hirdetés

CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból
hirdetés

Szenzációs fényfestők

A dubai Pálmafa-szigetek megnyitóján vetített animációjukat 700 millió néző követte nyomon a CNN-en. Olyasmit találtak ki, ami az egész világot lenyűgözte. A nagysikerű Paint Up! épületfestő versenyek társszervezőivel, Bordos L. Zsolttal és Kovács Ivóval beszélgettünk, és elkísértük őket Temesvárra is.

Link másolása

hirdetés

A dubai Pálmafa-szigetek megnyitóján vetített animációjukat 700 millió néző követte nyomon a CNN-en. Olyasmit találtak ki, ami az egész világot lenyűgözte. A nagysikerű Paint Up! épületfestő versenyek társszervezőivel, Bordos L. Zsolttal és Kovács Ivóval beszélgettünk, és elkísértük őket Temesvárra is.

Az interjút és a fényképeket készítette: Bódis Krisztián

- Mit is jelent pontosan az architekturális épületvetítés?

- Videóprojektorokkal animációt vetítünk, csak vászon helyett az épületeket használjuk. Bármilyen épületet videókijelzővé tudunk alakítani, de tulajdonképpen ezzel a módszerrel bármilyen tárgyra képesek vagyunk animációt vetíteni. Egy kiterjesztetett valóság, amit láthattok.

hirdetés

- Mennyi munka áll emögött és mégis hogyan készül egy ilyen vetítés?

- A legutóbbi Temesvári projektünk egy 7 perces animáció volt, aminek elkészítésére 3 hét állt rendelkezésünkre. Ezalatt 6 fő éjjel-nappal dolgozott. Először is szükségünk van egy nagyon pontos lézeres épületfelmérésre, ezután építjük meg az adott épület 3D modelljét számítógépen, majd animációt készítünk az épület elemeit felhasználva. A helyszínen végzünk egy próbavetítést, hogy később élesben minden simán menjen. Általában 2-3 vetítőállásból dolgozunk, vetítőállásonként két projektorral.

- Ezek speciális eszközök?

- Igen, egy ilyen projektor 35 millió Ft, ezért nincs is hazánkban sok belőle. Az MTA-s fényfestéshez például Bécsből kellett hozatnunk. Igazi kihívás az is, hogy a vetített kép pontosan illeszkedjen. Az ilyen vetítések egyszeri alkalmak, nincs második esély, ezért fontos hogy mindig nagyon precízen dolgozzunk.

- Ez egy igen új művészeti irányzat. Hogyan csöppentetek bele?

- Mindketten festőszakon végeztünk a Képzőművészeti Egyetemen, ott lettünk barátok. Magyarországon manapság festőként nehéz kifejezni kortárs gondolatokat. Arra gondoltunk, ha már festünk egy képet, mennyivel látványosabb lenne, ha az térben jelenne meg... és akkor már miért is ne mozduljon el? 1420-ban foglalkoztak először a vetített kép fogalmával, most már megvan hozzá a technológia is. Ez egy olyan műfaj, ami végre képes új értékeket közvetíteni és a közönséget kicsit visszavezeti a vizuális művészetek irányába.

- Hogyan kezdtetek neki?

- Kezdetben VJ-zéssel (video jockey), majd színházvetítéssel foglalkoztunk. A 2006-os Szigeten egy teljes héten át minden nap a főfellépők után megkaptuk a nagyszínpadot, a Radiohead koncertje alatt a közönségre is vetítettünk képsorokat. Párizsban volt az első igazi architekturális vetítésünk, ott figyeltek fel ránk. Az Eurodisneyland panoráma mapping-jére kaptunk megbízást, innen egyenes út vezetett a dubai Pálma-szigetek megnyitójára. Itt egy 300 méter hosszú épületsorra kreáltunk animációt.

- Ez hozta meg az igazi áttörést?

- Igen, ez nemcsak a nemzetközi és hazai rendezvényszervező szakma elismerése miatt volt fontos számunkra, innentől mindenhol szabad kezet kaphattunk. 2010-ben a MüPa belső terét vetítettük körbe, ezt követte a shanghaj-i magyar kulturális nap az EXPO-n. Ami itthon leginkább ismertté tett minket, az a Múzeumok éjszakájának záróünnepsége volt, a Paint Up! verseny. Ez volt a világ első épületfestő versenye, mely lehetőséget adott fiatal művészeknek, hogy kipróbálhassák magukat a nagyfényerejű épületvetítések műfajában. A soros magyar EU elnökség nyitó- és záróünnepségére is felkértek minket. A mostani temesvári vetítésünk is csak pozitív kritikát kapott.

- Mi a következő állomás?

- Jereván. A nemzeti ünnepük napjára futurisztikus műsorszámot kértek, igyekszünk kielégíteni a vágyaikat! Aztán jön Moszkva, Szentpétervár, majd Lökösháza. A lökösházi Bréda Kastély produkciónk Magyarországon, de talán Európában is az első állandó vetítés lesz (ez minden nap, egy adott időpontban egy egész órás mappinget jelent majd). Már nagyon várjuk!

- Merre tovább?

- Úttörőkként minőséget és irányt kell mutatnunk a leendő művészeknek. Nehéz mindig megújulni és kizárni a kliséket. Ezen felül két dolog mozgatja a fantáziánkat: egyrészt várjuk, hogy a lökösházin kívül mikor indulnak be az állandósult video mappingek, illetve nagy kihívást jelent az interaktív vetítés is. A közönség így aktív részesévé válna az eseménynek, például kézmozdulatokkal képesek lennének mozgatni az épület elemeit.


- Ha szabadon választhatnátok egy épületet…

- Akkor az Eiffel-tornyot választanám! Egyszer már lehetőségünk nyílt egy kisebb tesztvetítésre az Öreg hölgy lábain, de reméljük a jövőben kapunk majd megbízást a teljes toronyra.

A honlapjukat ITT TALÁLJÁTOK

Ha tetszik, amit Zsolt és Ivó csinálnak, nyomj egy lájkot! :)

Tetszett? Nézd meg a többi új cikkünket is! :)hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
CÍMLAPFOTÓK
Havas esti varázslat: ilyen mesés lett Szeged és Csongrád a télies időben
A keleti országrészt beborító hólepelben a két Tisza-parti város úgy néz ki, mint egy mesefilm díszlete.

Link másolása

hirdetés

A szombati hóesés sokfelé mesés téli tájjá változtatta a vidéket. Az ország keleti felén volt ahol 10-15 centis hótakaró is kialakult. Az esti fények pedig varázslatossá tették Szeged és Csongrád belvárosát. Tarts velünk egy kis esti didergős virtuális sétára:

Szeged

Csongrád

Még több havas képet itt láthatsz:

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
CÍMLAPFOTÓK
Elhagyott gyártelep, amely volt sörgyár, konzervgyár és itt forgatták a Valami Amerika 3. egyes jeleneteit is
„A hatalmas csarnokok, terek impozáns minimalista színvilága nagyon el tudja vinni az ember képzeletét. A serfőző rész viszont valami fantasztikus látvány” – meséli a fotós.
Fotók: Salamon Zsolt - szmo.hu
2021. december 04.


Link másolása

hirdetés

Lehet-e sejtelmesebb egy elhagyott gyárépületnél, ahol az üres csarnokok, lépcsőházak, ásító ablakok között csak a levegő jár? Nos igen: ha mindezt sejtelmes ködben derítik fel az elhagyott helyekre vadászó fotósok.

Salamon Zsolt Budapest egyik legszebb régi gyárépületét fedezte most fel.

A kőbányai gyártelep eredetileg sörgyárnak épült 1912-ben, falai között a Fővárosi Serfőző működött sokáig. Később, 1943-ban vásárolta meg a Dreher Sörgyárak Zrt., majd pedig a mai Globus Konzervipari Rt.-hez került az épület.

A termelés 2009-ben szűnt meg, mikor a Globus eladta védjegyeit egy csehországi cégnek és bezárta a gyárat. A Globus székháza ugyanakkor továbbra is a telep területén van.

A telep épületein jól látható az építtető Fővárosi Serfőző védjegye, egy kör alakú eozinmázas koszorúban „Véd-jegy Mátyás király” feliratú, Mátyás királyt ábrázoló profilkép, amit a pécsi Zsolnay porcelángyárban készítettek 1914 körül.

A fotós elárulta a Szeretlek Magyaroszágnak, hogy a nem használt gyár le van kerítve, de azért át lehet rajta jutni. Az épületrészek közti átjárás csak a padláson lehetséges, de az nagyon nem ajánlott senkinek, mert hiányos a tetőszerkezet, és az épület is megviselt állapotban van.

hirdetés
"A hatalmas csarnokok, terek, impozáns minimalista (szürke-fehér) színvilága nagyon el tudja vinni az ember képzeletét. A serfőző rész viszont, valami fantasztikus látvány.

A képek talán nem is képesek annyira visszadni, amikor ott állva belegondolunk, hogy itt valaha munka folyt, megfeszített munka, és nem csak a Valami Amerika 3. forgatása" - mesélte.

Az elhagyott épületek engedély nélküli felkeresését nem ajánljuk senkinek sem, mert a terület veszélyes.

Építésekor ez a gyár volt akkor már a hatodik sörgyár Kőbányán. A bankoknak jó befektetés volt egy ilyen üzem, amelyet 1913-ban terveztettek a német Zimmermann építészprofesszorral. A pompás gyárépület hónapok alatt elkészült, és az átadásakor 1914. március 15-én már a gyárban főzött sörrel koccintottak.

A gyártáshoz malátaüzemet és sörpalackozót is építettek. A vöröstéglás épületen Mátyás király nagyméretű, Zsolnay cég által készített mozaikdísze látható manapság is. Ez volt a gyár védjegye is, hiszen itt gyártották a Mátyás sört.

A gyár az első világháború elején épült, így hamarosan a Mátyás sör mellett megjelent a Hősök söre is. A gyárat 1943-ban vásárolta meg a Dreher cég.

A II. világháború után államosították a gyárat, és 1948-tól a Fővárosi Konzervipari Nemzeti Vállalat üzemét helyezték ide. 1958-tól Budapesti Konzervgyár néven üzemelt, majd a privatizáció után 1991-tól Globus Konzervgyár néven működött tovább.

A konzervgyár 2009-ig üzemelt, ekkor bezárták a gyárat, a Globus ugyanis eladta védjegyeit, de a cég irodái továbbra is itt működnek. A gyár épületeit pedig raktáraknak, üzemeknek adják ki - írja a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum honlapján.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
CÍMLAPFOTÓK
Vérfarkas macska, macskaszépségverseny és ketrecdekorációs verseny – a Nemzetközi Macskakiállításon jártunk
Közel 120 külföldi és hazai tenyésztő vett részt az eseményen, a kiállításon összesen 300 macskából 28 különböző fajtát csodálhattak meg a látogatók.

Link másolása

hirdetés

Huszonegyedik alkalommal rendezték meg a hétvégén a Nemzetközi Macskakiállítás és kisállat bemutatót Budapesten.

Közel 120 külföldi és hazai tenyésztő vett részt az eseményen, a kiállításon összesen 300 macskából 28 különböző fajtát csodálhattak meg a látogatók.

A Macskamánia Egyesület szervezésében létrejött kétnapos program keretein belül macskaszépségversenyt is tartottak, ahol az idén a Lettországból, Görögországból, Németországból érkező nemzetközi zsűri tagjai az adott macska fajtájának megfelelően rengeteg szempont alapján értékelték a legszebb cicákat, a szőrzetüktől egészen az orrukig.

A szépségversenyen kívül ketrecdekorációs versenyt is rendeztek, a karácsony közeledtével stílszerűen többjük díszítése is a decemberi ünnepekre reflektált.

Számos közkedvelt, illetve kevésbé ismert macskafajta is megtalálható volt a kiállításon: a különlegességnek számító Vérfarkas (Lykoi) macskáktól a közkedvelt brit rövidszőrű cicákon át egészen a Maine Coon fajtáig tartalmas körképet lehetett kapni a különböző fajtájú házikedvencekből az érdeklődőknek.

A macskákon kívül többek között hüllőkkel, pókokkal, tengerimalacokkal is megismerkedhettek a látogatók, ahogy a táp- és felszerelésgyártókkal, illetve a házikedvencek arcaival ellátott, elmaradhatatlan ajándéktárgyakat árusítók termékeivel is.

Helyszíni fotóriportunk a hétvégi eseményről:

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
CÍMLAPFOTÓK
Fotók: Csongrádot is jégpáncélba burkolta a hétfői ónos eső
Mintha egy nagy tükör lenne, olyan volt az út, az utcákon pedig mindenfelé jégcsapok lógtak.
Fotók: Révész Gábor - szmo.hu
2021. december 27.


Link másolása

hirdetés

Mint arról mi is beszáltunk, ónos eső zárta jégbe az ország déli felét vasárnap és hétfőn.

Csongrádon is tükörjég borította az utat, a szobrokról, ereszekről, padokról, ágakról jégcsapok lógtak. Napközben az ónos eső miatt piros figyelmeztetés volt érvényben - a képeket elnézve nem véletlenül. Ilyen volt a jégbe burkolt város:

Még több jeges fotót itt találsz:

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: