BUDAPEST

Ünnepi fényárban úszik Budapest Adventkor

Fogadjátok szeretettel ezt az útikalauzt, és gyönyörködjetek Budapest karácsonyi fényeiben!
A DRKUKTART blog cikke - szmo.hu
2014. december 16.


Link másolása

Kicsit több, mint egy hét, és itt a karácsony. Budapest már több, mint három hete az ünnep lázában ég, s vele együtt én is. Ha valaki nem érezné még az ünnep közeledtét - a felkészülés érdekében -, annak és természetesen nemcsak annak készítettem egy rettentő hosszú, de gyorsan átgörgethető képes beszámolót.

A rendszerint október vége óta tartó kereskedelmi hajcihőt távolról elkerülöm, igyekszem kicsi szívemet és bevásárló vénámat adventig vasmarokkal regulázni. Ez jó a lelkemnek (az ünnepekre nem égek ki) és baráti a pénztárcámhoz is. Ám a túlzsúfolt bevásárlóközpontokat közvetlenül az ünnep előtti hetekben is kerülöm, ha tehetem, ugyanakkor, ellenpólusként szívesen járom az utcákat, és hagyom, hogy a kinti hideg, a dekoráció, az este kigyúló fények és változatos, ritkán egységes arculatú kirakatok inspiráljanak, magukkal ragadjanak.

Ez utóbbi érzésnek olyannyira odaadtam magamat, hogy két napon belül harmadszorra tértem már be olyan boltocskába, aminek a kirakata elvarázsolt. Elmentem a bolt előtt, majd visszaléptem, és beléptem.

Ugyanígy érzek az ideiglenes jelleggel kinyitó, ún. pop-up store jelenségével (gondolkodom a magyar kifejezésen) is. Ezek az üzletek általában rendkívül jól megkomponált egységek, és mindegyik, amelyikben az elmúlt napokban jártam azt az érzetet keltette benne, mintha egy óriási kincsesládába pottyantam volna bele. Előnyük, hogy sokféle magyar-külföldi terméket vadásznak össze nekünk. Hátrányuk: olykor a vadászaton általunk elejthető zsákmányért többet kell fizetni annál az árnál, mint amit akkor fizetnénk, ha mi magunk vadásztunk volna a prédára. Az olykor tehát a szélsőségesen túlárazott termékektől eltekintve, a kissé magasabb árszínvonal ez esetben érthető: valamit-valamiért. Kicsit olyan mintha minden kereskedő erre az időszakra tartogatná kincseit. Na, de nem célom lyukat írni senkinek sem a hasába, vezessenek inkább végig titeket a képek azon az úton, ami engem hangulatba hozott.

bp_advent1

Minden a Vasúttörténeti Parkban rendezett Mikulás bulival kezdődött.

Processed with VSCOcam with f2 preset

Majd folytatódott a Nagykörúton, ahol megjelentek a gyertyák, díszek, adventi koszorúk és koszorú alapok a virágárusok kínálatában.

Processed with VSCOcam with f2 preset

Szépen lassan a Fővám téri Központi Vásárcsarnok is ünnepi gúnyát öltött.

Majd kinyitottak a városban fel-felbukkanó kisebb jégpályák is. Csak még azt kéne kitalálni, hogy hogyan varázsoljunk az emberek lábára korcsolyát? Félő, hogy sokaknak csak a Városligeti Műjégpálya létezik, pedig kell annál hangulatosabb, mint a Duna-parton vagy egy eldugott foghíjtelek ölelésében körözni, és ha már totál beköröztünk, forralt bort szürcsölgetni? Adventtel karonöltve érkeztek a gigantikus adventi koszorúk is.

Felállították gyűjtőpontjaikat a rászorulóknak gyűjtő szervezetek. Ha tehetitek, adományozzatok. S ott vannak még a kirakatok. Igaz, hogy sokukból sajnos Christmas, és nem pedig Karácsony kacsint le ránk, de fények és a dekoráció igyekszik kiköszörülni ezt az országot és nyelvet tévesztett csúf csorbát.

Egyidejűleg kinyitottak a Karácsonyi Vásárok is. A Szent István Bazilika előtt órákat tudnék tölteni, ahogy töltöttem is. Minden órában különböző fényfestés vonja magára az éppen ott tartózkodók figyelmét. Mesés.

Processed with VSCOcam with f2 preset

Processed with VSCOcam with c1 preset

bp_advent12

bp_advent13

bp_advent14

bp_advent15

bp_advent16

bp_advent17

A Gresham Palota fényei is lenyűgözőek, az ajtóban álló fahuszárról nem is szólva, ámbár ők is Christmas-ra készülnek, Karácsony helyett. Engem ugyan senki nem győz meg arról, hogy az angol felirat a külföldi vendégek miatt kell. A fények és a díszes megjelenés már önmagában is szinte beszippant.

A Vörösmarty téri Karácsonyi Vásár idei újítása a tér közepén kialakított és megemelt gasztro rész. Pöpec. Aprócska Betlehem a Szabadság téren a mindenkinek oly' kedves, de most téli álomba merült csuda szökőkút tetején. Az Andrássy úti kirakatok is értik a dolgukat.

A Magyar Állami Operaház előtti mini vásár nappal is hangulatos. Hazai divattervezők (Báling Sára és Je Suis Belle) által beburkolt szfinxek őrzik az ébredező bódékat. Az Operánál bizony Diótörő-fesztivál zajlik, emlékeztet az Egér király. A Diótörő-fesztivál idén is az Ökumenikus Segélyszervezet adventi kampányával karöltve jelenik meg az Opera előtt, míg a ház falain belül tradicionálisan a Diótörő című balettet adják elő szinte estéről-estére.

bp_advent36

bp_advent39

Processed with VSCOcam with f2 preset

bp_advent46

bp_advent51

bp_advent53

bp_advent54

Processed with VSCOcam with f2 preset

Eldugott bababolt meseszép kirakata.

bp_advent56

Hóesés helyett eső kopog, de Budapest így is csodás.

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: