CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból
hirdetés

Ilyen a Hűvösvölgyi Gyermekvasút egy gyerekvasutas szemével

Képriportunk főszereplője a 13 éves Bernadett, aki beavatott minket a gyermekvasút működésébe.

Link másolása

Töredelmesen bevallom, hogy gyerekkorom óta rajongok a vonatokért. Olyannyira komolyan gondoltam tinédzserként specifikusan a mozdonyvezetői álmokat, hogy az érettségi évében még a leendő vasútgépészeknek tartott nyílt napon is lelkesen részt vettem, de a jövőmet végül a művészet iránt érzett olthatatlan szeretetem vitte el hivatásszerűen egy másik vágányra.

Bár a vasút iránti rajongás leginkább gyerekkoromban tombolt igazán, és mára már nem tudom például betéve az országos vasúti menetrendet, nem bámulom már oly hosszan a kanizsai gyorsokat minden nyáron Széplakon, vagy Gárdonyban a tóban fürdések helyett, de a szerelem a vasút világa iránt egy élethosszig tartó vonzalom maradt, így - művészet kontra vasút - két hű szeretővel is büszkén rendelkezem.

Emiatt is gyerekkoromban mindig irigykedtem a Gyermekvasúton dolgozó pajtásokra, hogy bárcsak én is a csapatuk tagja lehetnék, de sajnos ez a vágy, leginkább a felvételhez nem elegendő általános iskolai jegyeim miatt, sosem valósulhatott meg.

Így még nagyobb nosztalgiával jártam a Hűvösvölgyi Gyermekvasúton, immáron 32 éves fejjel, fotós mivoltomban, bekukkantani ebbe a rendkívül bájos, gyermekek uralta vasúti univerzumba.

Ehhez az élményhez kaptam segítségül aznapi kis kollégámat, a 13 éves Puskás Bernadettet, aki már 3 éve van a Gyermekvasút szolgálatában, most végezte a 7. osztályt.

Jelenleg a Hűvösvölgyi Gyermekvasúton megközelítőleg 600 fiatal vasutas szolgál, akik heti egy alkalommal, 4 hónapig tartó tanfolyamon sajátítják el a világ leghosszabb, 11 km hosszú gyermekvasútjának összes fortélyát. A gyermekvasutasok általános iskola negyediktől nyolcadik osztályig bezárólag dolgozhatnak a vasúton.

A képriportban szereplő Bernadett bevallása szerint nagyon jó volt a járvány okozta 7 hónap szünet után ez év májusában végre ismét találkozni az ott megismert barátaival.

Bernadett megmutatta nekem, milyen a Gyermekvasút belső működése, miközben számos kis pajtással, vagy épp szakmai vezetőjükkel, Szente Dáviddal, illetve a kisvasút felnőtt mozdonyvezetőivel elegyedtem rövidebb beszélgetésekbe.

A hűvösvölgyi állomás forgalmi irodájában üzemelő, 1970-ben kifejlesztett Domino 70-es típusú biztosító berendezés a magyar vasút ikonikus készülékének számít, ezen tudják Bernadették a különböző fényjelzéseket, vágányutakat megadni, nem egy nagyvasúti állomás évekkel ezelőtt még ezzel a rendszerrel üzemelt.

Az 1948-ban épített Széchenyi-hegyi végállomáson található váróteremben tökéletesen visszaköszönnek a korabeli államvasúti nagyállomások építészeti jegyei.

Széchenyi-hegy forgalmi irodájának a hangosbemondója egy korabeli fülkében van elkülönítve: a szűk helyiség falait a bemondásokhoz szükséges kötelezően megadott szövegek poszterei borítják.

A fiatal lány bátyja is a Gyermekvasúton dolgozik, 8. osztályosként, az utolsó évét befejezve a vasúton, így nem volt kérdés Bernadett számára sem, hogy testvérét követve ő is jelentkezik a nagy kalandra.

Széchenyi-hegy végállomás az ország legmagasabban fekvő, 465 méter tengerszint feletti magassággal rendelkező állomása.

Virágvölgy állomás váltórendszere egy nagyon egyedi típus, a váltóállításhoz először egy speciális kulccsal lehet a készüléket feloldani.

A gyermekvasúton nosztalgiamenetben közlekedő C50-es típusú, 1952-ben gyártott dízelmozdonya az ország legöregebb, máig működőképes gépe a fordából, Makhajda Attila mozdonyvezető a fotó készítésekor épp a második szolgálatát töltötte ezen a mozdonyon.

Az úttörő hagyományoknak megfelelően a fiatal vasutas kollégák egymásnak szalutálnak minden be-ill. kijáró szerelvény elhaladásakor, a képen épp Széchenyi-hegy bakterháza, a „Torony” előtt.

Bernadett néhány perccel az indulás előtt beszélget a Gyermekvasúton 1,5 éve dolgozó, MK-45 ös dízelt vezető mozdonyvezetőjével, Nagy Gáborral a Széchenyi-hegyi végállomáson.

Bernadett szerint a legfontosabb dolog, amit kaphatott a Gyermekvasúttól, az maga a közösség, és a számos barátság, ami ide fűzi őt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból
A havas-jeges Tisza-tó a magasból: olyan részleteket láthatsz, amiket még a partról sem fedeznél fel
Nádasban kanyargó kis csatorna, a jegesedést úszkálással megakadályozó vízimadarak, a természet alkotta jégcsodák, kis játékoknak tűnő hajók a kikötőben... Egyszerűen csodás.
Fotók: Ljasuk Dimitry - szmo.hu
2022. január 14.


Link másolása

Pár napja a Tisza-tónál is beköszöntött az igazi fehér, havas, jeges tél . A hó fehérbe burkolta a tájat, amelynek minden kis szeglete még érdekesebb, még látványosabb lett, főleg madártávlatból. A vidék szerelmese, Ljasuk Dimitry segítségével, és a képekhez fűzött kis történeteivel, információival most te is bepillanthatsz ebbe a különös téli világba.

Tiszaörvény felett havas tölgyek és nyárfák szemlélik a folyót:

Azt hiszem mindenki tudja, hogy mi a Tisza beceneve a köznyelvben: Szőke Tisza.

Az ország egyetlen függőcsatornája, a 330 méter hosszú Horthy-csatorna. A végén a vízfordítóval, ami aztán közel 80 kilométeren át vezeti a Tisza vizét a földekre. A függőcsatorna körül mini paradicsom alakult ki. A "Szivárgón" mert így hívják a mocsarat, rengeteg teknős, vadliba, réce és hattyú fészkel. És persze nyáron milliónyi béka éneke segít elaltatni Tiszaörvény szűk 1000 fős lakosságát:

Tiszafüredi Holt-Tisza, bal oldalon fent a szabadstranddal. Ez az a világhírű hely, ahol január 8-án 94 bátor ember csobbant a jeges vízben, amit előtte Sándor Atya megáldott. Középen a Kaland-sziget (pár éve itt egy Kalandpark volt, azért ez a neve):

Absztakt művészet... Mintha a jég lenne a vászon, rajta a fák sziluettjével:

Mindegyik évszakban elképesztően gyönyörű, mesebeli ez a kis csatorna, ahogy a sűrű erdőt keresztezve beletorkollik a Nagy-Morotvába. Kenuval, kajakkal az egyik legjobb úti cél a Tisza-tavon. Imádom!!! (Jó lenne, ha ezen a szakaszon is tilos lenne csónakmotort használni.):

Tiszafüred és Poroszló között, közvetlenül egymás mellett három híd ível át a Tiszán. A vasúti híd elődjét még Józsa György gróf építette fából 1834-ben. A fémszerkezetes vasúti hidat 1923-ban adták át, majd 1962-ben kezdték építeni a közúti hidat. A legfiatalabb, 280 méteres biciklis hidat pedig 2020-ban adták át. Így áll egymás mellett a múlt, jelen és jövő:

2020-ban adták át a poroszlói kerékpáros "Hullám-hidat". Tiszafüredet és Poroszlót összekötő biciklis úton négy új híd is épült. Ezek közül a leghosszabb, 308 méteres hosszával, a poroszlói oldalon található, hullámot szimbolizáló híd. A legkülönlegesebb pedig a tiszafüredi oldalon látható, holland típusú, felnyitható csapóhíd. A hidakról páratlan látvány tárul a vadregényes vízivilágra és a Tiszára - télen is. Egyébként ezen a ponton a legszélesebb a Tisza-tó, közel 7 km a távolság a két part között:

A Poroszlói-medence északi része, ahol a Tisza-tavi Vízi Sétány is található, ezen a nagy nádas szigeten - madármegfigyelő kis kunyhókkal. Ide is csak csónakkal lehet bejutni:

Lihogó valahol Sarud és Poroszló között. Rengeteg vadlúd telel a Tisza-tavon idén is. Mintha évről-évre több érkezne.... Ha nem épp a jégen pihennek, akkor a lihogókban tapossák játékosan a vizet - szemmel láthatóan jól fel is kavarják azt:

Tavaly adták át Sarudhoz közel, a Bölömbika kilátót - ami kizárólag vízen közelíthető meg. Belátni róla az egész Sarudi-medencét. Ott a hóban azok nem autónyomok... a csónakmotorok propellere a sekély vízben járatokat, hosszú árkokat alakítanak ki - ezek rajzolódnak ki télen:

Ez már Kisköre és annak is legújabb, vagy talán legmagasabb büszkesége, a "Lábasház-kilátó". A csónakformájú, 19 méter magas kilátóból belátni az egész Abádszalóki-medencét és a kiskörei vízlépcsőt is:

Jeges csendélet a Köre-kikötőben:

Nyáron vízicsúszda, télen lovascsúszda. De jó, hogy 2022-ben még látni ilyen pillanatot:

Isten hozott a Jóreménység-szigeten. Amikor csak tehetem ellátogatok ide. Ott bent a vízen egy hatalmas szárcsaraj lubickol a végtelennek tűnő Abádszalóki-medencében. A partig hallani vékony- mókás hangjukat. Nyáron együtt újítottuk fel a stéget (JóreményStég) 30 segítőmmel, amit 2020 nyarán építettem. Nagyon szeretem ezt a helyet. És hamarosan készen leszek a nagyjátékfilmemmel is végre, ami arról a fél évről szól, amit ezen a szigeten töltöttem:

Téli csendélet az Abádszalóki-medencében:

Tiszaderzs és Tiszaszőlős között az Aranyosi-sziget a sötétbe vész. A Tisza-tó több száz szigete közül a háromszög alakú Aranyosi-sziget a legnagyobb, amelyet a Tisza folyó ölel körbe. A hatalmas fákkal benőtt sziget mesterségesen jött létre. Az 1970-es évek végén a víztározó építésekor, mederrobbantással született meg, hogy hajózhatóvá tegyék a területet. A Tisza legmélyebb pontja a sziget felső kanyarulatában található, több mint 20 méteres mélységgel. A háttérben a Sarudi-medence nyúlik el:

Még több fotót itt találsz:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból
Havas esti varázslat: ilyen mesés lett Szeged és Csongrád a télies időben
A keleti országrészt beborító hólepelben a két Tisza-parti város úgy néz ki, mint egy mesefilm díszlete.

Link másolása

A szombati hóesés sokfelé mesés téli tájjá változtatta a vidéket. Az ország keleti felén volt ahol 10-15 centis hótakaró is kialakult. Az esti fények pedig varázslatossá tették Szeged és Csongrád belvárosát. Tarts velünk egy kis esti didergős virtuális sétára:

Szeged

Csongrád

Még több havas képet itt láthatsz:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


CÍMLAPFOTÓK
Orbánék öröme, csalódott ellenzékiek – A választás estéje képekben
Fotósunk képei a Fidesz-KDNP és az ellenzéki szövetség választási eredményváró rendezvényéről.

Link másolása

Vasárnap este Magyarország egy emberként várta, hogy mi lesz a parlamenti választás eredménye. A Fidesz és a KDNP politikusai és szimpatizánsai Budapesten, a Bálnában gyűltek össze, az ellenzékiek pedig a Városligeti Műjégpályán szemlélték az eredmények alakulását. Végül előbbiek örülhettek, ugyanis a Fidesz és a KDNP ismét fölényesesen tudott győzni. Orbán Viktor úgy fogalmazott: "Hatalmas győzelmet arattunk, akkorát, hogy még talán a Holdról is látszik".

Ott voltunk mindkét oldal eredményváró rendezvényén, ahol fotósunk nemcsak a politikusokat, de a pártok szimpatizánsainak várakozását is lencsevégre kapta.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


CÍMLAPFOTÓK
Fotók: jégbe zárt világ a tatai Cseke-tónál
A romantikus Angolparkban található víztükör és a part varázslatos hangulatot áraszt, ahogy a jég fogságába esett.
Fotók: Bakó Krisztián - szmo.hu
2022. január 29.


Link másolása

Tatán, a vizek városában az egyik kedvelt sétáló- és pecázóhely az Angolparkban lévő Cseke-tó. A romantikus park, a szelíden kanyargó tópart, az öreg fák, a mellette csobogó patak, a várrom, az elbújós padok ideális helyszínül szolgálnak a csendre, pihenésre vágyóknak.

Az idei télen néhány napra a tó befagyott, és a vízparton pedig varázslatos jeges képződmények jöttek létre. Íme, ilyen a jégbe fagyott világ:

"Gyerekkoromban többször be volt fagyva a Cseke-tó. Tele volt korcsolyázókkal. Sose felejtem, hogy a parton már jött fel a jég, annyira vastagon fagyott be a tó. Nem hittem volna, hogy valaha is ritkaság számba megy majd, hogy ilyen képeket készíthessek itt télvíz idején" - írja a képekhez a fotós.


Link másolása
KÖVESS MINKET: