BUDAPEST

Újjáéledt a Nemzeti Szálló

Egykor Blaha Lujza is ide járt vacsorázni, de itt született meg a máig ismert Rigó Jancsi nevű süteményünk is. Több évig tartó felújítás után ismét várja vendégeit a Nemzeti Szálló, azaz a Hotel Nemzeti.

Link másolása

Egykor a nemzet csalogánya is ide járt vacsorázni, vendégekkel találkozni, de itt született meg a máig ismert Rigó Jancsi nevű süteményünk is, amellyel egy cigány prímás akarta elcsábítani a belga hercegnőt. Több évig tartó felújítás után ismét várja vendégeit a Nemzeti Szálló, azaz a Hotel Nemzeti.

A Blaha Lujza téren állt valamikor a Nemzeti Színház, ezzel szemben nyitotta meg kapuit 1896-ban a kor akkori legmodernebb szállodája, a Nemzeti Szálló. De nem csupán a legmodernebb, hanem a legelegánsabb hotel is volt, mindenki ide járt, aki számított. Itt volt először a városban lift, minden szobában áram, illetve folyó hideg-meleg víz és fürdőszoba.

Bár a színház már nem itt található, a hotel továbbra is régi helyén, a mai József körút elején várja vendégeit. A hotelt és az akkori Nemzeti Színházat egy alagút kötötte össze, azon jártak át a színészek a teátrumba és vissza.DSC_4138mDSC_4142mDSC_4145mDSC_4148m

A közkedvelt művészek, köztük Blaha Lujza, Gobbi Hilda és Jászai Mari is, számos órát töltöttek el az épületben, az előadások után rendszeresen itt költötték el a vacsorájukat, sőt szerelmi légyottokra is kitűnő helyszínt jelentett a szálló.

A színészeken kívül a kor számos ismert, fontos embere megfordult a helyen, de a Nemzetibe járt a belga hercegi pár is. A hercegnő pedig megtetszett Ringó Jancsinak, a híres cigány prímásnak, aki úgy döntött, ha törik, ha szakad, elcsábítja az áhított nőt.

Ehhez pedig a szálló cukrászának segítségét kérte: úgy vélte, valami finom édességgel biztosan leveszi a hölgyet a lábáról. Így született meg a máig ismert és népszerű süteményünk, a Rigó Jancsi, amelyet a cukrász a prímásról nevezett el.

A patinás épület most újra a régi fényében ragyog, a felújításkor megtartották a régi díszeket, elemeket, a szobák pedig friss, új, különleges dizájnt kaptak. A nem is oly régmúlt idő emlékei és a modern dizájn elemei tökéletes összhangot alkotnak.DSC_4159mDSC_4163mDSC_4166m

DSC_4178mDSC_4183m

A régi kort idézi például a szálló éttermének boltozatát adó csodálatos üvegtető, az eredeti márványlépcső, de a különböző épületdíszek is még a XIX. század végéről származnak.

Érdekes és új megjelenésében is csodaszép az eredeti tapéta mintájának felhasználása – az egykori tapéta mintázatát az építés korából származó régi fotó alapján rajzolták meg, és készítettek belőle szőnyeget, amely a hotel padlózatát fedi. De a minta lámpákon, sőt, egyes szobák fürdőinek üvegajtajain is visszaköszön.

A hotel egyébként 80 szobával büszkélkedhet, melyeket sötét vagy világos bútorokkal tettek egyedivé, modernné és minden igényt kielégítően kényelmessé az átalakításkor.

Ahogy a Nemzeti Szálló (első) aranykorában, úgy a hotel most is kötődik a művészetekhez, a vezetés szándéka szerint az épület gazdag kulturális életnek helyet adó térként is funkcionálna a jövőben is.DSC_4186mDSC_4193mDSC_4196mDSC_4235mDSC_4241mDSC_4255m

Az „Artistic Spirit of Budapest” szellemében újjáéledő hotelben ezért Nemzeti Művész Klubot is létrehoztak, mely olyan kiemelkedő művészeket tudhat alapítói sorában, mint Bodrogi Gyula, Frenák Pál, Hernádi Judit, Karafiáth Orsolya, vagy Kocsis Zoltán, akikhez azóta csatlakozott többek között Földessy Margit, Szipál Péter és Szulák Andrea is.

A 2008-as bezárása után idén frissen megnyitott Nemzeti Szállóba mindenképpen érdemes ellátogatnotok, mert csodás látványban lehet részetek, megtekinthetitek az éppen aktuális időszaki kiállítást is. Ha pedig már ott vagytok, mindenképpen kóstoljátok meg a némileg újragondolt, de még mindig isteni Rigó Jancsit.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: