BUDAPEST

Városépítés vagy falurombolás?

Újabb kincsekre bukkantunk a Budapest Gyűjtemény archívumában.
A FSzEK Budapest Gyűjteményének engedélyével - szmo.hu
2014. október 29.


Link másolása

Tovább kutatva a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményének fotói között, olyan pillanatokat találtunk a város életéből, amik néha viccesek, néha szomorúak, de mindenképp érdemes rájuk emlékezni. A 100 éves Gyűjtemény munkatársai a régi kor dokumentumait leporolva sok-sok fényképet tár a nyilvánosság elé.

Ebből a válogatásból kiderül, hogy falurombolásnak vagy városépítésnek számítanak a lakótelepek, mitől volt mézes a mackó és miért jártak buszok a síneken. Egy Porzó nevű újságíró további álneveit is megismerhetitek, megnézhetitek a pesti csatorna látványtervét és a Metró Klub viselkedési szabályait is megtudhatjátok. Nem utolsó sorban fény derül arra is, hogy mit keres egy pingpongasztal a könyvtárban.

Napról napra Budapest

Az idén száz éve, hogy létrehozták a Budapest Gyűjteményt, a főváros könyvtárának várostörténeti különgyűjteményét. Az évforduló alkalmából a következő száz napon (szeptember 23. és december 31. között) minden nap leemelünk a könyvtár polcairól egy-egy budapesti „ínyencséget” (fotót, könyvet, kéziratot, térképet, kisnyomtatványt), s közkinccsé tesszük. Bízunk benne, hogy rendhagyó megemlékezésünk értő és kíváncsi szemekre talál.

A pesti csatorna

A kialakítandó Nagykörút vonalára elképzelt hajózható csatorna terve egy 1865-ben megjelent, Duna-szabályozásról szóló nyomtatványból. A könyvecske Reitter Ferenc három javaslatát tartalmazza, aki a Fővárosi Közmunkák Tanácsa mérnökeként, több mint tíz éven keresztül foglalkozott a város vízi védműveivel, hogy, mint írja: "...oly iszonyúan ne kelljen egykor felébrednünk mint 1838-ban".

csatorna

falurombolas

Falurombolás vagy városépítés?

Negyven évvel ezelőtt javában zajlott a falurombolás Rákoskeresztúron. Szöllősi Nagy András 1973-ban készült diája a falu hűlt helyén épülő panelrengeteg alapozási munkálatait mutatja.

"A magányos kutyajártatások vittek közelebb az emberi környezethez is. Az ismétlődő, kölcsönös üdvözléseknek, a párszavas, udvarias szóváltásoknak az lett a következményük, hogy ismeretségeket kötöttem. Főként a Sima utca régebbi, helyi gyökerű lakóival, a túloldaliakkal, a zömmel kétkezi vagy legalábbis mesteremberekkel. Így a szemközti Jánossal, Szabó úrral, Karakas úrral, meg a többiekkel, akiknek nem jegyeztem meg ugyan a nevét, de legalább olyan barátságosan fogadták közeledésemet, mint a nevezett három. […] És lassan, de biztosan feltárult előttem Rákoskeresztúr, és megszoktam, és elkerülhetetlenül közöm lett hozzá, nyomot hagyott bennem, részévé vált életemnek." A részlet Oravecz Imre: Sima utca című írásából szárazik, amit teljes egészében itt olvashattok.

Pingpong

Könyvtári idill az ötvenes évek szűk levegőjében. Az ebédidőből kicsippentett tíz perc elég, hogy a kissé rideg udvaron, és a nem éppen szabvány szerinti asztalon, lejátsszák a női páros döntő szettjét. Ott, hol ma a könyvtár kávézója üzemel, s halk duruzsolás tölti be a teret. A nők feszülten figyelnek, a férfiak kíváncsian várakoznak. Kezdődik az adogatás.

pingpong

sinautobusz

Sínautóbusz

A háború idején nemcsak a gázolaj árának emelkedése miatt akadozott az autóbusz-közlekedés Budapesten. 1942-ben már akkora volt a gumiabroncshiány, hogy a főműhelyben hozzáláttak az autóbuszok sínautóbusszá való átalakításának. Az első kék sínautóbusz 1942. május 4-én állt forgalomba a 10-es villamos vonalán, és az év végére már 29 közlekedett a város különböző pontjain. Erről a témáról részletesebben "A főváros tömegközlekedésének másfél évszázada" című kiadvány tájékoztat.

Porzó utazása

Ágai Adolf (1836-1916), lapszerkesztő, újságíró szerette az írói álneveket. Írásait hol Csicseri Borsként, hol Forgó bácsiként, esetleg Porzóként jegyezte. Játékos szellemére bizonyíték,hogy ő honosította meg a magyar újságírásban a szellemes, ironikus tárcát, írt is ezekből pár százat, de tolla alól sok-sok mese, gyerekkönyv és regény is kikerült.

porzo

Mégis, talán legmaradandóbb műve az Utazás Pestről - Budapestre című, 1908-ban megjelent könyve, melyben a hajdani kisváros, majd az 1873-ban megszülető Budapest hihetetlen iramú fejlődését, nagyvárossá válását mutatja be élvezetes, érzékletes stílusban. Aki kíváncsi a "nagy utazásra", vagyis a teljes műre, itt elolvashatja.

„Minden mackó szereti a mézet”

Casinó tojás, krumplisaláta és sajtos roló, harapnivaló virsli, roppanós, málnaszörp és banánturmix, fasírtfalatka fogpiszkálón, gyümölcsleves, gyümölcsrizs, hidegsült és egybesült, pohárkrém és saláták (francia, orosz, svéd), ropogós kifli, tej és kakaó, olasz kávé, krémfagylalt és tormás sonka, tormás sonka, tormás sonka.

mezes_macko

Mézes Mackó a Kígyó utcában. Lugosi Lugo László felvétele, 1980-as évek

A hidegkonyhai készítmények pazar panorámáját kínáló Mézes Mackó üzletek kitalálója Onódy Lajos, a korai Kádár-kor zseniális vendéglátósa volt. Őt magát 1965-ben koncepciós perbe fogták, elítélték, karrierje megtört. A budapesti éjszakában hívogatóan világító Mézes Mackók túléltek mindent, egyedül a rendszerváltozás utáni privatizációt nem.

Nyomj egy lájkot, ha tetszett az időutazás!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk