hirdetés

BUDAPEST

Végigpörögték Budapestet

Fejenpörgés, helikopter, lólengés és derékcsavar a Parlament előtt, a Szabadság híd lábánál és a Vörösmarty tér közepén. Így breakelnek a profik Budapest utcáin!
SZM, Fotók: Soldiers Crew - szmo.hu
2013. szeptember 16.


Link másolása

hirdetés

VIDEÓ: A Soldiers Crew végigtáncolta Budapestet

A csapat 2003-ban alakult. Tagjai nem most kezdték az ipart, hanem már 12-15 éve breakelnek. Már több mint 1000 fellépésen vannak túl a srácok, és performanszukkal többek között megjárták Dubait, Szaúd-Arábiát, Egyiptomot, Olaszországot, Máltát és Angliát is.13

48

A breakdance a '70-es évek Amerikájában egy zenei stílusként robbant be, majd egy jellegzetes táncmozgás is kialakult rá. Ahogy a Soldiers Crew egyik tagja, Mayer Gábor fogalmaz, a hip hop egy stílus, melynek négy eleme van: a break tánc, a DJ, az MC és a graffiti.

A breakdance több fajta stílusra bomlik: footwork, toprock, de ott vannak az erőnléti elemek is, a powermove, a tricks and combos és a freez. És ahogy Gábor mondja: "van pár lépés, ami például a salsából vagy a szvingből jött, de egy teljes koreográfiát csak ezekből a lépésekből, azért nem tudnánk összerakni."

A latin táncok helyett, ahogy ti is látjátok a videóban, megy a fejenpörgés, a helikopter, a lólengés és a derékcsavar, illetve a többi akrobatikus elem.

hirdetés
56

A magyar nagyvárosokban, Szombathelyen, Pécsett, Győrött, Mosonmagyaróváron, Kecskeméten, Fehérvárott, Nyíregyházán, Debrecenben, Miskolcon vannak breakdance csapatok, akik különböző kategóriákban mérkőznek meg egymással a versenyeken: 1 az 1 ellen, 2 a 2 ellen, 3 a 3 ellen, és csapat a csapat ellen. A legjobbakat általában pénzdíjban részesítik, vagy ruhát kapnak.

"1999-ig a magyar break táncosok voltak a legjobbak. Megnyertük a világbajnokságot, előtte pedig közel tíz évig szinte mindig felállhattunk a dobogóra. 2000-ben még megnyertünk egy nagy versenyt, utána viszont jött a zuhanás, eltűntünk a nemzetközi porondról... A mai napig, ha kimegyek külföldi versenyre, és megtudják, hogy magyar vagyok, akkor elképednek és jönnek a bókok: Fúúú, ti voltatok a legjobbak!; Rátok edzettem!, Enemy Squad, Elementary Force, Suicidal lifestyle (ezek magyar break teamek) volt a kedvenc csapatom!, stb." - világosít fel Gábor alias bboy Emdzsí.tanc6tanctanc3

Soldiers Crewtanc4tanc5

A legelső magyar csapatok tagjai a '80-as, '90-es években VHS-ről kockázták ki egyesével a mozdulatokat. A Soldiers Crew-sok a rutinosoktól lesték el a figurákat, a mai generáció viszont már olyan kiváló minőségű videókat találhat az interneten, amikről könnyen leutánozhatja a lépéseket. "De az is gyakori, hogy az új generáció tagjai régi mozdulatokat úgy megspékelnek, hogy mi is csak ámulunk néha. Ilyenkor, amíg kikísérletezi az ember az új figurát, addig titokban tartja, csak az edzőtársai látják. Aztán a versenyen pedig nagyot durrant vele. Innentől már nagyobb esély van a másolásra, de ha ilyen történik, akkor azt jelzi a másik csapat a zsűri felé."

S hogy meddig lehet valaki breakes? "Vannak, akik még nyomják a 40-hez közel is, de akkor már nehezebben tanul az ember, a sérülések könnyebben jönnek és lassabban mennek" - zárja gondolatait Mayer Gábor, a Soldiers Crew egyik tagja.

Ha tetszett a videó, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: