BUDAPEST

Világelső a New York Kávéház

A világ legszebb kávéházának választották a a budapesti New York Cafét! Az U City Guides internetes utazási kalauz rangsorában olyan helyeket előzött meg a patinás épület, mint a velencei Caffe Florian, a bécsi Café Central, a prágai Café Imperial vagy a párizsi Café de la Paix. Ha teheted, ülj be te is egyszer egy csésze feketére!

Link másolása

A világ legszebb kávéházának választották a a budapesti New York Cafét! Az U City Guides internetes utazási kalauz rangsorában olyan helyeket előzött meg a patinás épület, mint a velencei Caffe Florian, a bécsi Café Central, a prágai Café Imperial vagy a párizsi Café de la Paix. Ha teheted, ülj be te is egyszer egy csésze feketére!

, Forrás: HVG, Fotók: Bódis Krisztián

Az U City Guides szakértői mind a külső, mind pedig a belső megjelenést is pontozták, így abszolút nem csodálkozunk, hogy a legendás New York Kávéházat találták a legszebbnek. Azonban nem először, hiszen már 2011-ben is elnyerte ezt a címet a hely.

Második helyen a velencei Caffe Florian áll, aminek leghíresebb vendégei között Carlo Goldonit, Goethe-t, Lord Byront, Marcel Proustot, Charles Dickenst és Casanovát emlegetik. A harmadik legszebb kávézó a bécsi Café Central lett. Legnevesebb törzsvendégei, Lev Trockij és Lenin voltak.

Ám a világelső magyar kávéház is büszkélkedhet híres vendégekkel: Ady Endre, Krúdy Gyula, Móricz Zsigmond, Kosztolányi Dezső, Karinthy Frigyes és még sorolhatnánk. Molnár Ferenc, a legenda szerint, a Dunába hajította a kávéház kulcsát, hogy azt sose lehessen bezárni.

Heltai Jenő korában így működött a kávéház: „A pazar New Yorkban kitisztították a cipődet, kivasalták a ruhádat, késő este is megborotváltak, lenyírták a hajadat meg a körmödet… A kávéház műhely és íróasztal volt, balsorsban lakás és éjjeli szállás is, hiszen hajnaltól hajnalig nem kellett belőle kimozdulni.” Lehet, hogy tényleg a Dunába hajította a kulcsokat a fiatal Molnár?

A kor ünnepelt építésze, Hauszmann Alajos készítette el a New York Palota terveit. Az olasz reneszánszra támaszkodó, de alapvetően eklektikus stílusú épületet 1894-ban adták át, és azóta is a Nagykörút egyik ékkövének számít.

Méltóságteljesen magasodik a környező épületek fölé, jellegzetes tornya a századforduló tájékán épült amerikai ”felhőkarcolók” stílusát idézi. A földszinti kávéház a barokk pompa megtestesítője: mennyezeti freskóit velencei csillárok világítják meg, a lépcsőzetes kialakítású, aranyban tobzódó tereket pedig csavart márványoszlopok tagolják.

A Dohány utcai fronton lámpásokat tartó, tekintélyt parancsoló bronzfaunok Senyey Károly keze munkáját dicsérik.

A Karinthy által csak “Nyehó”-ként emlegetett impozáns palota minden napszakban más arcát mutatta. Délelőtt a környékbeliek és a hivatalnokok szaladtak be egy gyors kapucínerre, délutánra benépesült a ”női” szalon és az irodalmi asztalok.

Itt ülésezett a Nyugat folyóirat és a Pesti napló szerkesztősége, a kritikusok pedig a híres ”veseasztal” körül tanyáztak.

Mindennek meg volt a maga helye. A törzsvendégek a saját, állandó asztaluknál foglaltak helyet, ahol akár fogyasztás nélkül is elolvashatták a napi újságot. Ha épp nem volt semmi komoly dolguk, kártyával, dominóval vagy sakkozással ütötték el az időt. Sok szerencsejáték függő itt élte le fél életét, hiszen közel ötvenféle játék folyt az asztalokon.

A New York dicsőséges időszaka a világháborúk eljövetelével azonban lezárult. A háborúk alatt a palota tetejét géppuskafészekké alakították, a kávézó rész pedig istállóként funkcionált. A Nyehó később sem tért magához.

Sörözőként, étteremként, sőt, sportszeráruházként is üzemelt egy időben. Régi, méltó pompáját csak 2006-ban nyerte vissza az olaszországi Boscolo szállodacsoport jóvoltából, aki megvásárolta és korhűn felújította az egész épületet.

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot! :)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: