CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból
hirdetés

Egy soproni ingázó egy napja képekben

Tele vannak az Ausztriába vivő utak, a ropogós euróbankókét megéri a gyakran sokszor több órás utazás. Riport az ausztriai ingázásról.

Link másolása

Fotók, szöveg: Magócsi Márton / Abcúg

Szonja speciális helyzetben van, édesapja révén a németajkú kisebbséghez tartozik, Ausztriába járt középiskolába, ott is érettségizett, azt mondja, perfekt a tájszólása. Ingázó, műszaki asszisztens Petőfalva (Pöttelsdorf) külterületén egy helyi vállalkozásnál. Vevőknek segít az ajánlatkérésben, és műszaki kalkulációval is foglalkozik. Ennek ellenére vagy épp ezért úgy érzi, nem tartozik igazán se ide, se oda.

1

Szonja két műszakos munkarendben dolgozik, vagy reggel hétre megy, vagy fél kilencre, utóbbi esetben este negyed hét körül ér haza

2

A kora reggeli kezdés idején édesanyja viszi a gyerekeket iskolába, amikor pedig késő délután végez, akkor is ő az, aki elhozza őket onnan

3

Dolgozott Magyarországon is, amikor Sopronba busszal járt dolgozni, akkor többet utazott munkába, mint most, autóval Ausztriába

4

Szonja speciális helyzetben van. Édesapja révén a németajkú kisebbséghez tartozik, Ausztriába járt középiskolába, ott is érettségizett, “perfekt a tájszólásom”

5

Ennek ellenére vagy épp ezért úgy érzi, nem tartozik igazán se ide, se oda

6

Ha Somfalvánál kel át a határon, megvárja, amíg az osztrák rádió elkezdi mondani a nyolc órás híreket, így biztosra megy, hogy már a korlátozás vége után hajt át a határon. Műszaki asszisztens Petőfalva külterületén egy helyi vállalkozásnál. Vevőknek segít az ajánlatkérésben, és műszaki kalkulációval is foglalkozik. Neki is jár a 13. és 14. havi bér, minden perc túlóráját kifizetik. Ehhez képest a havi ingázás benzinköltsége 50 euró körül alakul, de a Somfalvai lezárás miatt a korábbinál hosszabb ideig tart beérni.

7

Mindezt a korábbi magyarországi keresetének két és félszereséért, de pontos számot nem akart mondani. Érkezés a Petőfalva külterületén lévő ipari övezetbe

8

2o13-ban, a válása után fősikolai diplomát szerzett logisztikából Ausztriában (Magyarországon az osztrák érettségivel nem mehetett felsőoktatásba). Az ebédet magának viszi, ezen a napon épp gulyáslevest.

9

Ezzel simán kaphatna vezetői beosztást is a cégnél, ahol ő az egyetlen diplomás, felsőfokú végzettsége még a főnökeinek sincs. Klingenbachnál a fő dugót el tudja kerülni, mert más irányból érkezik, mint a többség, de a település belterületén lévő körforgalom már őt is megfogja a többi ingázóval együtt.

10

Munka után összeszedi a gyerekeket, akik édesanyjánál vannak iskola után amíg vissza nem ér Ausztriából. Azt mondja, az osztrákok, legalábbis, akikkel ő áll kapcsolatban, leginkább szakiskolát végeztek, amivel vígan el tudnak helyezkedni jó pénzért. “Itt nem úgy van, mint nálunk, hogy mindenhez diploma kell.”

11

Ő a diplomája ellenére is megelégszik az asszisztensi beosztással. Azt mondja, a jóval magasabb bérért sem szeretne kora reggeltől késő estig dolgozni (ami ezzel járna), mert két gyerek várja otthon, akiket egyedül nevel

12

A gyerekek egyből elrohannak játszani a szomszédokkal, Szonja pakol ki az autóból. “Nem ismerek olyan embert, ahol a családban legalább egyvalaki ne Ausztriában dolgozna.”

13

Szonja ismer olyat, aki Békés megyéből költözött ide a mukalehetőség miatt, és egy 16o négyzetméteres, 3 szintes családi házat cserélt el egy soproni tetőtéri lakásért

14

Ő tízéves hitelt törleszt sorházára, de szomorú, hogy nem tudott ausztriai banktól felvenni (ezt a földtörvény lehetetlenítette el), így elesett a 3,99%-os, euróban felvehető osztrák hiteltől, maradt a hazai 12 százalék körüli. Annak azért örül, ha gyengül a forint. “Az ám a fizuemelés!”

15

Amikor ő 1998-ban albérletbe költözött, 35 ezret fizetett havonta, de most 9o-1oo ezer forint alatt nincs albérlet a városban. Nem is biztos szerinte, hogy megéri annak ideköltözni, aki például az ezer eurós minimálbérért tud elhelyezkedni Ausztriában: eleve a fizetése harmada elmegy albérletre, és akkor ott van még az utazási költség

16

Sopronban ugyanakkor sokan frusztráltak szerinte, a magas ingatlanárak miatt, ugyanis pályakezdőként “esélyük sincs semmire”

Szonja sok társával együtt ingázik. Reni, Réka, Gábor, vagy épp a feketén dolgozó volt varrónő, volt cukrász és volt karácsonyfadísz-festő is azok közé tartoznak, akikkel tele vannak az osztrák határon áthaladó utak, és a hozzájuk hasonlók miatt emelkednek az ingatlanárak is a nyugati határszélen. Mindannyian elsősorban a magasabb, euróban járó fizetés miatt járnak dolgozni Ausztriába, ami sok ingázást, gyakran még több munkát jelent, de megéri. Ügyük kampánytéma a Burgenlandi helyi választásokon is.

Olvassátok el az Abcúg riportját is az ausztriai ingázásról!

Ha tetszett a képriport, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból
A havas-jeges Tisza-tó a magasból: olyan részleteket láthatsz, amiket még a partról sem fedeznél fel
Nádasban kanyargó kis csatorna, a jegesedést úszkálással megakadályozó vízimadarak, a természet alkotta jégcsodák, kis játékoknak tűnő hajók a kikötőben... Egyszerűen csodás.
Fotók: Ljasuk Dimitry - szmo.hu
2022. január 14.


Link másolása

Pár napja a Tisza-tónál is beköszöntött az igazi fehér, havas, jeges tél . A hó fehérbe burkolta a tájat, amelynek minden kis szeglete még érdekesebb, még látványosabb lett, főleg madártávlatból. A vidék szerelmese, Ljasuk Dimitry segítségével, és a képekhez fűzött kis történeteivel, információival most te is bepillanthatsz ebbe a különös téli világba.

Tiszaörvény felett havas tölgyek és nyárfák szemlélik a folyót:

Azt hiszem mindenki tudja, hogy mi a Tisza beceneve a köznyelvben: Szőke Tisza.

Az ország egyetlen függőcsatornája, a 330 méter hosszú Horthy-csatorna. A végén a vízfordítóval, ami aztán közel 80 kilométeren át vezeti a Tisza vizét a földekre. A függőcsatorna körül mini paradicsom alakult ki. A "Szivárgón" mert így hívják a mocsarat, rengeteg teknős, vadliba, réce és hattyú fészkel. És persze nyáron milliónyi béka éneke segít elaltatni Tiszaörvény szűk 1000 fős lakosságát:

Tiszafüredi Holt-Tisza, bal oldalon fent a szabadstranddal. Ez az a világhírű hely, ahol január 8-án 94 bátor ember csobbant a jeges vízben, amit előtte Sándor Atya megáldott. Középen a Kaland-sziget (pár éve itt egy Kalandpark volt, azért ez a neve):

Absztakt művészet... Mintha a jég lenne a vászon, rajta a fák sziluettjével:

Mindegyik évszakban elképesztően gyönyörű, mesebeli ez a kis csatorna, ahogy a sűrű erdőt keresztezve beletorkollik a Nagy-Morotvába. Kenuval, kajakkal az egyik legjobb úti cél a Tisza-tavon. Imádom!!! (Jó lenne, ha ezen a szakaszon is tilos lenne csónakmotort használni.):

Tiszafüred és Poroszló között, közvetlenül egymás mellett három híd ível át a Tiszán. A vasúti híd elődjét még Józsa György gróf építette fából 1834-ben. A fémszerkezetes vasúti hidat 1923-ban adták át, majd 1962-ben kezdték építeni a közúti hidat. A legfiatalabb, 280 méteres biciklis hidat pedig 2020-ban adták át. Így áll egymás mellett a múlt, jelen és jövő:

2020-ban adták át a poroszlói kerékpáros "Hullám-hidat". Tiszafüredet és Poroszlót összekötő biciklis úton négy új híd is épült. Ezek közül a leghosszabb, 308 méteres hosszával, a poroszlói oldalon található, hullámot szimbolizáló híd. A legkülönlegesebb pedig a tiszafüredi oldalon látható, holland típusú, felnyitható csapóhíd. A hidakról páratlan látvány tárul a vadregényes vízivilágra és a Tiszára - télen is. Egyébként ezen a ponton a legszélesebb a Tisza-tó, közel 7 km a távolság a két part között:

A Poroszlói-medence északi része, ahol a Tisza-tavi Vízi Sétány is található, ezen a nagy nádas szigeten - madármegfigyelő kis kunyhókkal. Ide is csak csónakkal lehet bejutni:

Lihogó valahol Sarud és Poroszló között. Rengeteg vadlúd telel a Tisza-tavon idén is. Mintha évről-évre több érkezne.... Ha nem épp a jégen pihennek, akkor a lihogókban tapossák játékosan a vizet - szemmel láthatóan jól fel is kavarják azt:

Tavaly adták át Sarudhoz közel, a Bölömbika kilátót - ami kizárólag vízen közelíthető meg. Belátni róla az egész Sarudi-medencét. Ott a hóban azok nem autónyomok... a csónakmotorok propellere a sekély vízben járatokat, hosszú árkokat alakítanak ki - ezek rajzolódnak ki télen:

Ez már Kisköre és annak is legújabb, vagy talán legmagasabb büszkesége, a "Lábasház-kilátó". A csónakformájú, 19 méter magas kilátóból belátni az egész Abádszalóki-medencét és a kiskörei vízlépcsőt is:

Jeges csendélet a Köre-kikötőben:

Nyáron vízicsúszda, télen lovascsúszda. De jó, hogy 2022-ben még látni ilyen pillanatot:

Isten hozott a Jóreménység-szigeten. Amikor csak tehetem ellátogatok ide. Ott bent a vízen egy hatalmas szárcsaraj lubickol a végtelennek tűnő Abádszalóki-medencében. A partig hallani vékony- mókás hangjukat. Nyáron együtt újítottuk fel a stéget (JóreményStég) 30 segítőmmel, amit 2020 nyarán építettem. Nagyon szeretem ezt a helyet. És hamarosan készen leszek a nagyjátékfilmemmel is végre, ami arról a fél évről szól, amit ezen a szigeten töltöttem:

Téli csendélet az Abádszalóki-medencében:

Tiszaderzs és Tiszaszőlős között az Aranyosi-sziget a sötétbe vész. A Tisza-tó több száz szigete közül a háromszög alakú Aranyosi-sziget a legnagyobb, amelyet a Tisza folyó ölel körbe. A hatalmas fákkal benőtt sziget mesterségesen jött létre. Az 1970-es évek végén a víztározó építésekor, mederrobbantással született meg, hogy hajózhatóvá tegyék a területet. A Tisza legmélyebb pontja a sziget felső kanyarulatában található, több mint 20 méteres mélységgel. A háttérben a Sarudi-medence nyúlik el:

Még több fotót itt találsz:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból
Havas esti varázslat: ilyen mesés lett Szeged és Csongrád a télies időben
A keleti országrészt beborító hólepelben a két Tisza-parti város úgy néz ki, mint egy mesefilm díszlete.

Link másolása

A szombati hóesés sokfelé mesés téli tájjá változtatta a vidéket. Az ország keleti felén volt ahol 10-15 centis hótakaró is kialakult. Az esti fények pedig varázslatossá tették Szeged és Csongrád belvárosát. Tarts velünk egy kis esti didergős virtuális sétára:

Szeged

Csongrád

Még több havas képet itt láthatsz:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


CÍMLAPFOTÓK
Orbánék öröme, csalódott ellenzékiek – A választás estéje képekben
Fotósunk képei a Fidesz-KDNP és az ellenzéki szövetség választási eredményváró rendezvényéről.

Link másolása

Vasárnap este Magyarország egy emberként várta, hogy mi lesz a parlamenti választás eredménye. A Fidesz és a KDNP politikusai és szimpatizánsai Budapesten, a Bálnában gyűltek össze, az ellenzékiek pedig a Városligeti Műjégpályán szemlélték az eredmények alakulását. Végül előbbiek örülhettek, ugyanis a Fidesz és a KDNP ismét fölényesesen tudott győzni. Orbán Viktor úgy fogalmazott: "Hatalmas győzelmet arattunk, akkorát, hogy még talán a Holdról is látszik".

Ott voltunk mindkét oldal eredményváró rendezvényén, ahol fotósunk nemcsak a politikusokat, de a pártok szimpatizánsainak várakozását is lencsevégre kapta.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


CÍMLAPFOTÓK
Fotók: jégbe zárt világ a tatai Cseke-tónál
A romantikus Angolparkban található víztükör és a part varázslatos hangulatot áraszt, ahogy a jég fogságába esett.
Fotók: Bakó Krisztián - szmo.hu
2022. január 29.


Link másolása

Tatán, a vizek városában az egyik kedvelt sétáló- és pecázóhely az Angolparkban lévő Cseke-tó. A romantikus park, a szelíden kanyargó tópart, az öreg fák, a mellette csobogó patak, a várrom, az elbújós padok ideális helyszínül szolgálnak a csendre, pihenésre vágyóknak.

Az idei télen néhány napra a tó befagyott, és a vízparton pedig varázslatos jeges képződmények jöttek létre. Íme, ilyen a jégbe fagyott világ:

"Gyerekkoromban többször be volt fagyva a Cseke-tó. Tele volt korcsolyázókkal. Sose felejtem, hogy a parton már jött fel a jég, annyira vastagon fagyott be a tó. Nem hittem volna, hogy valaha is ritkaság számba megy majd, hogy ilyen képeket készíthessek itt télvíz idején" - írja a képekhez a fotós.


Link másolása
KÖVESS MINKET: