Viccesen pici helyen találod a legjobb tortákat Budapesten
Van egy picike cukrászda, illetve tortázó a Tabáni Plébánia mellett, egy látszólag eldugott helyen, de amikor leszálltunk a villamosról, pont ráláttunk a házra. Onnan pedig már csak néhány lépés volt, és az Asztalka előtt álltunk. A hely tényleg miniatűr, két helyiségből áll, tulajdonképp olyan, mintha egy lakás két szobája lenne.
Az enteriőr ugyanis épp erre hajaz, egy századfordulós, polgári lakás hangulatát idézi, az Asztalka egyik megálmodója, Berke Márta ugyanis bútorrestaurátor, és pontosan tudja, hogy kell ezeknek a régi székeknek, asztaloknak és egyéb bútordaraboknak kinézni. Kicsit szűk a hely, ha teli van a cukrászda, de mi még nyitás előtt érkeztünk, nemrég készültek el a torták, amelyek a hely fő attrakciói, nem sok, mindössze 9-10 készül belőlük minden nap párhuzamosan, és hát a rendelések. Az Asztalkába nem csak helyben enni járnak a vendégek, sokan csomagoltatnak is, és visznek haza a finomságokból, míg az egyik legjobban futó szegmens a tortarendelés.
Az árak nem olcsók, ha a honlapot megnézzük, akkor eleinte gondolkodóba esünk, ez egyébként nagyjából addig tart, amíg végül mégiscsak elmegyünk, és megkóstoljuk valamelyik tortát. Utána már nem gondolkodunk, hanem eldöntöttük: legközelebb innen fogunk rendelni.
Mi egyfelől az almabortortát kóstoltuk, amely elég durván hozza nagymamánk almás sütijeinek klasszikus ízeit, nagyjából prousti érzéseink támadnak, amihez a korhű miliő is hozzájárul. A borban érlelt alma egyszerűen tökéletes, a tejszín és a kakaószórás tökéletes ízharmóniát alkot az almával.
A másik választás a hatéves csokifüggő gyermek kívánságára a triplacsokis torta lett, amely három rétegben támad elég durva csokibombaként, nem lehet csak úgy betolni, mint ahogy képzeltük, és ahogy egyéb torták el szoktak tűnni a falánk gyermek arcában… Egy réteg fehér csoki, egy réteg tejcsoki és egy réteg étcsoki alkotja a masszív édességet, egy szelet tökéletesen elég egy embernek, annyira tömény élményt ad.
Sokáig szemeztünk még a pultban a csokoládé mousse tortával, de nagyon jól nézett ki a málnás csokitorta és a Himmelreich nevű német édesség is, amely Bajorországból származik…
A forró csoki, amely a torták mellé érkezik, valódi csokiból van, tehát nem pudingpor, bolti kakaó meg ki tudja még minek a felhasználásával készül, ennek megfelelően igen gyorsan elfogy. Csakúgy, mint a házi szörp, akár a bodzás, akár az erdei gyümölcsös .
Az Asztalka másik házigazdája, Kocsis Regina elmondta, hogy a két éve működő tortázó mára bekerült a köztudatba, sok a visszajáró vendég, és tavasztól új projektekbe is belefognak. A hely hétköznapokon néhány órára átalakul majd kis létszámú, családias rendezvények, workshopok színhelyévé, igyekeznek kihasználni azt az időt, amikor nincsenek nyitva. Hétvégén pedig a klasszikus cukrászdaként működnek majd, ugyanúgy, mint eddig.
1013 Budapest, Döbrentei utca 15.
(Bejárat az Attila út felől)
Hétfő-kedd szünnap,
szerdától péntekig 11-18
szombat vasárnap 11-19