/cimlapfotok/csodalatos-latvany-a-felhokben-uszo-matra/
NULL
hirdetés

CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból
hirdetés

Csodálatos látvány a felhőkben úszó Mátra

Munkatársunk szó szerint a felhők fölé mászott és ott készítette meseszerű fotóit a naplementében elképesztő színekben játszó hegycsúcsról.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2015. december 20.

hirdetés

A téli Mátra a felhők felett is lenyűgöző. Nincs az évnek olyan időszaka, amikor ne lenne páratlan a látvány a hegy tetejéről. Ám mikor a levegő ilyen tiszta, az ég kék, a nap éppen aranylón, bíborban pompázva bukik alá, és mikor a felhők a lábunk alatt hömpölyögnek, nos ilyenkor az ember nem tud szabadulni a látványtól. Odaszögez és csak ámulunk, bámulunk és kattogtatjuk a fényképezőgépet, mert minden pillanat más és más, egyszóval gyönyörű.

Fotók és szöveg: Demecs Norbi

SAMSUNG CSC

Sástó

hirdetés

december 13. 15:30: Csak a kilátó második szintjéig jutottam fel, ugyanis a hatalmas, izzó napkorong rohamosan merült bele a felhőtengerbe. A látvány azonban megfizethetetlen volt. Minden 400 m-nél alacsonyabban fekvő területet beborított a hatalmas felhőtenger. Mintha a Pannon-tenger tért volna vissza...

15:48: A Nap mar teljesen eltűnt a felhők között. Csak a vérvörös fellegek díszelegtek az égen, mint a Mátra bérceinek koronái.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Mátrafüred

december 14. 11:0: Azt hittem a tegnapi naplemente után már nem nem érhet nagy meglepetés. A Dobogó-hegy szikláiról azonban szinten páratlan látvány nyílt a ködbe merülő Mátraaljára. Hihetetlen volt, hogy fél órával ezelőtt még lent voltam a ködös, nyirkos, szürke Gyöngyösön, most pedig pár száz méterrel magasabban - télnek közel sem mondható - csodálatos napos idő uralkodik.

11:20: A felhőtenger egyre kapaszkodott fel a hegyoldalon. Gyöngyössolymos templomának már csak a tornya emelkedett ki a ködből, majd egy perccel később végleg elmerült, pont mint Mátrafüred.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Sástó

december 14. 13:40: Újra Sástón. A Napkorong még magasan jár. Az egyre emelkedő "tenger" Mátrafüred alsó részét már teljesen elhódította, holott reggel még az egész falu tisztán látható volt.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Eremény-tető

december 14. 14:45: Az egykori erődítmény helyén, az Eremény-tetőn ismét egy olyan csodálatos naplemente fogadott, amire nem is számítottam. Teljesen más volt, mint tegnap Sástón. Tegnap hömpölyögött a "tenger", ma teljesen nyugodt volt - alattomosan kebelezte be áldozatait, ahogy egyre csak kúszott felfelé a bércek oldalain. A lemenő Nap fénye rozsdabarnára és aranyló sárgára színezte a fellegeket. A fodrozott fehér felhőtenger most homok színű lett, mint egy hatalmas sivatag. Az Eremény-tető kiszáradt fái és a jelenség hatására teljesen olyan volt, mintha a Szavannákon jártam volna...

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Még több képet a Mátra oldalon található albumban nézhettek meg.

A ködös, borult időről

Magyarország időjárását már harmadik hete magasnyomású légköri képződmény, szaknyelven mondva anticiklon alakítja. Hatására nyáron a leszálló légmozgás feloszlatja a felhőket, viszont télen ez másképpen van, mint ahogy ezt megtapasztaltuk most. Anticiklon helyezkedik Európa felett és a Kárpát-medencében tartósan borult, párás helyenként ködös az idő.

Kialakulásának oka:

Hideg légpárna hegységekkel körülvett medencékben alakul ki a téli félévben közepes és magas földrajzi szélességeken. A Kárpát-medencében ez a jelenség nagyon gyakori, szinte minden télen előfordul. Mivel a hidegebb levegő fajsúlyosabb, gyakran az alacsony légrétegekben összpontosul. Ezért a magasabb hegységeken nem, vagy csak nagyon nehezen tud átkelni, valamint az inverziós záró réteg feletti folyamatok sem keverik át. Ezért van az a jelenség, hogy síkvidéken ködös, párás az idő és fent például a Kékestetőn száz ágra süt a Nap.

A hidegpárnáknak kétféle kialakulási folyamata van. Most azt ismertetem, ami jelenleg felettünk tartózkodik. November végén a tél egy kicsit megmutatta nekünk az arcát a magasabb hegységekben (Mátra, Bükk, Mecsekben), ahol összefüggő hótakaró alakult ki. A magasban található hideg levegőre rövid időn belül (körülbelül november 30-án) melegebb levegő érkezett délnyugati irányból. Az advekció szintje alatt, az alsó hideg légtömeg tetején (jelen esetben a hideg „leszorul” síkvidékre) egy inverziós réteg jött létre, ezért a meleg levegő felszorul a hegységekbe. Így alakult ki a másodfajú hidegpárna. Ezért fordul elő az, hogy például Gyöngyösön napközben 2-3°C van, addig a Kékestetőn akár 6-7°C is lehet. Egyszóval a légtömegek „helyet cseréltek egymással”.

Az időjárásról a tudnivalókat Zsombok Imre írta meg nekünk, ő az I love Mátra meteorológusa is. Ő készíti a túrákra és az oldalra az előrejelzéseket, fent dolgozik Kékestetőn, az Állami Gyógyintézet előrejelzőjeként.

Ha tetszettek a képek, oszd meg másokkal is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


NULL
hirdetés
CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból
hirdetés

Az őszi Erdély csodavilága, ahogy egy magyar „medvepásztor” látja

Szin János volt nagyon gazdag, átélt egy súlyos betegséget, majd Székelyföldön találta meg a boldogulását. Most megmutatja, milyen mesés vidéken él, távol a világ zajától.
Fotók: Szin János - szmo.hu
2020. november 16.

hirdetés

Szin János Erdélyben él, és saját bevallása szerint "medvepásztor". Kalandos életet élt, de most a világ zajától távol találta meg a boldogságot, a hegyek között, a medvék között:

"Szentesen születtem 1968-ban, proletár szülők gyermekeként. A tanulás soha se szerepelt első helyen az életemben, de szívesen sportoltam és álmodoztam éjszakánként a paplan alatt zseblámpával a kezemben, miközben Széchényi Zsigmond erdélyi útleírásait olvastam.

Korán megtapasztaltam, hogy az iskola befejezésével a gyári munka sem nekem való, így nemes egyszerűséggel a kerítésen átugorva a kommunista rendszer munkakerülőjévé váltam. Éreztem, hogy számomra terem itt még babér, így a pénzszerzés mások számára szokatlan módját választottam, először kártyán kerestem meg a kenyérre valót, majd a fekete piacon és végül a játékgépszervezés jelentette karrierem csúcsát.

Ez rövid idő alatt olyan magasságokba repített, hogy azt vettem észre, hogy az úszómedencés, edzőtermes, jaccuzis házamban 4 fős személyzet sürgölődik, miközben én bejárom a világot Amerikától Ausztráliáig Kazahsztánon át.

Aztán az élet megtorpanásra késztetett, mikor megkaptam az agydaganatot diagnosztizáló leletemet. Megműtöttek, jóindulatú volt. A műtét előtt alkudoztam Istennel, kértem, gyógyítson meg, és én cserébe a vagyonomat adom. Néhány év múlva adtam is. Az alku megköttetett.

hirdetés

Ekkor keresett meg Máté Bence világhírű természetfotós, akit gyerekkorától támogattam, hogy Erdélyben üzemeltessünk medveleseket. Kiköltöztem Tusnádfürdőre Böjte Csaba testvér gyermekotthonába. Hónapokig az erdőt jártam, hogy megkeressem a lesek számára a legjobb helyszínt. 2017-ben elkészült az első és megnyitottuk a turistáknak. Azóta lett a Szent Anna tó közelében is egy nagyobb, azóta

minden medvét névről ismerek

és túrákat vezetek a vendégeknek."

A környezete pedig csodálatos. Egész évben is, de ilyenkor ősszel ezernyi színben pompázik. Arra kértük, mutassa meg, milyen most ez a meseszép hely, ahogy ő látja:hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

NULL
hirdetés
CÍMLAPFOTÓK

Megnyílt a 20. ARC plakátkiállítás Budapesten

Te érted, hogy mi van most? Hogy mi történik velünk és mit érzünk a maszk mögött a globális bizonytalanságban? Többek között ezekre a kérdésekre is keresik a választ az alkotók.
Fotók: Markovics Z. Kristóf - szmo.hu
2020. október 03.

hirdetés

Hova tovább? címmel megnyílt a 20. ARC közérzeti kiállítás Budapesten, Újbudán, a Bikás parkban. A koronavírus-járvány és az azt kísérő globális bizonytalanság idején feltett kérdésre választ adó alkotások november 1-ig ingyenesen láthatók.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
CÍMLAPFOTÓK

Egy varázslatos világ madártávlatból – Szatmár-Bereg rejtett szépségei, ahogy még nem láttad

Folyóvölgyek, erdők, gyepek, párába burkolt vidékek, megbújó szépségek... Mintha nem is Magyarországon járnánk, hanem valami távoli vad vidéken.
Fotók: Habarics Béla - szmo.hu
2020. október 18.

hirdetés

Mintha nem is Magyarországon, hanem valahol az Amazonas vidékén készültek volna ezek a képek. Pedig ez a csoda nálunk van. A Tiszánál, a Túrnál, a Birhó erdőnél, Cégénydányádnál. A vidék sétálva is káprázatos, ám ha felreppenünk, mint a madarak, akkor egészen új élményben lehet részünk. A fotósnak köszönhetően most te is szétnézhetsz a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó, sok helyen még szinte érintetlen, gyönyörű, vad vidéken.

Bátorligeti-ősláp:

Kilátó a Birhónál:

Az Öreg-Túr Fehérgyarmattól északra a Birhó erdő ölelésében:

Cégénydányádi-park Természetvédelmi Terület:

hirdetés

Foltos-kerti Holt-Tisza (Jánd):

Foltos-kerti Holt-Tisza (Jánd):

Cégénydányád, Kende kúria:

Hajnali sugarak (Tisza holtág):

Öreg-Túr:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
CÍMLAPFOTÓK

Mintha egy tengerből előbukkanó sziget lenne, olyan a felhőkből kikandikáló Kékestető

Magyarország legmagasabb hegyén december közepén különleges élményben lehetett része az arra járónak. Míg a csúcson sütött a nap, a hegy és a vidék eltűnt a felhők alatt.
Fotók: Link János - szmo.hu
2020. december 24.

hirdetés

Nem kell repülőre ülni, hogy láthassuk, a felhők fölött valóban mindig kék az ég és süt a nap. Elég egy borongós téli napon felmászni a Kékesre, hiszen ezt az élményt az 1000 méter feletti csúcson is élvezhetjük.

 

 

 

 

hirdetés

A Mátrában, az Északi-középhegységben található Kékes Magyarország legmagasabb hegye, az Adriai-tenger szintjéhez mérve 1015 méter magas. Hazánk egyik legjelentősebb klimatikus gyógyhelye, síközpontja, kedvelt turisztikai célpont, a hegyen álló tévétoronyban kilátó is található.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: