BUDAPEST

Új hely viszi tovább a Tilos az Á szellemiségét

A Kis Á-ban koncertek, filmklub, stand up comedy, színházi- és bűvészelőadások mellett még nyitott iroda is lesz.

Link másolása

A Tilos az Á a ’90-es évek első felének egyik legkultikusabb szórakozóhelye volt, sok zenekar és például DJ Palotai karrierje is innen indult. Bezárása után Zappa Café néven működött tovább, mígnem a 2000-es évek végén akkori üzemeltetője, Szűcs "Szepe" Péter kitalálta, hogy a hely pincéjében újra életre kelti az Á-s életérzést és hangulatot.

Ebből lett a Szabad az Á (mert ugyanazt a nevet mégsem akarta adni neki), amely 2009 októberétől a rákövetkező év végéig működött a Mikszáth Kálmán téren. Ezután elköltözött a Nagy Diófa utcában lévő Grandio bár és hostel pincéjébe, ahol további bő két évig, 2013 februárjáig üzemelt, mígnem az önkormányzat megvonta a működési engedélyt, így menniük kellett. A két helyszínen négy év alatt összesen 1500 koncertre, közte 50 országból 200 külföldi zenekar fellépésére került sor.kisaklub3

Az egyoldalú döntés következtében útkeresés vette kezdetét: először egy Klauzál utcai házban vélték megtalálni az Á új otthonát, de ez nem vált be. Szepe tavaly év végén rövid ideig Berlinben is próbálkozott a dologgal, innen azonban személyes okok miatt pár hónap után hazaköltözött.

Az újabb fordulatot az hozta el, hogy tavasszal felkérték, vegye át a Ferenciek terénél lévő Rizsa Dvá klub vezetését. El is vállalta, azzal a feltétellel, hogy teljesen szabad kezet kap. Ennek következtében a hely kívül-belül megújult, és augusztus 25-től Kis Á néven folytatja működését.

Az átalakítást kizárólag a baráti kör végezte el saját szabadidejében, egyetlen mesterembert sem hívtak sem a festéshez, sem a dekorációhoz, se más munkafolyamathoz. Ezzel is a hely emberközeliségét szeretnék hangsúlyozni, mert lehet hogy itt-ott kicsit pontatlan például a festés, de legalább valaki teljesen a magáénak érezheti.kisaklub2

A klub háromszintes, amiből a galériát kiállítótérként fogják használni, valamint egy nyitott irodát is berendeznek, ahová napközben bárki beülhet dolgozni: a széles sávú wifi biztosított, még fogyasztási kötelezettség sincsen. A falakon elsőként az ASAN összművészeti kollektíva alkotásai kaptak helyet.

A földszintet afféle nappaliként rendezték be, a cél az volt, hogy a Rizsa Dvá minimalista, egyenszékes dízájnját felváltva élőbbé és otthonosabbá tegyék a légkört. Beszereztek több szőnyeget, könyvespolcot (folyamatosan bővülő számú könyvvel), társasjátékokat, sőt hamarosan egy bakelitlejátszó is érkezik majd, amit rákötnek a fő hangrendszerre, így az aktuális DJ-től is lehet majd ilyen módon számot kérni.kisaklub6

A pince szerepe hasonlít leginkább a régi Á-ban megszokotthoz, azzal a különbséggel, hogy a zajkorlát miatt a hangosabb (hardcore, punk) zenekarok itt nem kaphatnak helyet. Főként akusztikus koncertek lesznek, valamint egy sor más program.

A tervek szerint hétfő esténként filmklub, keddenként felolvasás vagy bűvészműsor, szerdánként stand up comedy lesz terítéken. A csütörtök-péntek-szombat az élő zenéé, vasárnaponként pedig alternatív színházi előadásokkal készülnek. Külön érdekesség, hogy a koncertek után mindig az adott zenekar egyik tagja áll majd a DJ pult mögé egy-két óra erejéig.kisaklub4

A hely abból a szempontból is szeretné továbbvinni a régi Á szellemiségét (amely egyfajta zenész-törzshely volt), hogy kiemelt figyelmet fordít a szakma képviselőire. Ők egy külön tagsági kártya révén kedvezménnyel fogyaszthatnak, emellett a pincében lévő pultnál csaposként munkalehetőséget is biztosítanak majd olyanoknak, akik pusztán a zenélésből nem tudnak megélni.

Ami az étel- és italválasztékot illeti: reggelente helyben sütött, házi krémes croissant-okkal és diós táskával, déltől négyféle mini quiche-sel, paninikkel, illetve tapastálakkal várnak titeket. Italok terén a fő specialitás a mákpálinka, melynek már az előző helyszíneken is kisebbfajta kultusza alakult ki, de persze rendes szórakozóhelyhez méltóan széles választékkal készülnek - ráadásul nem is drágán.kisaklub1

A nyitóhéten, szerdán Bács Miklós lép fel önálló stand up estjével, csütörtökön az alternatív-elektronikus, tavasszal japán turnén is járt ANEZ zenekar koncertezik, míg pénteken az akusztikus hiphopban utazó Gyík zenekart láthatjátok. Szombaton pedig a FLOW elektronikus partysorozat első állomásán bulizhattok.

És hogy miért Kis Á? A klasszikus, "nagy" Szabad az Á kérdése továbbra sem került le a napirendről: már tárgyalnak egy VIII. kerületi ház kibérléséről, ahol 200 fős koncertterem mellett a Grandióhoz hasonlóan party hostel is működne, így téve fenntarthatóvá a helyet. Ha minden jól megy, még az ősz folyamán ez is megnyithat.kisaklub5

Adatok

Cím: 1053 Budapest, Irányi utca 25.

Nyitva tartás: egyelőre vasárnap-szerda 9-től éjfélig, csütörtökön 9-től éjjel 2-ig, péntek-szombaton pedig 9-től hajnal 4-ig. A későbbiekben viszont minden nap 9-től hajnal 5-ig szeretnének nyitva tartani, ehhez még várják a szükséges önkormányzati engedélyeket.

További infók a Facebook-oldalon: KATT IDE

Ha tetszik a hely, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: