/cimlapfotok/titkos-vilag-a-hegy-remetei/
hirdetés

CÍMLAPFOTÓK

Titkos világ: a hegy remetéi

“Légy okos, mint a kígyó, de maradj szelíd, mint a galamb” - mondja Szabolcs atya, aki a Gellért-hegy oldalában él.
hirdetés

Szabolcs atya a Gellért-hegyi Sziklatemplom és a hegybe épített pálos kolostor vezetője. Jelenleg hárman élnek ebben a zárt világban: a lakhelyek szerények, az ajtókon a lakásszentelés során felírt számok és betűk találhatók.

Évente több százezer turista keresi fel a Gellért-hegy oldalában lévő Sziklatemplomot. A Szent István Bazilika és a Mátyás templom után ez a harmadik leglátogatottabb fővárosi imaház. A budapestiek közül azonban kevesen ismerik ezt a pálos rend kezelésében lévő, különleges hangulatú templomot. Még kevesebben tudják, hogy a Duna felőli oldalon található kolostorban él a rend néhány tagja. Bensőséges viszonyban Istennel és a heggyel.

"Láthatják, milyen meghitt viszonyban vagyunk a heggyel" – mutat mosolyogva a kolostor vezetője a rendház saját kápolnájának egyik sarkába, ahol az érdes mészkőfelület betüremkedik a kolostorba. Ez ennek a csendes világnak is talán a legcsendesebb, legbensőségesebb helyszíne, ide vonulnak vissza a szerzetesek imádkozni. Az életük azonban nem feltétlenül nevezhető visszavonultnak.

"Eredetileg mi egy remeterend vagyunk, de manapság a kolostori élet mintha háttérbe szorulna a papi teendőinkkel szemben" – teszi hozzá Szabolcs atya. Mint mondja, ki kell lépniük az emberek közé. A rend fő feladata lelki vezetés, a lelkipásztori szolgálat: hétköznap naponta három, hétvégén pedig naponta négy szentmisét tartanak a templomban.

Kálló Péter fotói

hirdetés
102103
104105106107108109110111
112DSC_6097_exposure114115

Ha tetszettek a képek, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk