hirdetés

BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Új hely viszi tovább a Tilos az Á szellemiségét

A Kis Á-ban koncertek, filmklub, stand up comedy, színházi- és bűvészelőadások mellett még nyitott iroda is lesz.
Láng Dávid, fotók: Komróczki Diána - szmo.hu
2014. augusztus 27.

hirdetés

A Tilos az Á a ’90-es évek első felének egyik legkultikusabb szórakozóhelye volt, sok zenekar és például DJ Palotai karrierje is innen indult. Bezárása után Zappa Café néven működött tovább, mígnem a 2000-es évek végén akkori üzemeltetője, Szűcs "Szepe" Péter kitalálta, hogy a hely pincéjében újra életre kelti az Á-s életérzést és hangulatot.

Ebből lett a Szabad az Á (mert ugyanazt a nevet mégsem akarta adni neki), amely 2009 októberétől a rákövetkező év végéig működött a Mikszáth Kálmán téren. Ezután elköltözött a Nagy Diófa utcában lévő Grandio bár és hostel pincéjébe, ahol további bő két évig, 2013 februárjáig üzemelt, mígnem az önkormányzat megvonta a működési engedélyt, így menniük kellett. A két helyszínen négy év alatt összesen 1500 koncertre, közte 50 országból 200 külföldi zenekar fellépésére került sor.kisaklub3

Az egyoldalú döntés következtében útkeresés vette kezdetét: először egy Klauzál utcai házban vélték megtalálni az Á új otthonát, de ez nem vált be. Szepe tavaly év végén rövid ideig Berlinben is próbálkozott a dologgal, innen azonban személyes okok miatt pár hónap után hazaköltözött.

Az újabb fordulatot az hozta el, hogy tavasszal felkérték, vegye át a Ferenciek terénél lévő Rizsa Dvá klub vezetését. El is vállalta, azzal a feltétellel, hogy teljesen szabad kezet kap. Ennek következtében a hely kívül-belül megújult, és augusztus 25-től Kis Á néven folytatja működését.

Az átalakítást kizárólag a baráti kör végezte el saját szabadidejében, egyetlen mesterembert sem hívtak sem a festéshez, sem a dekorációhoz, se más munkafolyamathoz. Ezzel is a hely emberközeliségét szeretnék hangsúlyozni, mert lehet hogy itt-ott kicsit pontatlan például a festés, de legalább valaki teljesen a magáénak érezheti.

hirdetés
kisaklub2

A klub háromszintes, amiből a galériát kiállítótérként fogják használni, valamint egy nyitott irodát is berendeznek, ahová napközben bárki beülhet dolgozni: a széles sávú wifi biztosított, még fogyasztási kötelezettség sincsen. A falakon elsőként az ASAN összművészeti kollektíva alkotásai kaptak helyet.

A földszintet afféle nappaliként rendezték be, a cél az volt, hogy a Rizsa Dvá minimalista, egyenszékes dízájnját felváltva élőbbé és otthonosabbá tegyék a légkört. Beszereztek több szőnyeget, könyvespolcot (folyamatosan bővülő számú könyvvel), társasjátékokat, sőt hamarosan egy bakelitlejátszó is érkezik majd, amit rákötnek a fő hangrendszerre, így az aktuális DJ-től is lehet majd ilyen módon számot kérni.kisaklub6

A pince szerepe hasonlít leginkább a régi Á-ban megszokotthoz, azzal a különbséggel, hogy a zajkorlát miatt a hangosabb (hardcore, punk) zenekarok itt nem kaphatnak helyet. Főként akusztikus koncertek lesznek, valamint egy sor más program.

A tervek szerint hétfő esténként filmklub, keddenként felolvasás vagy bűvészműsor, szerdánként stand up comedy lesz terítéken. A csütörtök-péntek-szombat az élő zenéé, vasárnaponként pedig alternatív színházi előadásokkal készülnek. Külön érdekesség, hogy a koncertek után mindig az adott zenekar egyik tagja áll majd a DJ pult mögé egy-két óra erejéig.kisaklub4

A hely abból a szempontból is szeretné továbbvinni a régi Á szellemiségét (amely egyfajta zenész-törzshely volt), hogy kiemelt figyelmet fordít a szakma képviselőire. Ők egy külön tagsági kártya révén kedvezménnyel fogyaszthatnak, emellett a pincében lévő pultnál csaposként munkalehetőséget is biztosítanak majd olyanoknak, akik pusztán a zenélésből nem tudnak megélni.

Ami az étel- és italválasztékot illeti: reggelente helyben sütött, házi krémes croissant-okkal és diós táskával, déltől négyféle mini quiche-sel, paninikkel, illetve tapastálakkal várnak titeket. Italok terén a fő specialitás a mákpálinka, melynek már az előző helyszíneken is kisebbfajta kultusza alakult ki, de persze rendes szórakozóhelyhez méltóan széles választékkal készülnek - ráadásul nem is drágán.kisaklub1

A nyitóhéten, szerdán Bács Miklós lép fel önálló stand up estjével, csütörtökön az alternatív-elektronikus, tavasszal japán turnén is járt ANEZ zenekar koncertezik, míg pénteken az akusztikus hiphopban utazó Gyík zenekart láthatjátok. Szombaton pedig a FLOW elektronikus partysorozat első állomásán bulizhattok.

És hogy miért Kis Á? A klasszikus, "nagy" Szabad az Á kérdése továbbra sem került le a napirendről: már tárgyalnak egy VIII. kerületi ház kibérléséről, ahol 200 fős koncertterem mellett a Grandióhoz hasonlóan party hostel is működne, így téve fenntarthatóvá a helyet. Ha minden jól megy, még az ősz folyamán ez is megnyithat.kisaklub5

Adatok

Cím: 1053 Budapest, Irányi utca 25.

Nyitva tartás: egyelőre vasárnap-szerda 9-től éjfélig, csütörtökön 9-től éjjel 2-ig, péntek-szombaton pedig 9-től hajnal 4-ig. A későbbiekben viszont minden nap 9-től hajnal 5-ig szeretnének nyitva tartani, ehhez még várják a szükséges önkormányzati engedélyeket.

További infók a Facebook-oldalon: KATT IDE

Ha tetszik a hely, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk