalom, zászlók és fényképek a Buckingham-palota előtt, II. Erzsébet fotója a kivetítőkön – egész London gyászba borult.

Link másolása

Egész Nagy-Britannia gyászba borult csütörtök este, miután a királyi udvar bejelentette, hogy meghalt II. Erzsébet királynő. A brit uralkodó 96 éves korában, nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában hunyt el.

Már aznap este rengetegen vittek virágot a Buckingham-palota elé, az elmúlt napokban pedig egymásra halmozták a gyászolók a mécseseket, a búcsúzó üzeneteket és a virágcsokrokat.

Londonban számos kivetőn és plakáton is a királynőre emlékeznek, akit egy hét múlva helyeznek végső nyugalomra.

Fotósunk képei a gyászoló fővárosból:

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

CÍMLAPFOTÓK
Fotók: így emelték le az esztergomi Bazilika egyik tornyát és harangját
Egy videón megnézheted és hallhatod, ahogy a harangot a kiemelése előtt még egyszer, utoljára megkongatják.

Link másolása

Leemelték az esztergomi Bazilika Déli-torony kupoláját, majd a harangot is kiemelték. A helyszínen ott volt a Kalandos Dunakanyar fotósa is, aki így számolt be a történtekről:

"Reggel zuhogó esőben kezdődtek a munkálatok, de mint az egyik építésvezetőtől megtudtuk, ez nekik nem akadály. Sokkal inkább az erős szél jelenthetett volna gondot, ezért állandóan figyelték a széllökéseket. Amíg az a daru épült, ami a kupolát emelte le, addig a magasban az utolsó simításokat végezték a munkások. Spaniferrel összefogatták a kupola vasszerkezetét, majd 4 darab 5 tonnás emelővel a megfelelő pontokon kicsit megemelték a kupolát. Ezután ipari alpinisták fogadták a daru köteleit a kupola tetejére felmászva, hogy azokat az előre kialakított lyukakon engedjék be a kupolába.

A sikeres emeléspróba után (ami abból állt, hogy a daru megfeszítette a kupolát tartó kötelet) jöhetett a kupola leemelése.

Ahogy zuhogó esőben és szélben indult a munkanap, úgy erre a kis időre kisütött a nap és a szél is elcsendesedett. Megkezdődhetett a kupola leemelése.

Ez egy nagy körültekintés igénylő folyamat volt és ehhez mérten csak nagyon lassan eresztették le a Déli-torony tetejét a földre.

Habár hatalmas felelősség egy ekkora súly mozgatása, viszont egy kis humorra mindig jutott alkalom. Így például az építészek külön meglepetés pólóval készültek az eseményre, amire ez volt írva: Le a kalappal. A hozzátartozó rajz pedig a tervezés során használt műszaki rajzból lett kiemelve és ekképpen méretarányos is.

Fotók a kupola leemeléséről:

Majd következett a harang kiemelése, de előtte még megkongatták:

Végül a harang is a földre került a kupola mellé:

Egy korábbi cikkünkből sok érdekességet is megtudhatsz a Bazilikáról:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk