BUDAPEST

Újra szól a harang a Sziklakápolnában

80 évvel ezelőtt csendült fel először az a harangjáték, amit 1951-ben raboltak el és nemrégiben újra szenteltek.
A FSzEK Budapest Gyűjteményének engedélyével - szmo.hu
2015. május 11.


Link másolása

Néhány hete szentelték fel a Gellért-hegyi sziklakápolna új harangját. Hatvan évi némaság után hallatszott itt fel újra a harangszó. 1951. március 26-án törtek be az ÁVH emberei a barlangkápolnához kapcsolódó pálos kolostorba, és hurcolták el lakóit. A kegytárgyak mellett eltűnt az a húsz behangolt harangból álló harangjáték is, ami 1934 óta volt a pálos kolostor nevezetessége.

Hétről hétre Budapest

2014-ben volt száz éve, hogy létrehozták a Budapest Gyűjteményt, a főváros könyvtárának várostörténeti különgyűjteményét. Az évforduló alkalmából száz napon keresztül (szeptember 23. és december 31. között) minden nap leemeltek a könyvtár polcairól egy-egy budapesti "ínyencséget" (fotót, könyvet, kéziratot, térképet, kisnyomtatványt), s közkinccsé tették. Remélték, hogy rendhagyó megemlékezésük értő és kíváncsi szemekre talál.

Véget ért az év, s véget ért a százéves Budapest Gyűjtemény száznapos fogadalma is, hogy nap mint nap valami érdekes dokumentumot tesznek ki Facebook-oldalukra, bemutatva várostörténeti anyaguk sokszínűségét. Aki reménykedik, hogy a dolog itt nem ér véget, az nem fog csalódni. ..

1925-ben kezdték meg a Szent Iván-barlang átalakítását templommá, hogy a Lourdes-i Barlang mintájára új kegyhelyet létesítsenek. A következő évben elkészült Szent Gellérthegyi Sziklatemplomot 1930-ban robbantással bővítették. 1934-re adták át mellette a pálosok kolostorát. A barlangot az ötvenes években elfalazták, a kolostor 1961-től az Állami Balettintézet kollégiuma volt. 1950-ben a szerzetesrendek többségét a kommunista államhatalom betiltotta; ez lett a sorsa a pálosoknak is. Ingatlanaikat elvették, a sziklakápolnát befalazták.

A rend 1989-ben újította fel működését. A Gellért-hegyi templom újraszentelésére 1990-ben került sor. A pálosok, az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend története sok szállal kötődik Budapesthez. Képösszeállításunk és egy korábbi kiállításunk tablója ebből villant fel néhány emléket.

papnevelde

A központi papnevelde 1837 körül. Eredetileg a pálosok kolostora volt, de rendjüket 1786-ban II. József rendeletileg feloszlatta. Magyarországra 1934-ben költöztek vissza.

sziklakapolna3

Lakóház a Szent Iván-barlangban, 1880 körül. Klösz György fényképe.

sziklakapolna2

A gellérthegyi barlang 1910 körül.

templom

Az Egyetemi templom harangtornya, talán az első világháború alatt. A timpanon csúcsán a pálosok címere: pálmafa, oroszlánok, holló.

kut

Szűz Mária békekút, másképp Pálosok kútjának felavatási ünnepsége a józsefvárosi Lósy Imre és a Lippay György (ma: Lippa) utcák találkozásánál kialakított terecskén, 1916-ban. Az oszlopon a pálosok híres częstochowai Madonna-kegyképének kőmásolata látszik, mellette hagyományos fehér habitusban pálos szerzetesek imádkoznak. A szobormű még 1935-ben átkerült a belvárosi Papnevelde udvarába, ma is ott áll.

bokretaunnep

Bokrétaünnep Józsefvárosban, 1911 körül.

A Práter utca melletti kislakásos bérházak a katolikus egyház befektetéseként épültek a Szemiárium-kertnek, a Pesti Központi Papnövelde az egykori üdülőhelyének felparcellázása után. (Nagyjából a Práter utca-Jázmin utca-Szigony utca-Szigetvári utca által határolt területről van szó.) A házcsoport ölelésében kialakított terecskére került 1916-ban a Szűz Mária Békekút, más néven Pálosok kútja.

racs

A mai Egyetem tér és Papnövelde utca sarka 1936-ban. A kerítésen a pálosok egyik jelképe, a holló, csőrében a kenyérrel, amivel Remete Szent Pált táplálta. A második világháborúban megrongálódott rács egy eleme a Váci utca 55. alatti ház kapualjában látható, egy másik oszlop pedig a papnevelde udvarára került.

sziklakapolna1

A gellérthegyi Sziklakápolna látképe 1937 tavaszán.

konyvtar

A papnevelde könyvtára egy képeslapon. A díszes berendezést pálosrendi szerzetesek faragták, eredetileg még az 1786-ig itt működő rendház könyvtára számára. Nevezetessége, hogy itt gyűlt össze a Magyar Tudományos Akadémia előfutárának tekinthető Hazafiúi Társaság, 1803-ban pedig itt nyílt meg a Nemzeti Múzeum és Könyvtár Széchényi Ferenc ajándékba adott nagycenki gyűjteményéből.

harang1

Pacelli bíboros, a későbbi XII. Pius pápa imádkozik a gellérthegyi pálos kolostorban, 1938.

Ha érdekes volt a cikk, oszd meg az ismerőseiddel!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: