BUDAPEST

Viccesen pici helyen találod a legjobb tortákat Budapesten

Az Asztalka a klasszikus polgári lakás hangulatát idézi a bútoraival és a csodás édességeivel.

Link másolása

Van egy picike cukrászda, illetve tortázó a Tabáni Plébánia mellett, egy látszólag eldugott helyen, de amikor leszálltunk a villamosról, pont ráláttunk a házra. Onnan pedig már csak néhány lépés volt, és az Asztalka előtt álltunk. A hely tényleg miniatűr, két helyiségből áll, tulajdonképp olyan, mintha egy lakás két szobája lenne.

Az enteriőr ugyanis épp erre hajaz, egy századfordulós, polgári lakás hangulatát idézi, az Asztalka egyik megálmodója, Berke Márta ugyanis bútorrestaurátor, és pontosan tudja, hogy kell ezeknek a régi székeknek, asztaloknak és egyéb bútordaraboknak kinézni. Kicsit szűk a hely, ha teli van a cukrászda, de mi még nyitás előtt érkeztünk, nemrég készültek el a torták, amelyek a hely fő attrakciói, nem sok, mindössze 9-10 készül belőlük minden nap párhuzamosan, és hát a rendelések. Az Asztalkába nem csak helyben enni járnak a vendégek, sokan csomagoltatnak is, és visznek haza a finomságokból, míg az egyik legjobban futó szegmens a tortarendelés.

_SEB2286

_SEB3148

Az árak nem olcsók, ha a honlapot megnézzük, akkor eleinte gondolkodóba esünk, ez egyébként nagyjából addig tart, amíg végül mégiscsak elmegyünk, és megkóstoljuk valamelyik tortát. Utána már nem gondolkodunk, hanem eldöntöttük: legközelebb innen fogunk rendelni.

Mi egyfelől az almabortortát kóstoltuk, amely elég durván hozza nagymamánk almás sütijeinek klasszikus ízeit, nagyjából prousti érzéseink támadnak, amihez a korhű miliő is hozzájárul. A borban érlelt alma egyszerűen tökéletes, a tejszín és a kakaószórás tökéletes ízharmóniát alkot az almával.

A másik választás a hatéves csokifüggő gyermek kívánságára a triplacsokis torta lett, amely három rétegben támad elég durva csokibombaként, nem lehet csak úgy betolni, mint ahogy képzeltük, és ahogy egyéb torták el szoktak tűnni a falánk gyermek arcában… Egy réteg fehér csoki, egy réteg tejcsoki és egy réteg étcsoki alkotja a masszív édességet, egy szelet tökéletesen elég egy embernek, annyira tömény élményt ad.

_SEB5126 2

_SEB5201

Sokáig szemeztünk még a pultban a csokoládé mousse tortával, de nagyon jól nézett ki a málnás csokitorta és a Himmelreich nevű német édesség is, amely Bajorországból származik…

A forró csoki, amely a torták mellé érkezik, valódi csokiból van, tehát nem pudingpor, bolti kakaó meg ki tudja még minek a felhasználásával készül, ennek megfelelően igen gyorsan elfogy. Csakúgy, mint a házi szörp, akár a bodzás, akár az erdei gyümölcsös .

Az Asztalka másik házigazdája, Kocsis Regina elmondta, hogy a két éve működő tortázó mára bekerült a köztudatba, sok a visszajáró vendég, és tavasztól új projektekbe is belefognak. A hely hétköznapokon néhány órára átalakul majd kis létszámú, családias rendezvények, workshopok színhelyévé, igyekeznek kihasználni azt az időt, amikor nincsenek nyitva. Hétvégén pedig a klasszikus cukrászdaként működnek majd, ugyanúgy, mint eddig.

_SEB1003

Cím, nyitva tartás

1013 Budapest, Döbrentei utca 15.

(Bejárat az Attila út felől)

Hétfő-kedd szünnap,

szerdától péntekig 11-18

szombat vasárnap 11-19


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: