BUDAPEST

Wasabi: szusi a futószalagról

A Wasabi-étteremlánc az úgynevezett running sushi Mekkája Budapesten. Vajon milyen lehet futószalagról étkezni?

Link másolása

A Wasabi-étteremlánc első tagja 2004-ben nyitotta meg a kapuit Budapesten, a Szépvölgyi úton. Akkortájt még kevésbé volt népszerű nálunk a japán gasztronómia, illetve a szusi sem volt ennyire közismert vagy trendi. Mára viszont megváltozott a helyzet: a Wasabi a(z egyik) legnépszerűbb ázsiai vendéglővé nőtte ki magát, illetve nagy szerepet játszott a szusi népszerűsítésében is Magyarországon.

Az üzletvezetők látták, hogy van igény a hasonló típusú éttermekre: évről évre nyíltak meg a Wasabi kis- és nagytestvérei Pesten (Podmaniczky út), budapesti plázában (Mom park), illetve Debrecenben is. Mindenütt időkorlát nélkül fogyaszthatjátok a jobbnál jobb falatokat egy fix összegért cserébe, illetve a Podmaniczky utcai étterem kivételével mindenhonnan rendelhettek a’la carte módon az étlapról is. A Szépvölgyi úti étterem azért is különleges, mert ott úgynevezett „teppanyaki” látványkonyha működik: a séfek a szemetek láttára készítik el az ínycsiklandozó ázsiai ételeket.DSC_6291DSC_6287DSC_6270

A Wasabi annyiban különbözik a tradicionális japán running sushi-éttermektől, hogy nem csak egy, hanem két szalag is mozog az asztalok között. Az alsóról hideg előételeket - például salátákat, leveseket, vagy természetesen szusit - emelhettek le, a felsőn pedig meleg ennivalók kelletik magukat a látogatók előtt: tészták, grillezett zöldségek, illetve különböző ízesített rizsételek is. Persze ez a felsorolás koránt sem teljes, hiszen a Wasabiban 100-150 féle fino mabbnál finomabb étel közül válogathatnak a szusi és a japán konyha rajongói

A Wasabi berkein belül mozgó Yamato Restaurant mintájára 2015 első felében egészen különleges megoldással bővítették az éttermeket: immáron az étlap szerepét egy tablet pc tölti be, ahol nem csak azt nézhetitek meg, hogy milyen ennivalók mozognak a bűvös szalagon, hanem azt is kiválaszthatjátok, hogy a közel 200 fajta csemegéből mit tegyenek rá a nektek a szakácsok. Ha a vendég megnyomja az adott étel jobb oldalán található "szalagra vele" gombot, a konyhában dolgozó séfek erről értesítést kapnak, és hamarosan ti magatok vehetitek le a kiszemelt ennivalót a mozgó szerkezetről.00010

Running sushi: Az 1960-as években, Japánban találták ki ezt az étkezési formát. A távol-keleti gasztronómia fast-food verziója, mentesítve a nyugati világ személytelen és „fizess-és-vidd” jellegétől.

A szusiról általánosságban: A szusit szokták magyarul "savanyúnak" fordítani, de van ahol "hosszú élet költeményként" adják meg a szó jelentését. Manapság szusi alatt a japán konyhához tartozó különleges, rizzsel, hallal és egyéb egyedi hozzávalókkal készülő kis ételkészítményeket érthetjük.

Két alapvető fajtája ismert: a nigiri szusi (rizságy, rajta valamilyen feltét) és a maki szusi (szárított algalevélbe tekert rizs és benne „töltelék”)

Eredetileg ezt a módszert hús, de főleg halak tartósítására használták. A besózott ennivalót rizsbe fektették, majd kövek közé ásták összepréselve. A föld alatt a rizs erjedni kezdett, viszont hal nem romlott meg, így mikor hetek múlva kiszedték, még mindig fogyasztható volt. A későbbi háborúk ideje alatt, mikor kevés volt az élelem, az erjedt rizst is megették. A történelem során egyre kifinomultabb lett ez a fajta szusikészítési eljárás. Ekkorra már alapvető dolog lett, hogy a megmaradt erjesztet rizst is a hallal együtt fogyasszák el. Az ilyen módon készült szusit nevezzük Nare szusinak.

A 17. században már ecetet használtak az erjedési folyamat meggyorsítására és a rizs ízesítésére.

A mai modern szusi Hanaya Yohei nevéhez köthető, aki 1820-ban Tokyo-ban nyitotta meg szusiboltját, melynek neve "Yohei-zushi" volt.

Forrás: Wasabi.hu

Az ételek a futószalagon maximum fél óráig járhatnak körbe-körbe, az ennivalók frissességét pedig a felpakolt tányérok színkombinációja alapján ellenőrzik.DSC_6314DSC_6301DSC_6344

Nem csak a szusi híveinek érdemes betérni a Wasabiba. Őszintén állíthatjuk, hogy ebben az étteremben azok is megtalálják az ínyükre való falatokat, akik amúgy nem lelkesednek a japán konyháért. Az epres- és csokoládés palacsinta tölteléke, illetve roppanós tésztája isteni, a saláták frissek és gusztusosak, nem utolsó sorban pedig a nyál is összefolyik a szánkban, ha a csípős-fűszeres burgonya ízére gondolunk vissza. Véleményünk szerint akkor is bátran látogassatok el a Wasabi-éttermek valamelyikébe, ha eddig ódzkodtatok az ázsiai ízvilágtól, hiszen abszolút nincs semmi vesztenivalótok.

Így egyétek a szusit: A szusit sosem önmagában fogyasztják: a „szentháromságba” beletartozik az asztalokon megtalálható csípős, zöld wasabi-paszta, a sötétbarna szójaszósz, illetve az ízeket egymástól elválasztó piros, illetve fehér gyömbér. Egy picike tálba öntsetek szójaszószt, adjatok hozzá ízlés szerint wasabit, amelyet egy evőpálcika segítségével alaposan keverjetek össze. Ezután óvatosan mártsátok meg benne a szusit, de mindenképpen figyeljetek arra, hogy ne áztassátok el. Ha elfogyasztottátok, érdemes pár szelet pácolt gyömbért elrágcsálni a következő rizses falatka előtt.

Az ázsiai konyha szerelmeseinek is tartogathat még meglepetéseket ez a vendéglő: megkóstolhatjátok a kókusztej- illetve mangó- és zöldalmalevest, ehettek chilis-mézes banánt és fűszeres körtét, amelyet pedig gőzölgő szakéval, zöld teával, szilvaborral, gyömbérsörrel, exkluzív nyári koktélokkal vagy joghurtos, illetve gyümölcsös japán üdítőitalokkal öblíthettek le. Ha különleges alkoholtartalmú italokra vágytok, hamarosan megkóstolhatjátok a Wasabiban az úgynevezett mizuwarit is, amely tulajdonképpen nem más, mint fröccsszerűen, szódával felöntött whisky, amely Japánban örvend igencsak nagy népszerűségnek. Ezen kívül nemsokára étlapra kerül a Wasabi egyik leendőbeli specialitása, egy biorizsből készült nagyon finom, Magyarországon egyedülálló kézműves szaké is.DSC_6297

DSC_6352

Az étlap minden évben megújul, illetve gyakoriak az időszakos menük is például Valentin-nap, vagy nőnap idején.

Ha jó helyet szeretnétek kapni (mert ugye nem mindegy, hogy a futószalag elejére, vagy végére ül le az adott vendég…), akkor érdemes előre lefoglalni az asztalotokat telefonon keresztül. Hétvégén - főleg vacsoraidőben - telt ház szokott lenni, de azért hétköznaponként sem panaszkodhatnak az étterem vezetői.

DSC_6264m

DSC_6265m

DSC_6266m

DSC_6303m

Az Wasabi házhozszállítást is vállal, ráadásul az utóbbi időkben 80 új - köztük néhány rendkívül különleges koreai, japán és thai - étellel bővítették a kínálatukat. Ilyen például pho bo leves, a donburi, a bulgogi, vagy például a bibimpap is. Ezek a rendkívül nívós fogások aligha kóstolhatók máshol Magyarországon ilyen minőségben. Ha 3000 forint felett rendeltek, ajándékba kaptok egy desszertet, 30 ezres vásárlás esetén pedig egy 6000 forintos kupont is.

Emellett van 5+1-es akció, illetve egyes éttermekben születésnapi és névnapi kedvezmény. Ajánljuk figyelmetekbe a Wasabi megújult honlapját is, ahol nem csak további információkról, hanem az árakról illetve a teljes kínálatról is értesülhettek. Ha az oldalon jártok, próbáljátok ki a „tekerd magad” funkciót is, ahol ti magatok választhatjátok ki, hogy mely hozzávalók kerüljenek bele a kedvenc szusitokban.

Melegen ajánljuk nektek a Wasabi-étteremláncot, ha (egy kicsit is) szeretitek a japán, koreai, esetleg thai ízvilágot, illetve az elegáns, letisztult környezetet. Akkor se hagyjátok ki ezt a kiváló vendéglőt, ha mélyen megbúvó "vadászösztön" lakozik bennetek.

Ha belekóstolnál, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: