CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból
hirdetés

Csodálatos látvány a felhőkben úszó Mátra

Munkatársunk szó szerint a felhők fölé mászott és ott készítette meseszerű fotóit a naplementében elképesztő színekben játszó hegycsúcsról.

Link másolása

A téli Mátra a felhők felett is lenyűgöző. Nincs az évnek olyan időszaka, amikor ne lenne páratlan a látvány a hegy tetejéről. Ám mikor a levegő ilyen tiszta, az ég kék, a nap éppen aranylón, bíborban pompázva bukik alá, és mikor a felhők a lábunk alatt hömpölyögnek, nos ilyenkor az ember nem tud szabadulni a látványtól. Odaszögez és csak ámulunk, bámulunk és kattogtatjuk a fényképezőgépet, mert minden pillanat más és más, egyszóval gyönyörű.

Fotók és szöveg: Demecs Norbi

SAMSUNG CSC

Sástó

december 13. 15:30: Csak a kilátó második szintjéig jutottam fel, ugyanis a hatalmas, izzó napkorong rohamosan merült bele a felhőtengerbe. A látvány azonban megfizethetetlen volt. Minden 400 m-nél alacsonyabban fekvő területet beborított a hatalmas felhőtenger. Mintha a Pannon-tenger tért volna vissza...

15:48: A Nap mar teljesen eltűnt a felhők között. Csak a vérvörös fellegek díszelegtek az égen, mint a Mátra bérceinek koronái.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Mátrafüred

december 14. 11:0: Azt hittem a tegnapi naplemente után már nem nem érhet nagy meglepetés. A Dobogó-hegy szikláiról azonban szinten páratlan látvány nyílt a ködbe merülő Mátraaljára. Hihetetlen volt, hogy fél órával ezelőtt még lent voltam a ködös, nyirkos, szürke Gyöngyösön, most pedig pár száz méterrel magasabban - télnek közel sem mondható - csodálatos napos idő uralkodik.

11:20: A felhőtenger egyre kapaszkodott fel a hegyoldalon. Gyöngyössolymos templomának már csak a tornya emelkedett ki a ködből, majd egy perccel később végleg elmerült, pont mint Mátrafüred.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Sástó

december 14. 13:40: Újra Sástón. A Napkorong még magasan jár. Az egyre emelkedő "tenger" Mátrafüred alsó részét már teljesen elhódította, holott reggel még az egész falu tisztán látható volt.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Eremény-tető

december 14. 14:45: Az egykori erődítmény helyén, az Eremény-tetőn ismét egy olyan csodálatos naplemente fogadott, amire nem is számítottam. Teljesen más volt, mint tegnap Sástón. Tegnap hömpölyögött a "tenger", ma teljesen nyugodt volt - alattomosan kebelezte be áldozatait, ahogy egyre csak kúszott felfelé a bércek oldalain. A lemenő Nap fénye rozsdabarnára és aranyló sárgára színezte a fellegeket. A fodrozott fehér felhőtenger most homok színű lett, mint egy hatalmas sivatag. Az Eremény-tető kiszáradt fái és a jelenség hatására teljesen olyan volt, mintha a Szavannákon jártam volna...

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Még több képet a Mátra oldalon található albumban nézhettek meg.

A ködös, borult időről

Magyarország időjárását már harmadik hete magasnyomású légköri képződmény, szaknyelven mondva anticiklon alakítja. Hatására nyáron a leszálló légmozgás feloszlatja a felhőket, viszont télen ez másképpen van, mint ahogy ezt megtapasztaltuk most. Anticiklon helyezkedik Európa felett és a Kárpát-medencében tartósan borult, párás helyenként ködös az idő.

Kialakulásának oka:

Hideg légpárna hegységekkel körülvett medencékben alakul ki a téli félévben közepes és magas földrajzi szélességeken. A Kárpát-medencében ez a jelenség nagyon gyakori, szinte minden télen előfordul. Mivel a hidegebb levegő fajsúlyosabb, gyakran az alacsony légrétegekben összpontosul. Ezért a magasabb hegységeken nem, vagy csak nagyon nehezen tud átkelni, valamint az inverziós záró réteg feletti folyamatok sem keverik át. Ezért van az a jelenség, hogy síkvidéken ködös, párás az idő és fent például a Kékestetőn száz ágra süt a Nap.

A hidegpárnáknak kétféle kialakulási folyamata van. Most azt ismertetem, ami jelenleg felettünk tartózkodik. November végén a tél egy kicsit megmutatta nekünk az arcát a magasabb hegységekben (Mátra, Bükk, Mecsekben), ahol összefüggő hótakaró alakult ki. A magasban található hideg levegőre rövid időn belül (körülbelül november 30-án) melegebb levegő érkezett délnyugati irányból. Az advekció szintje alatt, az alsó hideg légtömeg tetején (jelen esetben a hideg „leszorul” síkvidékre) egy inverziós réteg jött létre, ezért a meleg levegő felszorul a hegységekbe. Így alakult ki a másodfajú hidegpárna. Ezért fordul elő az, hogy például Gyöngyösön napközben 2-3°C van, addig a Kékestetőn akár 6-7°C is lehet. Egyszóval a légtömegek „helyet cseréltek egymással”.

Az időjárásról a tudnivalókat Zsombok Imre írta meg nekünk, ő az I love Mátra meteorológusa is. Ő készíti a túrákra és az oldalra az előrejelzéseket, fent dolgozik Kékestetőn, az Állami Gyógyintézet előrejelzőjeként.

Ha tetszettek a képek, oszd meg másokkal is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból
A havas-jeges Tisza-tó a magasból: olyan részleteket láthatsz, amiket még a partról sem fedeznél fel
Nádasban kanyargó kis csatorna, a jegesedést úszkálással megakadályozó vízimadarak, a természet alkotta jégcsodák, kis játékoknak tűnő hajók a kikötőben... Egyszerűen csodás.
Fotók: Ljasuk Dimitry - szmo.hu
2022. január 14.


Link másolása

Pár napja a Tisza-tónál is beköszöntött az igazi fehér, havas, jeges tél . A hó fehérbe burkolta a tájat, amelynek minden kis szeglete még érdekesebb, még látványosabb lett, főleg madártávlatból. A vidék szerelmese, Ljasuk Dimitry segítségével, és a képekhez fűzött kis történeteivel, információival most te is bepillanthatsz ebbe a különös téli világba.

Tiszaörvény felett havas tölgyek és nyárfák szemlélik a folyót:

Azt hiszem mindenki tudja, hogy mi a Tisza beceneve a köznyelvben: Szőke Tisza.

Az ország egyetlen függőcsatornája, a 330 méter hosszú Horthy-csatorna. A végén a vízfordítóval, ami aztán közel 80 kilométeren át vezeti a Tisza vizét a földekre. A függőcsatorna körül mini paradicsom alakult ki. A "Szivárgón" mert így hívják a mocsarat, rengeteg teknős, vadliba, réce és hattyú fészkel. És persze nyáron milliónyi béka éneke segít elaltatni Tiszaörvény szűk 1000 fős lakosságát:

Tiszafüredi Holt-Tisza, bal oldalon fent a szabadstranddal. Ez az a világhírű hely, ahol január 8-án 94 bátor ember csobbant a jeges vízben, amit előtte Sándor Atya megáldott. Középen a Kaland-sziget (pár éve itt egy Kalandpark volt, azért ez a neve):

Absztakt művészet... Mintha a jég lenne a vászon, rajta a fák sziluettjével:

Mindegyik évszakban elképesztően gyönyörű, mesebeli ez a kis csatorna, ahogy a sűrű erdőt keresztezve beletorkollik a Nagy-Morotvába. Kenuval, kajakkal az egyik legjobb úti cél a Tisza-tavon. Imádom!!! (Jó lenne, ha ezen a szakaszon is tilos lenne csónakmotort használni.):

Tiszafüred és Poroszló között, közvetlenül egymás mellett három híd ível át a Tiszán. A vasúti híd elődjét még Józsa György gróf építette fából 1834-ben. A fémszerkezetes vasúti hidat 1923-ban adták át, majd 1962-ben kezdték építeni a közúti hidat. A legfiatalabb, 280 méteres biciklis hidat pedig 2020-ban adták át. Így áll egymás mellett a múlt, jelen és jövő:

2020-ban adták át a poroszlói kerékpáros "Hullám-hidat". Tiszafüredet és Poroszlót összekötő biciklis úton négy új híd is épült. Ezek közül a leghosszabb, 308 méteres hosszával, a poroszlói oldalon található, hullámot szimbolizáló híd. A legkülönlegesebb pedig a tiszafüredi oldalon látható, holland típusú, felnyitható csapóhíd. A hidakról páratlan látvány tárul a vadregényes vízivilágra és a Tiszára - télen is. Egyébként ezen a ponton a legszélesebb a Tisza-tó, közel 7 km a távolság a két part között:

A Poroszlói-medence északi része, ahol a Tisza-tavi Vízi Sétány is található, ezen a nagy nádas szigeten - madármegfigyelő kis kunyhókkal. Ide is csak csónakkal lehet bejutni:

Lihogó valahol Sarud és Poroszló között. Rengeteg vadlúd telel a Tisza-tavon idén is. Mintha évről-évre több érkezne.... Ha nem épp a jégen pihennek, akkor a lihogókban tapossák játékosan a vizet - szemmel láthatóan jól fel is kavarják azt:

Tavaly adták át Sarudhoz közel, a Bölömbika kilátót - ami kizárólag vízen közelíthető meg. Belátni róla az egész Sarudi-medencét. Ott a hóban azok nem autónyomok... a csónakmotorok propellere a sekély vízben járatokat, hosszú árkokat alakítanak ki - ezek rajzolódnak ki télen:

Ez már Kisköre és annak is legújabb, vagy talán legmagasabb büszkesége, a "Lábasház-kilátó". A csónakformájú, 19 méter magas kilátóból belátni az egész Abádszalóki-medencét és a kiskörei vízlépcsőt is:

Jeges csendélet a Köre-kikötőben:

Nyáron vízicsúszda, télen lovascsúszda. De jó, hogy 2022-ben még látni ilyen pillanatot:

Isten hozott a Jóreménység-szigeten. Amikor csak tehetem ellátogatok ide. Ott bent a vízen egy hatalmas szárcsaraj lubickol a végtelennek tűnő Abádszalóki-medencében. A partig hallani vékony- mókás hangjukat. Nyáron együtt újítottuk fel a stéget (JóreményStég) 30 segítőmmel, amit 2020 nyarán építettem. Nagyon szeretem ezt a helyet. És hamarosan készen leszek a nagyjátékfilmemmel is végre, ami arról a fél évről szól, amit ezen a szigeten töltöttem:

Téli csendélet az Abádszalóki-medencében:

Tiszaderzs és Tiszaszőlős között az Aranyosi-sziget a sötétbe vész. A Tisza-tó több száz szigete közül a háromszög alakú Aranyosi-sziget a legnagyobb, amelyet a Tisza folyó ölel körbe. A hatalmas fákkal benőtt sziget mesterségesen jött létre. Az 1970-es évek végén a víztározó építésekor, mederrobbantással született meg, hogy hajózhatóvá tegyék a területet. A Tisza legmélyebb pontja a sziget felső kanyarulatában található, több mint 20 méteres mélységgel. A háttérben a Sarudi-medence nyúlik el:

Még több fotót itt találsz:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból
Havas esti varázslat: ilyen mesés lett Szeged és Csongrád a télies időben
A keleti országrészt beborító hólepelben a két Tisza-parti város úgy néz ki, mint egy mesefilm díszlete.

Link másolása

A szombati hóesés sokfelé mesés téli tájjá változtatta a vidéket. Az ország keleti felén volt ahol 10-15 centis hótakaró is kialakult. Az esti fények pedig varázslatossá tették Szeged és Csongrád belvárosát. Tarts velünk egy kis esti didergős virtuális sétára:

Szeged

Csongrád

Még több havas képet itt láthatsz:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


CÍMLAPFOTÓK
Orbánék öröme, csalódott ellenzékiek – A választás estéje képekben
Fotósunk képei a Fidesz-KDNP és az ellenzéki szövetség választási eredményváró rendezvényéről.

Link másolása

Vasárnap este Magyarország egy emberként várta, hogy mi lesz a parlamenti választás eredménye. A Fidesz és a KDNP politikusai és szimpatizánsai Budapesten, a Bálnában gyűltek össze, az ellenzékiek pedig a Városligeti Műjégpályán szemlélték az eredmények alakulását. Végül előbbiek örülhettek, ugyanis a Fidesz és a KDNP ismét fölényesesen tudott győzni. Orbán Viktor úgy fogalmazott: "Hatalmas győzelmet arattunk, akkorát, hogy még talán a Holdról is látszik".

Ott voltunk mindkét oldal eredményváró rendezvényén, ahol fotósunk nemcsak a politikusokat, de a pártok szimpatizánsainak várakozását is lencsevégre kapta.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


CÍMLAPFOTÓK
Fotók: jégbe zárt világ a tatai Cseke-tónál
A romantikus Angolparkban található víztükör és a part varázslatos hangulatot áraszt, ahogy a jég fogságába esett.
Fotók: Bakó Krisztián - szmo.hu
2022. január 29.


Link másolása

Tatán, a vizek városában az egyik kedvelt sétáló- és pecázóhely az Angolparkban lévő Cseke-tó. A romantikus park, a szelíden kanyargó tópart, az öreg fák, a mellette csobogó patak, a várrom, az elbújós padok ideális helyszínül szolgálnak a csendre, pihenésre vágyóknak.

Az idei télen néhány napra a tó befagyott, és a vízparton pedig varázslatos jeges képződmények jöttek létre. Íme, ilyen a jégbe fagyott világ:

"Gyerekkoromban többször be volt fagyva a Cseke-tó. Tele volt korcsolyázókkal. Sose felejtem, hogy a parton már jött fel a jég, annyira vastagon fagyott be a tó. Nem hittem volna, hogy valaha is ritkaság számba megy majd, hogy ilyen képeket készíthessek itt télvíz idején" - írja a képekhez a fotós.


Link másolása
KÖVESS MINKET: