BUDAPEST

Újlipótvárosi hírességek nyomában

Radnóti Miklós, Kosztolányi Dezső, Ady Endre és Kassák Lajos nyomába eredtünk, hogy felfedezzük milyen volt egykor a költők, művészek és politikusok által kedvelt Úlipótváros.

Link másolása

Első utunk Radnóti Miklós szülőházához vezetett. A költő a Kádár utca 8-as szám alatt látta meg a napvilágot, gyermekkorát azonban a mai Szent István körúton töltötte. Születését szörnyű kettős tragédia árnyékolta be: ikertestvére és édesanyja is életüket vesztették, erről azonban csak tizenkét éves korában világosították fel.

Egészen addig a pillanatig abban a tudatban élt, hogy apja második felesége, Molnár Ilona az ő édesanyja, és kishúga, Ágika is az édestestvére. A trauma sosem hagyta nyugodni többé, örökös és oktalan lelkiismeret-furdalással gondolt rájuk, ahogy azt Ikrek hava című életrajzi írásában is rögzítette.

lipot2

lipot8

Apja halála után néhány évig nagybátyjánál, Grósz Dezsőnél, a jómódú kereskedőnél lakott, majd 1923-tól egészen házasságkötéséig dédnagynénjeinél, Ernesztin és Ilka néni körúti lakásában élt. Itt írta első versét is, amelynek Apámhoz az égbe címet adta.

Gyarmati Fannival matematika korrepetálás közben ismerkedett meg, közös életüket a Pozsonyi utcában élték, a frissen, 1930-ban felhúzott házban az 1-es szám alatt. A ma már századik évét is betöltött Fifi néni még mindig ebben a házban él, a bútorok is szinte ugyanazok, mint amikor munkaszolgálatba induló férjétől utoljára elbúcsúzott. Úgy mondják, ennek a háznak a pincéjében, az óvóhelyen olvasta fel először Radnóti a Nem tudhatom című versét, valójában azonban hónapokkal előtte, szilveszter éjszakáján „debütált” a költemény.

lipot3

lipot9

Talán nem sokan tudjátok, de a Visegrádi utca 18-as szám alatt lakott Ady Endre is. Öccsénél, Lajosnál húzta meg magát fél évre, éppen abban az időszakban, amikor Lédával végleg szakítottak egy balul sikerült toszkánai nyaralás után. A két testvér szöges ellentétei voltak egymásnak. Endre habzsolta az életet, szinte botrányhősnek számított, ezzel szemben Lajos csendes, visszafogott férj volt.

Lajos felesége nem tűrte, hogy a költő sokszor éjjel, részegen tántorog haza, ezért hamar kiadta az útját.

Ady a Hegedűs utcában bérelt lakást 1912 januárjától, de azért vacsorázni átjárt a Visegrádi utcába. Amikor Hatvany Lajos, meglátogatta, egy magánlevélben arról számolt be, milyen igénytelen környezetben él Ady: mindenütt cigarettacsikkek és kiürült borosüvegek hevertek a szobában. Hatvany amellett, hogy elismerte Ady zsenialitását, emberileg silánynak tartotta őt.

lipot4

lipot9

lipot1

A Visegrádi utcában az utcáról alig látható lakásban, a 15-ös szám alatt jött létre a magyar irodalmi avantgárd egyik „telephelye”. A Fészek klub tagsága és köre vette ide be magát, közéjük tartozott például Kassák Lajos is. Mecénásuk Sámuel Izsó kereskedő volt, aki támogatta a Tett és a Ma című avantgárd újságokat.

Nem kellett azonban sok idő ahhoz, hogy a csoportban szakadás keletkezzen a politika és költészet frontvonala mentén. A kommunisták számtalan merényletet dolgoztak itt ki, a házban nyomtatták kiáltványaikat, jelképeiket, sőt, amikor hatalomra kerültek, a Kommunista Párt néhány napig gyakorlatilag innen irányította az országot.

lipot5

Újlipótváros épületeiben nemcsak József Attila, Ruttkai Éva, Karinthy Frigyes vagy a Hatvany-Deutsch család élt egykor, de például Kosztolányi Dezső is, aki egy anekdota szerint a szó szoros értelmében ráfázott arra, hogy a Palatinus-házakban bérelt lakást. Jó előre, egy évre kifizette már a bérleti díjat, sőt a belsőépítészeti tervezésbe is örömmel vetette bele magát, amikor rájött, hogy valójában képtelen itt élni. A közeli Duna-part felől ugyanis rendszeresen feltámadt az erős, hideg szél, végigsöpörve a házak között, amit a költő nem tudott megszokni.

A Palatinus-házcsoport egyébként a korabeli elit kedvelt lakhelye volt, Jászai Mari is élt itt egy darabig. Érdekessége többek között, hogy eleinte a Margitszigetről jövő termálvizet vezették be a házakba, ami sok kényelmetlenséget okozott a lakóknak: megbarnította a hófehér fajansz mosdókagylókat, kádakat, sőt rendszeresen dugulást okozott a magas ásványianyag-tartalom miatt.

lipot6

lipot 7

A sétát a Miénk a Ház szervezte.

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: