CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból
hirdetés

Kihívás: napi egy fotót készít egy éven át a városról és környékéről

Török Töce Tibor január elseje óta ha esik, ha fúj, elindul, hogy elkészítse a nap képét a Kalocsai Sárköz Kincseiről.

Link másolása

Él Kalocsán, ezen a történelmileg igen fontos településen egy fotográfus, aki azt vette a fejébe, hogy megörökíti kedvenc városát úgy, ahogy ő szereti. Török "Töce" Tibor nem csak egyszerűen fényképez, hanem egy küldetést is teljesít. Megörökíti mindazt, ami nem csak szép, hanem fontos is. Hogy legyen egy dokumentum, amit majd az utódok megnézhetnek. Hogy legyen egy kollekció, ami rögzíti, hogy ilyen volt Kalocsa 2016-ban.

A napi fotókat pedig publikálja is. Meg lehet nézni a kalografia.hu oldalon, illetve a projekt Facebook-oldalán.

A Szeretlek Magyarország kérdésére elmondta, hogy: "Egy olyan projektbe - vagy hívhatjuk kihívásnak is - kezdtem bele, amibe még előttem sokan nem mertek belefogni. Kalocsán pedig én vagyok az első."

"
A Kalocsai Sárköz Kincsei néven futó projektem lényege Kalocsa és annak 30-40 km-es térségébe beleeső településein megtalálható eszmei értékű kincsek megörökítése fotó formájában az utókor számára.

"Eszmei értékű kincsnek számít az, ami lehet egy régi épület, ami bár ma lehet, hogy kívülről nem túl szép látvány, de jó pár évvel, évtizeddel ezelőtt annak a kornak egy meghatározó eleme volt. Ma pedig éppen ezért igazi kincs lett.

Számomra ezért fontos az, hogy megőrizzük az utókornak a teljesség igénye nélkül ezeket a csodákat, hisz engem is érdekel mi volt régen, és hogy is nézett ki Kalocsa a századfordulón. Igyekszem fotóimat nem turistafénykép-sémára építeni, és egy kis egyediséget is beletenni saját képi és színvilágomat a képekbe. Törekszem egyedi szögből fotózni illetve figyelembe veszem az adott napi környezeti hatásokat is a képek elkészítése során. Sokszor ezek adják a fotó másik oldalát: az érzelmi oldalát ami számomra nagyon fontos szerepet tölt be. A zuhogó eső, vagy a felhők mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egy kép megszólaljon, és érzéseket váltson ki a megfigyelőjéből" - mondta el a fotós.20160101_toroktocetibor

Az év első képe20160104_toroktocetibor

Magányos kerékpáros a Meszesi úton

20160106_toroktocetibor

Befagyott Vajas-part20160118_toroktocetibor

Hattyúk a Vajas-parton20160123_toroktocetibor

Városi uszoda épülete20160210_toroktocetibor

Főszékesegyház tükörképe20160224_toroktocetibor

Egykori Ifjúsági ház épülete20160227_toroktocetibor

Egykori magtár20160229_toroktocetibor

Eperföldi Szent Imre templom20160411_toroktocetibor

Tomori Pál könyvtár épülete20160415_toroktocetibor

Virágzó japáncseresznyefa20160422_toroktocetibor

Magányos fa a város határában20160424_toroktocetibor

Központi buszmegálló20160508_toroktocetibor

Különleges fa a Duna parti ártéri erdőben20160510_toroktocetibor

Szökőkút háttéren a Duna áruház épületével20160517_toroktocetibor

Megbújó Főszékesegyház Vajas parti fűzfák között20160521_toroktocetibor

Különleges szív alakú lombkorona20160526_toroktocetibor

Párizsi udvar20160601_toroktocetibor

Kalocsaiak kedvence a Vajas csatorna innen eredezik20160602_toroktocetibor

Belváros felé vezető úton20160607_toroktocetibor

Egykori régi posta épülete ma Kormány Ablakként mükődik20160622_toroktocetibor

Traktor a Meszesi úton20160627_toroktocetibor

Érsekkerti szökőkút20160703_toroktocetibor

Dunapataji iskola épülete20160710_toroktocetibor

Dusnoki naplemente20160714_toroktocetibor

Különleges kút a vasútállomás bejáratánál20160718_toroktocetibor

Egykori Juca néni csárdája20160731_toroktocetibor

Bencze Kastély a Szelidi-tónál20160801_toroktocetibor

Dunapataji volt vasútállomás

A többi képet ITT láthatod.

Ha tetszik az ötlet és a fotók, oszd meg másokkal is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból
A havas-jeges Tisza-tó a magasból: olyan részleteket láthatsz, amiket még a partról sem fedeznél fel
Nádasban kanyargó kis csatorna, a jegesedést úszkálással megakadályozó vízimadarak, a természet alkotta jégcsodák, kis játékoknak tűnő hajók a kikötőben... Egyszerűen csodás.
Fotók: Ljasuk Dimitry - szmo.hu
2022. január 14.


Link másolása

Pár napja a Tisza-tónál is beköszöntött az igazi fehér, havas, jeges tél . A hó fehérbe burkolta a tájat, amelynek minden kis szeglete még érdekesebb, még látványosabb lett, főleg madártávlatból. A vidék szerelmese, Ljasuk Dimitry segítségével, és a képekhez fűzött kis történeteivel, információival most te is bepillanthatsz ebbe a különös téli világba.

Tiszaörvény felett havas tölgyek és nyárfák szemlélik a folyót:

Azt hiszem mindenki tudja, hogy mi a Tisza beceneve a köznyelvben: Szőke Tisza.

Az ország egyetlen függőcsatornája, a 330 méter hosszú Horthy-csatorna. A végén a vízfordítóval, ami aztán közel 80 kilométeren át vezeti a Tisza vizét a földekre. A függőcsatorna körül mini paradicsom alakult ki. A "Szivárgón" mert így hívják a mocsarat, rengeteg teknős, vadliba, réce és hattyú fészkel. És persze nyáron milliónyi béka éneke segít elaltatni Tiszaörvény szűk 1000 fős lakosságát:

Tiszafüredi Holt-Tisza, bal oldalon fent a szabadstranddal. Ez az a világhírű hely, ahol január 8-án 94 bátor ember csobbant a jeges vízben, amit előtte Sándor Atya megáldott. Középen a Kaland-sziget (pár éve itt egy Kalandpark volt, azért ez a neve):

Absztakt művészet... Mintha a jég lenne a vászon, rajta a fák sziluettjével:

Mindegyik évszakban elképesztően gyönyörű, mesebeli ez a kis csatorna, ahogy a sűrű erdőt keresztezve beletorkollik a Nagy-Morotvába. Kenuval, kajakkal az egyik legjobb úti cél a Tisza-tavon. Imádom!!! (Jó lenne, ha ezen a szakaszon is tilos lenne csónakmotort használni.):

Tiszafüred és Poroszló között, közvetlenül egymás mellett három híd ível át a Tiszán. A vasúti híd elődjét még Józsa György gróf építette fából 1834-ben. A fémszerkezetes vasúti hidat 1923-ban adták át, majd 1962-ben kezdték építeni a közúti hidat. A legfiatalabb, 280 méteres biciklis hidat pedig 2020-ban adták át. Így áll egymás mellett a múlt, jelen és jövő:

2020-ban adták át a poroszlói kerékpáros "Hullám-hidat". Tiszafüredet és Poroszlót összekötő biciklis úton négy új híd is épült. Ezek közül a leghosszabb, 308 méteres hosszával, a poroszlói oldalon található, hullámot szimbolizáló híd. A legkülönlegesebb pedig a tiszafüredi oldalon látható, holland típusú, felnyitható csapóhíd. A hidakról páratlan látvány tárul a vadregényes vízivilágra és a Tiszára - télen is. Egyébként ezen a ponton a legszélesebb a Tisza-tó, közel 7 km a távolság a két part között:

A Poroszlói-medence északi része, ahol a Tisza-tavi Vízi Sétány is található, ezen a nagy nádas szigeten - madármegfigyelő kis kunyhókkal. Ide is csak csónakkal lehet bejutni:

Lihogó valahol Sarud és Poroszló között. Rengeteg vadlúd telel a Tisza-tavon idén is. Mintha évről-évre több érkezne.... Ha nem épp a jégen pihennek, akkor a lihogókban tapossák játékosan a vizet - szemmel láthatóan jól fel is kavarják azt:

Tavaly adták át Sarudhoz közel, a Bölömbika kilátót - ami kizárólag vízen közelíthető meg. Belátni róla az egész Sarudi-medencét. Ott a hóban azok nem autónyomok... a csónakmotorok propellere a sekély vízben járatokat, hosszú árkokat alakítanak ki - ezek rajzolódnak ki télen:

Ez már Kisköre és annak is legújabb, vagy talán legmagasabb büszkesége, a "Lábasház-kilátó". A csónakformájú, 19 méter magas kilátóból belátni az egész Abádszalóki-medencét és a kiskörei vízlépcsőt is:

Jeges csendélet a Köre-kikötőben:

Nyáron vízicsúszda, télen lovascsúszda. De jó, hogy 2022-ben még látni ilyen pillanatot:

Isten hozott a Jóreménység-szigeten. Amikor csak tehetem ellátogatok ide. Ott bent a vízen egy hatalmas szárcsaraj lubickol a végtelennek tűnő Abádszalóki-medencében. A partig hallani vékony- mókás hangjukat. Nyáron együtt újítottuk fel a stéget (JóreményStég) 30 segítőmmel, amit 2020 nyarán építettem. Nagyon szeretem ezt a helyet. És hamarosan készen leszek a nagyjátékfilmemmel is végre, ami arról a fél évről szól, amit ezen a szigeten töltöttem:

Téli csendélet az Abádszalóki-medencében:

Tiszaderzs és Tiszaszőlős között az Aranyosi-sziget a sötétbe vész. A Tisza-tó több száz szigete közül a háromszög alakú Aranyosi-sziget a legnagyobb, amelyet a Tisza folyó ölel körbe. A hatalmas fákkal benőtt sziget mesterségesen jött létre. Az 1970-es évek végén a víztározó építésekor, mederrobbantással született meg, hogy hajózhatóvá tegyék a területet. A Tisza legmélyebb pontja a sziget felső kanyarulatában található, több mint 20 méteres mélységgel. A háttérben a Sarudi-medence nyúlik el:

Még több fotót itt találsz:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból
Havas esti varázslat: ilyen mesés lett Szeged és Csongrád a télies időben
A keleti országrészt beborító hólepelben a két Tisza-parti város úgy néz ki, mint egy mesefilm díszlete.

Link másolása

A szombati hóesés sokfelé mesés téli tájjá változtatta a vidéket. Az ország keleti felén volt ahol 10-15 centis hótakaró is kialakult. Az esti fények pedig varázslatossá tették Szeged és Csongrád belvárosát. Tarts velünk egy kis esti didergős virtuális sétára:

Szeged

Csongrád

Még több havas képet itt láthatsz:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


CÍMLAPFOTÓK
Orbánék öröme, csalódott ellenzékiek – A választás estéje képekben
Fotósunk képei a Fidesz-KDNP és az ellenzéki szövetség választási eredményváró rendezvényéről.

Link másolása

Vasárnap este Magyarország egy emberként várta, hogy mi lesz a parlamenti választás eredménye. A Fidesz és a KDNP politikusai és szimpatizánsai Budapesten, a Bálnában gyűltek össze, az ellenzékiek pedig a Városligeti Műjégpályán szemlélték az eredmények alakulását. Végül előbbiek örülhettek, ugyanis a Fidesz és a KDNP ismét fölényesesen tudott győzni. Orbán Viktor úgy fogalmazott: "Hatalmas győzelmet arattunk, akkorát, hogy még talán a Holdról is látszik".

Ott voltunk mindkét oldal eredményváró rendezvényén, ahol fotósunk nemcsak a politikusokat, de a pártok szimpatizánsainak várakozását is lencsevégre kapta.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


CÍMLAPFOTÓK
Fotók: jégbe zárt világ a tatai Cseke-tónál
A romantikus Angolparkban található víztükör és a part varázslatos hangulatot áraszt, ahogy a jég fogságába esett.
Fotók: Bakó Krisztián - szmo.hu
2022. január 29.


Link másolása

Tatán, a vizek városában az egyik kedvelt sétáló- és pecázóhely az Angolparkban lévő Cseke-tó. A romantikus park, a szelíden kanyargó tópart, az öreg fák, a mellette csobogó patak, a várrom, az elbújós padok ideális helyszínül szolgálnak a csendre, pihenésre vágyóknak.

Az idei télen néhány napra a tó befagyott, és a vízparton pedig varázslatos jeges képződmények jöttek létre. Íme, ilyen a jégbe fagyott világ:

"Gyerekkoromban többször be volt fagyva a Cseke-tó. Tele volt korcsolyázókkal. Sose felejtem, hogy a parton már jött fel a jég, annyira vastagon fagyott be a tó. Nem hittem volna, hogy valaha is ritkaság számba megy majd, hogy ilyen képeket készíthessek itt télvíz idején" - írja a képekhez a fotós.


Link másolása
KÖVESS MINKET: