BUDAPEST

Viccesen és elgondolkodtatóan pingálják ki Budapest köztereit

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt friss street art-alkotásait Kovács Gergővel néztük meg.

Link másolása

Belső-Erzsébetváros és Józsefváros utcáit bejárva felkerestük a Magyar Kétfarkú Kutya Párt friss street art-alkotásait a szerveződés vezetőjével, és egyben ennek a furcsa, városi művészeti ágnak a leghitelesebb hazai képviselőjével, Kovács Gergővel.

- Most már kezdünk rájönni, hogy melyik festék bírja jobban a betont meg az időjárást – meséli az Astorián található gyorsétterem előtt kipingált járdarepedésekre. Az mindenesetre elsőre látszik, hogy mennyivel elviselhetőbb így a kátyús járda.

Mivel lusta embernek vallja magát, társakat keresett városszépítő ötletei megvalósításához. Ehhez pedig úgy tűnik sok embernek volt kedve. Az aktivista-toborzásra jelentkezett 40-50 ember kéthetente találkozik a budapesti Müsziben, ahol végigtárgyalják azokat a gerilla-módszereket, amelyekkel lehet vicces, szép, esetleg elgondolkodtató dolgokat létrehozni._NSZ7968erzsebtkrtlelatoutazasiiroda

Ennek rengeteg módja van: a stencilezésen át a gerillakertészeten keresztül a kamu árucikkek boltokban történő elhelyezéséig. "A kérdés az, hogy mit tud kezdeni egy párt az aktivistáival, amikor nincs választás" – vetette fel a kulcskérdést a párt vezetője. Erre próbál válaszolni a megújult street art-lendülettel, hasonló gondolkodásúak bevonásával. "Ez élvezhető, jó is csinálni és a város is jobb hangulatú lesz tőle.

"
Valamiért az van, hogy amit egy közös térben, közösen használnak az emberek, azt nem érzik sajátnak és ezért hagyják lepusztulni, ez így nem jó"

– tette hozzá.

Nem utolsó szempont a kritikus cél. Elmondása szerint 10 évig azt próbálták, hogy ha volt valami rossz, azt kinevették, humor forrásává tették. Most inkább az a cél, hogy ha valamit ők meg tudnak javítani, jobbá tenni akkor miért ne? Példának hozott fel egy VIII. kerületi buszmegállót, ami bár sok millióba került, tető valahogy nem lett. Itt esernyőket rögzítettek a tető helyére. Amiket persze két nap alatt széthordtak, megrongáltak, de hamarosan egy asztalossal tartósabb megoldás készül, immáron 3 méter magasra, biztonságban a vandál kezek elől.

Aztán felmerült, hogy miért is ne újítanák fel padokat? Készülnek átlátszó csikkgyűjtő üvegtartályok is szavazóurna funkcióval: ki lesz rakva egy kérdés alatt két tárolóval, a kocsma előtt dohányzók pedig talán nem eldobják majd a csikket, hanem azzal "szavaznak" egy adott kérdésre. Terveznek PVC-csövekből utcai virágtartókat, és olyan padokat készíteni, amelyek akár egy kis menedéket adhatnak a hajléktalanoknak esős időben._NSZ8012_NSZ7985_NSZ7997

Szóval egyelőre ötlet van, ember is van, ősztől ezért megpróbálnak majd nagyobb vidéki városokban (Szeged, Pécs) is felkelteni az emberek érdeklődését. A lényeg az lenne, hogy ténylegesen csináljanak valamit, ne csak "üldögéljenek és dumálgassanak". És közben aktivista képző is ez a rendszeres találkozó: megtanulnak stencilezni, melyik ragasztó a tartós, hogy kell a fúrót kezelni.

Az emberek pedig úgy tűnik szeretik a végeredményt. Amikor festették a körúti padokat, akkor

egy lakó odajött hozzájuk és kérdezte, hogy a szemköztieket is lefestik-e mert ő ott lakik.

Még a szegedi időkben is szinte csak pozitív visszajelzés érkezett. A párt is úgy jött létre, hogy gyakorlatilag a rajongóknak berögzültek az első kétfarkú kutyás street art-ok és utána már szinte kérték, hogy ténylegesen létezzen a párt. Az elején ez a figura is csak egy volt a sok játékos ötlet közül. Aztán ő is belátta, hogy kell a párt mert, ahogy ő fogalmaz: "ha az ember komolyan változtatni akar, akkor annak a Közép-Európában bevett módja a pártalapítás"._NSZ8027_NSZ8031_NSZ8035_NSZ8037

De ez is csak egy eszköz. Mert annak nincs önmagában értelme, hogy 4-5 embert bejuttatnak a parlamentbe. Mert szépet ígérni, azt bárki tud, viszont nagyon kevés új politikai erő, szerveződés tudja ma Magyarországon bemutatni, hogy mire képes ha vezető pozícióba jut egy településen.

Érzése szerint a választásokig ebből az emberállományból össze tud állni egy kampánycsapat a következő választásokig, amelynek a megnyerése természetesen továbbra is tervben van.tikkadt menyet_NSZ8006_NSZ8070

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: