/cimlapfotok/egy-soproni-ingazo-egy-napja-kepekben/
hirdetés

CÍMLAPFOTÓK

Egy soproni ingázó egy napja képekben

Tele vannak az Ausztriába vivő utak, a ropogós euróbankókét megéri a gyakran sokszor több órás utazás. Riport az ausztriai ingázásról.
Link másolása

hirdetés

Fotók, szöveg: Magócsi Márton / Abcúg

Szonja speciális helyzetben van, édesapja révén a németajkú kisebbséghez tartozik, Ausztriába járt középiskolába, ott is érettségizett, azt mondja, perfekt a tájszólása. Ingázó, műszaki asszisztens Petőfalva (Pöttelsdorf) külterületén egy helyi vállalkozásnál. Vevőknek segít az ajánlatkérésben, és műszaki kalkulációval is foglalkozik. Ennek ellenére vagy épp ezért úgy érzi, nem tartozik igazán se ide, se oda.

1

Szonja két műszakos munkarendben dolgozik, vagy reggel hétre megy, vagy fél kilencre, utóbbi esetben este negyed hét körül ér haza

hirdetés

2

A kora reggeli kezdés idején édesanyja viszi a gyerekeket iskolába, amikor pedig késő délután végez, akkor is ő az, aki elhozza őket onnan

3

Dolgozott Magyarországon is, amikor Sopronba busszal járt dolgozni, akkor többet utazott munkába, mint most, autóval Ausztriába

4

Szonja speciális helyzetben van. Édesapja révén a németajkú kisebbséghez tartozik, Ausztriába járt középiskolába, ott is érettségizett, “perfekt a tájszólásom”

5

Ennek ellenére vagy épp ezért úgy érzi, nem tartozik igazán se ide, se oda

6

Ha Somfalvánál kel át a határon, megvárja, amíg az osztrák rádió elkezdi mondani a nyolc órás híreket, így biztosra megy, hogy már a korlátozás vége után hajt át a határon. Műszaki asszisztens Petőfalva külterületén egy helyi vállalkozásnál. Vevőknek segít az ajánlatkérésben, és műszaki kalkulációval is foglalkozik. Neki is jár a 13. és 14. havi bér, minden perc túlóráját kifizetik. Ehhez képest a havi ingázás benzinköltsége 50 euró körül alakul, de a Somfalvai lezárás miatt a korábbinál hosszabb ideig tart beérni.

7

Mindezt a korábbi magyarországi keresetének két és félszereséért, de pontos számot nem akart mondani. Érkezés a Petőfalva külterületén lévő ipari övezetbe

8

2o13-ban, a válása után fősikolai diplomát szerzett logisztikából Ausztriában (Magyarországon az osztrák érettségivel nem mehetett felsőoktatásba). Az ebédet magának viszi, ezen a napon épp gulyáslevest.

9

Ezzel simán kaphatna vezetői beosztást is a cégnél, ahol ő az egyetlen diplomás, felsőfokú végzettsége még a főnökeinek sincs. Klingenbachnál a fő dugót el tudja kerülni, mert más irányból érkezik, mint a többség, de a település belterületén lévő körforgalom már őt is megfogja a többi ingázóval együtt.

10

Munka után összeszedi a gyerekeket, akik édesanyjánál vannak iskola után amíg vissza nem ér Ausztriából. Azt mondja, az osztrákok, legalábbis, akikkel ő áll kapcsolatban, leginkább szakiskolát végeztek, amivel vígan el tudnak helyezkedni jó pénzért. “Itt nem úgy van, mint nálunk, hogy mindenhez diploma kell.”

11

Ő a diplomája ellenére is megelégszik az asszisztensi beosztással. Azt mondja, a jóval magasabb bérért sem szeretne kora reggeltől késő estig dolgozni (ami ezzel járna), mert két gyerek várja otthon, akiket egyedül nevel

12

A gyerekek egyből elrohannak játszani a szomszédokkal, Szonja pakol ki az autóból. “Nem ismerek olyan embert, ahol a családban legalább egyvalaki ne Ausztriában dolgozna.”

13

Szonja ismer olyat, aki Békés megyéből költözött ide a mukalehetőség miatt, és egy 16o négyzetméteres, 3 szintes családi házat cserélt el egy soproni tetőtéri lakásért

14

Ő tízéves hitelt törleszt sorházára, de szomorú, hogy nem tudott ausztriai banktól felvenni (ezt a földtörvény lehetetlenítette el), így elesett a 3,99%-os, euróban felvehető osztrák hiteltől, maradt a hazai 12 százalék körüli. Annak azért örül, ha gyengül a forint. “Az ám a fizuemelés!”

15

Amikor ő 1998-ban albérletbe költözött, 35 ezret fizetett havonta, de most 9o-1oo ezer forint alatt nincs albérlet a városban. Nem is biztos szerinte, hogy megéri annak ideköltözni, aki például az ezer eurós minimálbérért tud elhelyezkedni Ausztriában: eleve a fizetése harmada elmegy albérletre, és akkor ott van még az utazási költség

16

Sopronban ugyanakkor sokan frusztráltak szerinte, a magas ingatlanárak miatt, ugyanis pályakezdőként “esélyük sincs semmire”

Szonja sok társával együtt ingázik. Reni, Réka, Gábor, vagy épp a feketén dolgozó volt varrónő, volt cukrász és volt karácsonyfadísz-festő is azok közé tartoznak, akikkel tele vannak az osztrák határon áthaladó utak, és a hozzájuk hasonlók miatt emelkednek az ingatlanárak is a nyugati határszélen. Mindannyian elsősorban a magasabb, euróban járó fizetés miatt járnak dolgozni Ausztriába, ami sok ingázást, gyakran még több munkát jelent, de megéri. Ügyük kampánytéma a Burgenlandi helyi választásokon is.

Olvassátok el az Abcúg riportját is az ausztriai ingázásról!

Ha tetszett a képriport, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk