CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból
hirdetés

14 sokatmondó képen a valódi Montenegró

Fotósunk nem csak a meseszép ország tengerpartját és hegyeit örökítette meg, kicsit a kulisszák mögé is belesett.

Link másolása

Kép és szöveg: Mervai Márk

Montenegró egy kis ország Albánia és Horvátország között, sokak szerint Európa legszebb tengerpartja is itt található. A közel 600 ezer lakosú ország fő jellegzetességét a hegyek jelentik, melyek szinte beterítik az egész országot, valamint a kék és hihetetlen tiszta tengervíz.

Az ellentétekkel, kontrasztokkal teli tájra mi is ellátogattunk idén nyáron. Láttunk luxusvillákat a tengerparton, de lerobbant panelházakat is, mindössze két utcányira a szebbnél szebb villáktól.

101_1170x780

Leszakadt felsővezeték miatt a vonatunk 3 óra késéssel indult vissza Magyarországra. Az emberek a sötétben a peronon ülve próbálták átvészelni a várakozást. Egyesek zenéltek, mások fociztak vagy üres üvegüket töltötték meg a 32 fokos montenegrói estében.

102_1170x783

Egy hatalmas bokorsor választja el a strandolókat a promenádon sétálóktól. Az egyetlen átjáró: ez az „alagút”.

103_1170x780

Minden hajnalban megfigyelhető, hogy több ember is sétál a vízben. Háttérben a világhírű Kotori öböl bejárata, ahol naponta több óceánjáró is megfordul. Az emberek kihasználják a kora reggeli órákat egy frissítő fürdésre, amikor még viszonylag hideg a víz.

104_1170x780

Aki Montenegróba szeretne utazni, tegye az vonattal. Európa talán legszebb panorámája tárul az utazó elé a Szerb-Montenegró határtól. Szakadékokon és számtalan alagúton keresztül kanyarog a vonat a határtól a fővárosig, érintve Európa legmagasabb (198 méteres) vasúti hídját is.

105_1170x780

Montenegró partjai kavicsosak, mindössze egy helyen található homokos part. Tengeri sünök és kisebb halak, valamint számtalan kis rák a parton csak pár példa a gazdag állatvilágra.

106_1170x780

Jobbra a hegyoldalon a horvát határ található. Egy hétig Herceg Noviban nyaraltunk, számos finom ételt kínált nekünk a város és az ország. Az innivalók közül a a Vranac és a Krstac nevű bor érdemel említést, ezek különösen ízlettek.

107_1170x780

Szintén a vonatutunkon készült ez a kép a Montenegrói hegyekről. Érdemes rászánni egy vagy két napot, és felkeresni az ország szívében rejlő nemzeti parkot is.

108_1170x780

Míg mögöttünk a gyönyörű szállodák, jachtok és promenád terült el, előttünk Herceg Novi másik arca: a szegénység és az egyszerű élet. A két világot sok helyen csak egy utca választja el.

108a_1170x780

A helybéliek imádnak a sziklákon napozni. Herceg Novi emellett az ország egészségügyi központja is.

109_1170x780

A klímaberendezések itt hozzátartoznak a panorámákhoz, nem csoda, hiszen már reggel 9-kor kibírhtatlan a meleg. Minket is nap mint nap fejbe vágott, szóval ha tehetitek, ne júliusban nyaraljatok Montenegróban. Kivéve, ha kifejezetten szeretitek az extrém meleget (napközben akár 43-44 fok is lehet).

110_1170x770

A luxus és a szegénység egy képen. A két idősebb hölgy az udvar egyetlen jó padján ülnek, míg közvetlen mellettük egy milliomos kocsija parkol.

111_1170x775

Herceg Novi azért is nyűgözött le minket, mert körbevették a hegyek. Míg jobbra a horvát határ, addig szembe a Kotori öböl bejárata, balra meg a város terül el. Esténként olyan hangulatot áraszt a panoráma, hogy az ember valósággal szerelmes lesz ebbe a helybe. Mi minden estre biztosan vissza fogunk ide térni!

112_1170x770

A szelfiző turisták hozzá tartoznak a város arculatához - ha mindenki ilyen gyönyörű lenne, akkor nem is lenne baj. ;) Hozzátesszük: a két szépség magyar, és nem helybéliek :)

114_1170x780

Kora reggeli panoráma: két ember sétál az enyhén rádióaktív iszapban, amiről a helybéliek azt mondják, hogy gyógyító ereje van. Napközben sok embert lehet megfigyelni iszappakolással a testén, vagy az iszapban "dagonyázva".

Ha tetszettek a képek, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból
A havas-jeges Tisza-tó a magasból: olyan részleteket láthatsz, amiket még a partról sem fedeznél fel
Nádasban kanyargó kis csatorna, a jegesedést úszkálással megakadályozó vízimadarak, a természet alkotta jégcsodák, kis játékoknak tűnő hajók a kikötőben... Egyszerűen csodás.
Fotók: Ljasuk Dimitry - szmo.hu
2022. január 14.


Link másolása

Pár napja a Tisza-tónál is beköszöntött az igazi fehér, havas, jeges tél . A hó fehérbe burkolta a tájat, amelynek minden kis szeglete még érdekesebb, még látványosabb lett, főleg madártávlatból. A vidék szerelmese, Ljasuk Dimitry segítségével, és a képekhez fűzött kis történeteivel, információival most te is bepillanthatsz ebbe a különös téli világba.

Tiszaörvény felett havas tölgyek és nyárfák szemlélik a folyót:

Azt hiszem mindenki tudja, hogy mi a Tisza beceneve a köznyelvben: Szőke Tisza.

Az ország egyetlen függőcsatornája, a 330 méter hosszú Horthy-csatorna. A végén a vízfordítóval, ami aztán közel 80 kilométeren át vezeti a Tisza vizét a földekre. A függőcsatorna körül mini paradicsom alakult ki. A "Szivárgón" mert így hívják a mocsarat, rengeteg teknős, vadliba, réce és hattyú fészkel. És persze nyáron milliónyi béka éneke segít elaltatni Tiszaörvény szűk 1000 fős lakosságát:

Tiszafüredi Holt-Tisza, bal oldalon fent a szabadstranddal. Ez az a világhírű hely, ahol január 8-án 94 bátor ember csobbant a jeges vízben, amit előtte Sándor Atya megáldott. Középen a Kaland-sziget (pár éve itt egy Kalandpark volt, azért ez a neve):

Absztakt művészet... Mintha a jég lenne a vászon, rajta a fák sziluettjével:

Mindegyik évszakban elképesztően gyönyörű, mesebeli ez a kis csatorna, ahogy a sűrű erdőt keresztezve beletorkollik a Nagy-Morotvába. Kenuval, kajakkal az egyik legjobb úti cél a Tisza-tavon. Imádom!!! (Jó lenne, ha ezen a szakaszon is tilos lenne csónakmotort használni.):

Tiszafüred és Poroszló között, közvetlenül egymás mellett három híd ível át a Tiszán. A vasúti híd elődjét még Józsa György gróf építette fából 1834-ben. A fémszerkezetes vasúti hidat 1923-ban adták át, majd 1962-ben kezdték építeni a közúti hidat. A legfiatalabb, 280 méteres biciklis hidat pedig 2020-ban adták át. Így áll egymás mellett a múlt, jelen és jövő:

2020-ban adták át a poroszlói kerékpáros "Hullám-hidat". Tiszafüredet és Poroszlót összekötő biciklis úton négy új híd is épült. Ezek közül a leghosszabb, 308 méteres hosszával, a poroszlói oldalon található, hullámot szimbolizáló híd. A legkülönlegesebb pedig a tiszafüredi oldalon látható, holland típusú, felnyitható csapóhíd. A hidakról páratlan látvány tárul a vadregényes vízivilágra és a Tiszára - télen is. Egyébként ezen a ponton a legszélesebb a Tisza-tó, közel 7 km a távolság a két part között:

A Poroszlói-medence északi része, ahol a Tisza-tavi Vízi Sétány is található, ezen a nagy nádas szigeten - madármegfigyelő kis kunyhókkal. Ide is csak csónakkal lehet bejutni:

Lihogó valahol Sarud és Poroszló között. Rengeteg vadlúd telel a Tisza-tavon idén is. Mintha évről-évre több érkezne.... Ha nem épp a jégen pihennek, akkor a lihogókban tapossák játékosan a vizet - szemmel láthatóan jól fel is kavarják azt:

Tavaly adták át Sarudhoz közel, a Bölömbika kilátót - ami kizárólag vízen közelíthető meg. Belátni róla az egész Sarudi-medencét. Ott a hóban azok nem autónyomok... a csónakmotorok propellere a sekély vízben járatokat, hosszú árkokat alakítanak ki - ezek rajzolódnak ki télen:

Ez már Kisköre és annak is legújabb, vagy talán legmagasabb büszkesége, a "Lábasház-kilátó". A csónakformájú, 19 méter magas kilátóból belátni az egész Abádszalóki-medencét és a kiskörei vízlépcsőt is:

Jeges csendélet a Köre-kikötőben:

Nyáron vízicsúszda, télen lovascsúszda. De jó, hogy 2022-ben még látni ilyen pillanatot:

Isten hozott a Jóreménység-szigeten. Amikor csak tehetem ellátogatok ide. Ott bent a vízen egy hatalmas szárcsaraj lubickol a végtelennek tűnő Abádszalóki-medencében. A partig hallani vékony- mókás hangjukat. Nyáron együtt újítottuk fel a stéget (JóreményStég) 30 segítőmmel, amit 2020 nyarán építettem. Nagyon szeretem ezt a helyet. És hamarosan készen leszek a nagyjátékfilmemmel is végre, ami arról a fél évről szól, amit ezen a szigeten töltöttem:

Téli csendélet az Abádszalóki-medencében:

Tiszaderzs és Tiszaszőlős között az Aranyosi-sziget a sötétbe vész. A Tisza-tó több száz szigete közül a háromszög alakú Aranyosi-sziget a legnagyobb, amelyet a Tisza folyó ölel körbe. A hatalmas fákkal benőtt sziget mesterségesen jött létre. Az 1970-es évek végén a víztározó építésekor, mederrobbantással született meg, hogy hajózhatóvá tegyék a területet. A Tisza legmélyebb pontja a sziget felső kanyarulatában található, több mint 20 méteres mélységgel. A háttérben a Sarudi-medence nyúlik el:

Még több fotót itt találsz:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból
Havas esti varázslat: ilyen mesés lett Szeged és Csongrád a télies időben
A keleti országrészt beborító hólepelben a két Tisza-parti város úgy néz ki, mint egy mesefilm díszlete.

Link másolása

A szombati hóesés sokfelé mesés téli tájjá változtatta a vidéket. Az ország keleti felén volt ahol 10-15 centis hótakaró is kialakult. Az esti fények pedig varázslatossá tették Szeged és Csongrád belvárosát. Tarts velünk egy kis esti didergős virtuális sétára:

Szeged

Csongrád

Még több havas képet itt láthatsz:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


CÍMLAPFOTÓK
Orbánék öröme, csalódott ellenzékiek – A választás estéje képekben
Fotósunk képei a Fidesz-KDNP és az ellenzéki szövetség választási eredményváró rendezvényéről.

Link másolása

Vasárnap este Magyarország egy emberként várta, hogy mi lesz a parlamenti választás eredménye. A Fidesz és a KDNP politikusai és szimpatizánsai Budapesten, a Bálnában gyűltek össze, az ellenzékiek pedig a Városligeti Műjégpályán szemlélték az eredmények alakulását. Végül előbbiek örülhettek, ugyanis a Fidesz és a KDNP ismét fölényesesen tudott győzni. Orbán Viktor úgy fogalmazott: "Hatalmas győzelmet arattunk, akkorát, hogy még talán a Holdról is látszik".

Ott voltunk mindkét oldal eredményváró rendezvényén, ahol fotósunk nemcsak a politikusokat, de a pártok szimpatizánsainak várakozását is lencsevégre kapta.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


CÍMLAPFOTÓK
Fotók: jégbe zárt világ a tatai Cseke-tónál
A romantikus Angolparkban található víztükör és a part varázslatos hangulatot áraszt, ahogy a jég fogságába esett.
Fotók: Bakó Krisztián - szmo.hu
2022. január 29.


Link másolása

Tatán, a vizek városában az egyik kedvelt sétáló- és pecázóhely az Angolparkban lévő Cseke-tó. A romantikus park, a szelíden kanyargó tópart, az öreg fák, a mellette csobogó patak, a várrom, az elbújós padok ideális helyszínül szolgálnak a csendre, pihenésre vágyóknak.

Az idei télen néhány napra a tó befagyott, és a vízparton pedig varázslatos jeges képződmények jöttek létre. Íme, ilyen a jégbe fagyott világ:

"Gyerekkoromban többször be volt fagyva a Cseke-tó. Tele volt korcsolyázókkal. Sose felejtem, hogy a parton már jött fel a jég, annyira vastagon fagyott be a tó. Nem hittem volna, hogy valaha is ritkaság számba megy majd, hogy ilyen képeket készíthessek itt télvíz idején" - írja a képekhez a fotós.


Link másolása
KÖVESS MINKET: