CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból
hirdetés

Egy maratonista szenvedései

Zsófi élete első maratonját futotta, mi pedig végig követtük. Képriport arról, mekkora testi-lelki próbatételt jelent a 42 km-es táv.

Link másolása

Mervai Márk képriportja

Milyen egy maratont futni? Átérezni azt, amit több mint 2000 évvel ezelött egy magányos katona is átélt. Évente több millióan indulnak világszerte a klasszikus távon. Idén Zsófi volt az egyikük. Méghozzá először vágott neki ennek a távnak, amiről azt mondják, tökéletes arra, hogy megismerd önmagad és lásd, mire képes az emberi szervezet, a te szervezeted. Fájdalmak és boldogság, siker és csalódás ritkán vannak ennyire közel egymáshoz.

Aki lefutja, mindegy milyen gyorsan vagy lassan, annak meg fog változni az élete. De a legfontosabb: Aki rajthoz áll, már az hős, hisz egy maraton néha több, mint egy éves felkészülést jelent. Zsófi mindezeken átment, őt követtük ébredéstől a célvonalig. Vagyis ez volt a terv. Hogy mi történt vele, azt az alábbi képek mutatják meg nagyon jól.

1

Reggel fél 7-kor találkozunk Zsófival, mosolyogva, vidáman nyit nekünk ajtót. Régóta várta, végre elérkezett a nagy nap.

2

Izotóniás ital, rajtszám, futócipő, kompressziós zokni. Ezek az elengedhetetlen kellékek minden maratonistának.

3

4

Rajtszám, aminek a hátulján az időmérő chip is található. Ennek felhelyezése volt Zsófi utolsó lépése a bemelegítés előtt. Az izgalom látszott rajta, de vele együtt még közel 7500 további egyéni futón is, akik a stafétások mellett vágtak neki a távnak.

5

6

Zsófi magába fordult, gondolatban végigment a maratoni távon. "Hol vannak pontosan a frissítők, hol lesznek emelkedők, hogy osszam be az energiám?"

8

Itt még minden rendben volt: 7 perces kilométereket tervezett magának, ezt a szintet bravúrosan és mosolyogva tudta tartani. Ugyanakkor tudta: 5 km még semmi. Az igazi maraton 30 km után kezdődik.

9

Az első problémák. A Lánchidről lefutva odakiáltott nekem Zsófi, hogy fáj a lába, a pulzusa túl magas. Tipikus tünetek, ami minden maratonistával előfordulhatnak, főleg túl gyors kezdés esetén. Zsófi, bár nem kezdett gyorsan, meglepően hamar fájlalta lábait.

10

Pesti rakpart, az Erzsébet híd fele tartva. A félmaratoni távot maga mögött hagyva, egyre intenzívebben érezte a fájdalmat a hátában, és elmondása szerint elkövetett egy plusz hibát. Hátranézett és meglátta maga mögött a buszt. Ennek a tudatára nagyon elkezdett stresszelni, ami nem maradt könnymentes. A fájdalom elkezte átvenni az uralmat a szervezete felett.

11

12

13

14

15

16

17

28 km, Lánchíd: Zsófi többször belesétál, egyre messzebbnek érzi a következő kilométert, az oly közelinek tűnő célvonal elérhetetlen messzeségé változik. Ismét küzdeni kezd az érzelmeivel, tudva, hogy a záróbusz egyre közelebb jön mögötte.

18

19

20

30. kilométer: Zsófit utoléri a maratoni fal. Ez az, amiről a futók azt mondják, hogy olyan érzés, mintha egy úthenger ment volna át rajtad, vagy mintha egy páncélos lapított volna ki. A háta egyre jobban fáj, minden lépés szenvedés. Nem hiába: a maratoni táv a futók Mount Everestje. Sokan elbízzák magukat: úgy érzik meg tudják csinálni, viszont a záróbusz kegyetlenül gyűjti be Zsófi mögött a túl lassú futókat.

21

K.O. - Zsófinak fel kell szállni a buszra. Vége az álomnak, 32 km után. A hosszú felkészülést nem tudta célba éréssel jutalmazni, a maratoni táv győzött felette. Sirva, csalódva és teljesen kikészülve száll fel a buszra, míg a kisérőket is hihetetlenül meghatja e szép lány kiesése. Ők is nagyrészt futók, át tudják érezni, milyen az, amikor fel kell adni egy versenyt.

22

A Hősök terét Zsófi már a buszról látja. A csalódás az arcán többet mond ezer szónál.

23

Az érzelmek megint győznek felette, amikor a záróbuszból kiszállva meglátja barátját a célegyenesben.

24

Minden csalódásban, minden feladásban van valami jó is. Dupla motivációval fog jövőre újra nekivágni a távnak, barátjával együtt.

Zsófira nagyon büszkék vagyunk: vállalta a maratoni távot, felkészült és rajthoz állt, így szemünkben ő nemcsak hős, hanem követendő példa is. Tűzz ki magad elé egy célt, és próbáld meg elérni. Az egész Szeretlek Magyarország csapata gratulál Zsófinak a ma nyújtott teljesítményéhez, kívánunk neki jó pihenést és felkészülést a következő versenyre!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból
A havas-jeges Tisza-tó a magasból: olyan részleteket láthatsz, amiket még a partról sem fedeznél fel
Nádasban kanyargó kis csatorna, a jegesedést úszkálással megakadályozó vízimadarak, a természet alkotta jégcsodák, kis játékoknak tűnő hajók a kikötőben... Egyszerűen csodás.
Fotók: Ljasuk Dimitry - szmo.hu
2022. január 14.


Link másolása

Pár napja a Tisza-tónál is beköszöntött az igazi fehér, havas, jeges tél . A hó fehérbe burkolta a tájat, amelynek minden kis szeglete még érdekesebb, még látványosabb lett, főleg madártávlatból. A vidék szerelmese, Ljasuk Dimitry segítségével, és a képekhez fűzött kis történeteivel, információival most te is bepillanthatsz ebbe a különös téli világba.

Tiszaörvény felett havas tölgyek és nyárfák szemlélik a folyót:

Azt hiszem mindenki tudja, hogy mi a Tisza beceneve a köznyelvben: Szőke Tisza.

Az ország egyetlen függőcsatornája, a 330 méter hosszú Horthy-csatorna. A végén a vízfordítóval, ami aztán közel 80 kilométeren át vezeti a Tisza vizét a földekre. A függőcsatorna körül mini paradicsom alakult ki. A "Szivárgón" mert így hívják a mocsarat, rengeteg teknős, vadliba, réce és hattyú fészkel. És persze nyáron milliónyi béka éneke segít elaltatni Tiszaörvény szűk 1000 fős lakosságát:

Tiszafüredi Holt-Tisza, bal oldalon fent a szabadstranddal. Ez az a világhírű hely, ahol január 8-án 94 bátor ember csobbant a jeges vízben, amit előtte Sándor Atya megáldott. Középen a Kaland-sziget (pár éve itt egy Kalandpark volt, azért ez a neve):

Absztakt művészet... Mintha a jég lenne a vászon, rajta a fák sziluettjével:

Mindegyik évszakban elképesztően gyönyörű, mesebeli ez a kis csatorna, ahogy a sűrű erdőt keresztezve beletorkollik a Nagy-Morotvába. Kenuval, kajakkal az egyik legjobb úti cél a Tisza-tavon. Imádom!!! (Jó lenne, ha ezen a szakaszon is tilos lenne csónakmotort használni.):

Tiszafüred és Poroszló között, közvetlenül egymás mellett három híd ível át a Tiszán. A vasúti híd elődjét még Józsa György gróf építette fából 1834-ben. A fémszerkezetes vasúti hidat 1923-ban adták át, majd 1962-ben kezdték építeni a közúti hidat. A legfiatalabb, 280 méteres biciklis hidat pedig 2020-ban adták át. Így áll egymás mellett a múlt, jelen és jövő:

2020-ban adták át a poroszlói kerékpáros "Hullám-hidat". Tiszafüredet és Poroszlót összekötő biciklis úton négy új híd is épült. Ezek közül a leghosszabb, 308 méteres hosszával, a poroszlói oldalon található, hullámot szimbolizáló híd. A legkülönlegesebb pedig a tiszafüredi oldalon látható, holland típusú, felnyitható csapóhíd. A hidakról páratlan látvány tárul a vadregényes vízivilágra és a Tiszára - télen is. Egyébként ezen a ponton a legszélesebb a Tisza-tó, közel 7 km a távolság a két part között:

A Poroszlói-medence északi része, ahol a Tisza-tavi Vízi Sétány is található, ezen a nagy nádas szigeten - madármegfigyelő kis kunyhókkal. Ide is csak csónakkal lehet bejutni:

Lihogó valahol Sarud és Poroszló között. Rengeteg vadlúd telel a Tisza-tavon idén is. Mintha évről-évre több érkezne.... Ha nem épp a jégen pihennek, akkor a lihogókban tapossák játékosan a vizet - szemmel láthatóan jól fel is kavarják azt:

Tavaly adták át Sarudhoz közel, a Bölömbika kilátót - ami kizárólag vízen közelíthető meg. Belátni róla az egész Sarudi-medencét. Ott a hóban azok nem autónyomok... a csónakmotorok propellere a sekély vízben járatokat, hosszú árkokat alakítanak ki - ezek rajzolódnak ki télen:

Ez már Kisköre és annak is legújabb, vagy talán legmagasabb büszkesége, a "Lábasház-kilátó". A csónakformájú, 19 méter magas kilátóból belátni az egész Abádszalóki-medencét és a kiskörei vízlépcsőt is:

Jeges csendélet a Köre-kikötőben:

Nyáron vízicsúszda, télen lovascsúszda. De jó, hogy 2022-ben még látni ilyen pillanatot:

Isten hozott a Jóreménység-szigeten. Amikor csak tehetem ellátogatok ide. Ott bent a vízen egy hatalmas szárcsaraj lubickol a végtelennek tűnő Abádszalóki-medencében. A partig hallani vékony- mókás hangjukat. Nyáron együtt újítottuk fel a stéget (JóreményStég) 30 segítőmmel, amit 2020 nyarán építettem. Nagyon szeretem ezt a helyet. És hamarosan készen leszek a nagyjátékfilmemmel is végre, ami arról a fél évről szól, amit ezen a szigeten töltöttem:

Téli csendélet az Abádszalóki-medencében:

Tiszaderzs és Tiszaszőlős között az Aranyosi-sziget a sötétbe vész. A Tisza-tó több száz szigete közül a háromszög alakú Aranyosi-sziget a legnagyobb, amelyet a Tisza folyó ölel körbe. A hatalmas fákkal benőtt sziget mesterségesen jött létre. Az 1970-es évek végén a víztározó építésekor, mederrobbantással született meg, hogy hajózhatóvá tegyék a területet. A Tisza legmélyebb pontja a sziget felső kanyarulatában található, több mint 20 méteres mélységgel. A háttérben a Sarudi-medence nyúlik el:

Még több fotót itt találsz:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból
Havas esti varázslat: ilyen mesés lett Szeged és Csongrád a télies időben
A keleti országrészt beborító hólepelben a két Tisza-parti város úgy néz ki, mint egy mesefilm díszlete.

Link másolása

A szombati hóesés sokfelé mesés téli tájjá változtatta a vidéket. Az ország keleti felén volt ahol 10-15 centis hótakaró is kialakult. Az esti fények pedig varázslatossá tették Szeged és Csongrád belvárosát. Tarts velünk egy kis esti didergős virtuális sétára:

Szeged

Csongrád

Még több havas képet itt láthatsz:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


CÍMLAPFOTÓK
Orbánék öröme, csalódott ellenzékiek – A választás estéje képekben
Fotósunk képei a Fidesz-KDNP és az ellenzéki szövetség választási eredményváró rendezvényéről.

Link másolása

Vasárnap este Magyarország egy emberként várta, hogy mi lesz a parlamenti választás eredménye. A Fidesz és a KDNP politikusai és szimpatizánsai Budapesten, a Bálnában gyűltek össze, az ellenzékiek pedig a Városligeti Műjégpályán szemlélték az eredmények alakulását. Végül előbbiek örülhettek, ugyanis a Fidesz és a KDNP ismét fölényesesen tudott győzni. Orbán Viktor úgy fogalmazott: "Hatalmas győzelmet arattunk, akkorát, hogy még talán a Holdról is látszik".

Ott voltunk mindkét oldal eredményváró rendezvényén, ahol fotósunk nemcsak a politikusokat, de a pártok szimpatizánsainak várakozását is lencsevégre kapta.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


CÍMLAPFOTÓK
Fotók: jégbe zárt világ a tatai Cseke-tónál
A romantikus Angolparkban található víztükör és a part varázslatos hangulatot áraszt, ahogy a jég fogságába esett.
Fotók: Bakó Krisztián - szmo.hu
2022. január 29.


Link másolása

Tatán, a vizek városában az egyik kedvelt sétáló- és pecázóhely az Angolparkban lévő Cseke-tó. A romantikus park, a szelíden kanyargó tópart, az öreg fák, a mellette csobogó patak, a várrom, az elbújós padok ideális helyszínül szolgálnak a csendre, pihenésre vágyóknak.

Az idei télen néhány napra a tó befagyott, és a vízparton pedig varázslatos jeges képződmények jöttek létre. Íme, ilyen a jégbe fagyott világ:

"Gyerekkoromban többször be volt fagyva a Cseke-tó. Tele volt korcsolyázókkal. Sose felejtem, hogy a parton már jött fel a jég, annyira vastagon fagyott be a tó. Nem hittem volna, hogy valaha is ritkaság számba megy majd, hogy ilyen képeket készíthessek itt télvíz idején" - írja a képekhez a fotós.


Link másolása
KÖVESS MINKET: