BUDAPEST

Zsidók, muszlimok és keresztények fesztiváloztak együtt Budapesten

A résztvevők kóser flódnit ettek és vallások közti focibajnoksággal múlatták az időt.

Link másolása

Vallásközi fesztiválra hívta az érdeklődőket a Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesülete szeptember 17-én. A Lágymányosi Ökomenikus Központban megrendezett eseményen zsidó, muszlim és keresztény kulturális és gasztronómiai találkozóra kerül sor.

A közönség napközben zsidó és török dalokat hallgatott, később vallások közti focibajnokságot is rendeztek, majd az este végén halal gyrost és kóser flódnit szolgáltak fel a vendégeknek. 21686752_1976184852655337_3124159398643205199_o

Az eseményen Kövesdi Miklós beszélgetett Perintfalvi Ritával, a szervezők egyikével.

Kik azok az ökumenikus teológusnők, és mi a rendezvény célja?

A Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesülete egy 10-15 fős kis csapat. Azt gondoltuk, a férfiaknak már nagyon sok érdekvédelmi szervezete van, arról nem is beszélve, hogy az egyházainkban ők töltik be a vezető pozíciókat. Először szinte önsegítő csoportként működtünk. Bátorítottuk egymást, tanultunk egymástól, előadásokat tartottunk egymásnak.

"
2000-ben alakult az egyesület, 2007 óta vagyok az elnöke, és mostanra megérett annyira a csapat, hogy azt mondhattuk, keresünk olyan koalíciós partnereket, akikkel együtt működhetünk a saját értékeink mentén.

Ebben benne van a vallásközi párbeszéd, az etnikai és a női témák érzékenyítése.Perintfalvi Rita (1)

Milyen felekezeteket ölel fel az egyesület?

Az egyesületünkben az aktív tagok evangélikusok, katolikusok, zsidók – a zsidók között van neológ és progresszív –, és van buddhista pártoló tagunk. Nagyon komoly, nyitott ars poeticánk van: mi tiszteletben tartjuk az ember méltóságát nemétől, származásától, bőrszínétől és vallásától függetlenül.

"
Isten a saját képmására teremtett minden embert, így minden ember egyenlő méltóságú, szeretetre vágyó és szerethető. 21586536_1976184885988667_1108839251164519781_o

Ebbe a projektbe az NDI, a National Democratic Institute of Hungary jóvoltából kerültünk. Nekik ez az első vallásközi témájú projektjük. Ezek a vallások nem minden konfliktus nélkül élnek együtt Közép-Kelet- Európában. Gondoljunk csak a keresztény-zsidó kérdésre, amelyben megjelenik az antiszemitizmus, a keresztény-iszlám vallás találkozására, amely félelmekkel terhelt, vagy a zsidó-iszlám konfliktusokra. Ezért volt izgalmas, hogy képesek vagyunk-e koalíciót építeni ilyen szervezetek között és egyáltalán, működhet-e ez a dolog. Ehhez csatlakozott a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség Kelemen Kata rabbi vezetésével, Iványi Gábor és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, iszlám partnerként pedig a Magyarországi Muszlimok Egyháza Sulok Zoltán Szabolcs vezetésével. Így tulajdonképpen mindhárom ábrahámita vallás bekerült. Persze beszédes, hogy ezek nem a legnagyobb egyházak. A piciknek mindig könnyebb egymásra találni.

Ha jól tudom az, ami ma történt, csak a kezdet...

Így van! Januárig három Expó lesz, novemberben, decemberben és januárban is egy. Ez a mai fesztivál kedvcsináló, színes-illatos- fergeteges, és jó ötlet volt, mert nagyon sokan eljöttek, mintegy 130 regisztrációt tudtunk fogadni. Az Expókon már előadások is lesznek mindhárom vallás tudósai, filozófusai, gondolkodói beszélnek majd.

"
Az első témája az lesz, hogy mit tehetnek a vallások az erőszak ellen, a második témája az, hogy mit tehetnek az egyenlőségért, és a szegénység transzformálásáért, és a harmadik, hogy a vallások és a szabadság miként egyeztethető össze.

Mindegyik alkalomra hívunk szekuláris tudósokat is, például szociológust vagy politológust. Délután pedig műhelyek lesznek. Például felmerült témaként a kaligrafikus írás, vagy az iszlám és a női divat, de lesz képmeditáció, lectio divina és így tovább.

Te, mint katolikus, mint feminista és mint ökomenikus teológusnő, mit szólsz Beér Miklós megnyilvánulásához, aki azt mondta: ”Mindig zavar, amikor megjelenik egy nyüzsgő nő a közösségben, és átveszi a vezetést.” Itt ma nem biztos, hogy jól érezte volna magát.

(nevetve) Itt ma nagyon sok nő nyüzsgött. Ilyenkor mindig remélem, hogy ez csak valami félreértés, hogy ezt ő nem úgy gondolta. Nagyon bízom Beer Miklós püspökben továbbra is. A magyar püspökök közül ő az egyik, aki nagyon sok kérdésben példaértékű, ahogy megszólal. Nagyon szívesen megkérdezném, hogy ezt konkrétan hogyan értette. Amúgy sincs túl sok lehetősége a teológusnőknek a katolikus egyházon belül.

"
Miért ne lehetnénk mi nők, mint tálentumok, az egyház gazdagítói? Egy sereg olyan terület van, ahol a nőknek lenne komoly feladata, ami nem a virágkötözés és a dekoráció.

Ferenc pápa nagyon egyértelműen megfogalmazta az Evangelii Gaudium c. tanításában, hogy a nőket támogatni kell, hogy jelen legyenek a társadalmi élet és az egyházi élet minden színterén, ott is, ahol felelős döntések születnek. Tehát konkrétan arról beszél, hogy nők kapjanak vezető pozíciókat az egyházon belül is. Még sok mindent kell tanulnunk. De hát ez a teológusnő egyesület is pont ezt tűzi ki célul, hogy érzékennyé tegye a saját egyházait és a közvéleményt ezekre a témákra.21688211_1976184889322000_4046030289046248507_o

Kövesdi Miklós Iványi Gáborral is találkozott, akit arról faggatott, mit szól a rendezvény eszmeiségéhez, a vallások összefogásához.

Ennek a rendezvénynek a főszervezője a Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesülete. Ön hogy látja a nők szerepét?

Nélkülük még megszületni sem tudnánk. A nők nélkülözhetetlenek, és egyetértek azzal, hogy Istennek nincs neme abban az értelemben, ahogy mi a világot kettéosztjuk. Persze különös és furcsa gondolat, hogy ne Mi atyánkról, hanem Mi anyánkról beszéljünk, de még ez is benne van a Bibliában, hogy mint anya a gyermekét, úgy vigasztallak én titeket. Tehát az anyai szeretet, a születésnek a csodája ugyanúgy Istentől ered. Mindannyian ugyanabból a forrásból táplálkozunk. Ha a Példabeszédek könyvében ott van, hogy „ne hagyd el anyád tanítását”, akkor miért ne szolgálhatna egy nő is ugyanúgy, mint egy férfi.

"
Éppen ezért nagyon jól találta ki a Jóisten, hogy hadd kapjanak szerepet a nők. Az ő bölcsességük, az ő hűségük ugyanolyan érték, ha néha nem nagyobb, mint a férfiaké.
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: