/cimlapfotok/14-sokatmondo-kepen-a-valodi-montenegro/
hirdetés

CÍMLAPFOTÓK

14 sokatmondó képen a valódi Montenegró

Fotósunk nem csak a meseszép ország tengerpartját és hegyeit örökítette meg, kicsit a kulisszák mögé is belesett.
hirdetés

Kép és szöveg: Mervai Márk

Montenegró egy kis ország Albánia és Horvátország között, sokak szerint Európa legszebb tengerpartja is itt található. A közel 600 ezer lakosú ország fő jellegzetességét a hegyek jelentik, melyek szinte beterítik az egész országot, valamint a kék és hihetetlen tiszta tengervíz.

Az ellentétekkel, kontrasztokkal teli tájra mi is ellátogattunk idén nyáron. Láttunk luxusvillákat a tengerparton, de lerobbant panelházakat is, mindössze két utcányira a szebbnél szebb villáktól.

101_1170x780

hirdetés

Leszakadt felsővezeték miatt a vonatunk 3 óra késéssel indult vissza Magyarországra. Az emberek a sötétben a peronon ülve próbálták átvészelni a várakozást. Egyesek zenéltek, mások fociztak vagy üres üvegüket töltötték meg a 32 fokos montenegrói estében.

102_1170x783

Egy hatalmas bokorsor választja el a strandolókat a promenádon sétálóktól. Az egyetlen átjáró: ez az „alagút”.

103_1170x780

Minden hajnalban megfigyelhető, hogy több ember is sétál a vízben. Háttérben a világhírű Kotori öböl bejárata, ahol naponta több óceánjáró is megfordul. Az emberek kihasználják a kora reggeli órákat egy frissítő fürdésre, amikor még viszonylag hideg a víz.

104_1170x780

Aki Montenegróba szeretne utazni, tegye az vonattal. Európa talán legszebb panorámája tárul az utazó elé a Szerb-Montenegró határtól. Szakadékokon és számtalan alagúton keresztül kanyarog a vonat a határtól a fővárosig, érintve Európa legmagasabb (198 méteres) vasúti hídját is.

105_1170x780

Montenegró partjai kavicsosak, mindössze egy helyen található homokos part. Tengeri sünök és kisebb halak, valamint számtalan kis rák a parton csak pár példa a gazdag állatvilágra.

106_1170x780

Jobbra a hegyoldalon a horvát határ található. Egy hétig Herceg Noviban nyaraltunk, számos finom ételt kínált nekünk a város és az ország. Az innivalók közül a a Vranac és a Krstac nevű bor érdemel említést, ezek különösen ízlettek.

107_1170x780

Szintén a vonatutunkon készült ez a kép a Montenegrói hegyekről. Érdemes rászánni egy vagy két napot, és felkeresni az ország szívében rejlő nemzeti parkot is.

108_1170x780

Míg mögöttünk a gyönyörű szállodák, jachtok és promenád terült el, előttünk Herceg Novi másik arca: a szegénység és az egyszerű élet. A két világot sok helyen csak egy utca választja el.

108a_1170x780

A helybéliek imádnak a sziklákon napozni. Herceg Novi emellett az ország egészségügyi központja is.

109_1170x780

A klímaberendezések itt hozzátartoznak a panorámákhoz, nem csoda, hiszen már reggel 9-kor kibírhtatlan a meleg. Minket is nap mint nap fejbe vágott, szóval ha tehetitek, ne júliusban nyaraljatok Montenegróban. Kivéve, ha kifejezetten szeretitek az extrém meleget (napközben akár 43-44 fok is lehet).

110_1170x770

A luxus és a szegénység egy képen. A két idősebb hölgy az udvar egyetlen jó padján ülnek, míg közvetlen mellettük egy milliomos kocsija parkol.

111_1170x775

Herceg Novi azért is nyűgözött le minket, mert körbevették a hegyek. Míg jobbra a horvát határ, addig szembe a Kotori öböl bejárata, balra meg a város terül el. Esténként olyan hangulatot áraszt a panoráma, hogy az ember valósággal szerelmes lesz ebbe a helybe. Mi minden estre biztosan vissza fogunk ide térni!

112_1170x770

A szelfiző turisták hozzá tartoznak a város arculatához - ha mindenki ilyen gyönyörű lenne, akkor nem is lenne baj. ;) Hozzátesszük: a két szépség magyar, és nem helybéliek :)

114_1170x780

Kora reggeli panoráma: két ember sétál az enyhén rádióaktív iszapban, amiről a helybéliek azt mondják, hogy gyógyító ereje van. Napközben sok embert lehet megfigyelni iszappakolással a testén, vagy az iszapban "dagonyázva".

Ha tetszettek a képek, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk