/cimlapfotok/ilyen-szep-volt-a-havas-matra-marcius-idusan/
NULL
hirdetés

CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból
hirdetés

Ilyen szép volt a havas Mátra március idusán

Míg a völgyekben virágzanak a kertek, addig a Kékestetőn 15 centis hó esett. Fotósunk megörökítette a csodás esti naplementét.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. március 17.

hirdetés

Fotók és szöveg: Demecs Norbi

SAMSUNG CSC

Napjainkban már szinte "csodának" számít, ha havat láthatunk Magyarországon, főleg, ha ez Nemzeti Ünnepünkön, március 15-én történik, holott évekkel ezelőtt ez még koránt sem volt meglepő.

Kibontakozóban van a tavasz, számos kert már ezer színben pompázik, rügyeznek a fák, dalolnak a madarak, virágzik az aranyeső, gyengéd tavaszi szellő simogatja az arcokat, javában 10 fok felett van a hőmérséklet. Mindeközben a hegységeinkben (700-800 méteres tengerszint feletti magasság felett) a tél uralkodik. A március idusán bekövetkező helyenként intenzív havazást követő napon Kékestetőn, hazánk legmagasabb pontján jártunk és innen csodáltuk meg a hegyek mögé bukó izzó Napkorong aznapi elbúcsúzását. Különös élmény volt átélni, hogy amíg a Kékesen 7-8 cm-es hóban sétáltunk fagypont alatti hőmérséklet kíséretében, addig odalent 8-10 C-s hőmérséklettel a tavaszi szél bontogatja a virágok szirmait.

hirdetés
Azt, hogy minek volt köszönhető a havazás és milyen időjárás várható az elkövetkező napokban Zsombok Imi, az I ❤️ Mátra meteorológusa mondta el nekünk:

Térségünk időjárását a Nemzeti ünnepünkön északkeleti irányból egy magassági hidegörvény érte el. Hatására kedden országszerte csapadékhullás kezdődött. Síkvidéken eső, havas eső, a hegyekben havazás is volt. Kékestetőn kedden a hajnali óráktól egész nap havazott. Estére a hótakaró vastagsága elérte a 15 centimétert. A szerda reggel 7 órás mérés alapján éjszaka még további 1 cm friss hó esett, így ekkor 16 centiméterre gyarapodott a hóréteg.

A következő pár napban változóan felhős lesz az ég. Több-kevesebb napsütésre készülhetünk. Hőmérséklet tekintetében a minimumok +1, +3 fok között alakul, délután pedig +10, +13 fokig melegszik fel a levegő. Szombaton hidegfront érkezik, akkor erőse megnövekszik a felhőzet és elszórtan lehet kisebb eső, zápor. A hidegfront nem fog jelentős hőmérséklet csökkenéssel járni, mert csak 9-10 fokig hűl le a levegő.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Ha tetszettek a képek, oszd meg másokkal is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


NULL
hirdetés
CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból
hirdetés

Az őszi Erdély csodavilága, ahogy egy magyar „medvepásztor” látja

Szin János volt nagyon gazdag, átélt egy súlyos betegséget, majd Székelyföldön találta meg a boldogulását. Most megmutatja, milyen mesés vidéken él, távol a világ zajától.
Fotók: Szin János - szmo.hu
2020. november 16.

hirdetés

Szin János Erdélyben él, és saját bevallása szerint "medvepásztor". Kalandos életet élt, de most a világ zajától távol találta meg a boldogságot, a hegyek között, a medvék között:

"Szentesen születtem 1968-ban, proletár szülők gyermekeként. A tanulás soha se szerepelt első helyen az életemben, de szívesen sportoltam és álmodoztam éjszakánként a paplan alatt zseblámpával a kezemben, miközben Széchényi Zsigmond erdélyi útleírásait olvastam.

Korán megtapasztaltam, hogy az iskola befejezésével a gyári munka sem nekem való, így nemes egyszerűséggel a kerítésen átugorva a kommunista rendszer munkakerülőjévé váltam. Éreztem, hogy számomra terem itt még babér, így a pénzszerzés mások számára szokatlan módját választottam, először kártyán kerestem meg a kenyérre valót, majd a fekete piacon és végül a játékgépszervezés jelentette karrierem csúcsát.

Ez rövid idő alatt olyan magasságokba repített, hogy azt vettem észre, hogy az úszómedencés, edzőtermes, jaccuzis házamban 4 fős személyzet sürgölődik, miközben én bejárom a világot Amerikától Ausztráliáig Kazahsztánon át.

Aztán az élet megtorpanásra késztetett, mikor megkaptam az agydaganatot diagnosztizáló leletemet. Megműtöttek, jóindulatú volt. A műtét előtt alkudoztam Istennel, kértem, gyógyítson meg, és én cserébe a vagyonomat adom. Néhány év múlva adtam is. Az alku megköttetett.

hirdetés

Ekkor keresett meg Máté Bence világhírű természetfotós, akit gyerekkorától támogattam, hogy Erdélyben üzemeltessünk medveleseket. Kiköltöztem Tusnádfürdőre Böjte Csaba testvér gyermekotthonába. Hónapokig az erdőt jártam, hogy megkeressem a lesek számára a legjobb helyszínt. 2017-ben elkészült az első és megnyitottuk a turistáknak. Azóta lett a Szent Anna tó közelében is egy nagyobb, azóta

minden medvét névről ismerek

és túrákat vezetek a vendégeknek."

A környezete pedig csodálatos. Egész évben is, de ilyenkor ősszel ezernyi színben pompázik. Arra kértük, mutassa meg, milyen most ez a meseszép hely, ahogy ő látja:hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

NULL
hirdetés
CÍMLAPFOTÓK

Megnyílt a 20. ARC plakátkiállítás Budapesten

Te érted, hogy mi van most? Hogy mi történik velünk és mit érzünk a maszk mögött a globális bizonytalanságban? Többek között ezekre a kérdésekre is keresik a választ az alkotók.
Fotók: Markovics Z. Kristóf - szmo.hu
2020. október 03.

hirdetés

Hova tovább? címmel megnyílt a 20. ARC közérzeti kiállítás Budapesten, Újbudán, a Bikás parkban. A koronavírus-járvány és az azt kísérő globális bizonytalanság idején feltett kérdésre választ adó alkotások november 1-ig ingyenesen láthatók.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
CÍMLAPFOTÓK

Egy varázslatos világ madártávlatból – Szatmár-Bereg rejtett szépségei, ahogy még nem láttad

Folyóvölgyek, erdők, gyepek, párába burkolt vidékek, megbújó szépségek... Mintha nem is Magyarországon járnánk, hanem valami távoli vad vidéken.
Fotók: Habarics Béla - szmo.hu
2020. október 18.

hirdetés

Mintha nem is Magyarországon, hanem valahol az Amazonas vidékén készültek volna ezek a képek. Pedig ez a csoda nálunk van. A Tiszánál, a Túrnál, a Birhó erdőnél, Cégénydányádnál. A vidék sétálva is káprázatos, ám ha felreppenünk, mint a madarak, akkor egészen új élményben lehet részünk. A fotósnak köszönhetően most te is szétnézhetsz a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó, sok helyen még szinte érintetlen, gyönyörű, vad vidéken.

Bátorligeti-ősláp:

Kilátó a Birhónál:

Az Öreg-Túr Fehérgyarmattól északra a Birhó erdő ölelésében:

Cégénydányádi-park Természetvédelmi Terület:

hirdetés

Foltos-kerti Holt-Tisza (Jánd):

Foltos-kerti Holt-Tisza (Jánd):

Cégénydányád, Kende kúria:

Hajnali sugarak (Tisza holtág):

Öreg-Túr:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
CÍMLAPFOTÓK

Mintha egy tengerből előbukkanó sziget lenne, olyan a felhőkből kikandikáló Kékestető

Magyarország legmagasabb hegyén december közepén különleges élményben lehetett része az arra járónak. Míg a csúcson sütött a nap, a hegy és a vidék eltűnt a felhők alatt.
Fotók: Link János - szmo.hu
2020. december 24.

hirdetés

Nem kell repülőre ülni, hogy láthassuk, a felhők fölött valóban mindig kék az ég és süt a nap. Elég egy borongós téli napon felmászni a Kékesre, hiszen ezt az élményt az 1000 méter feletti csúcson is élvezhetjük.

 

 

 

 

hirdetés

A Mátrában, az Északi-középhegységben található Kékes Magyarország legmagasabb hegye, az Adriai-tenger szintjéhez mérve 1015 méter magas. Hazánk egyik legjelentősebb klimatikus gyógyhelye, síközpontja, kedvelt turisztikai célpont, a hegyen álló tévétoronyban kilátó is található.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: