Túra a Dreher Sörgyárban
Ugye mindenki szereti a sört? Amikor belekortyoltok egy pohár hideg Dreher sörbe, eszetekbe jut, hogy vajon honnan származik és milyen körülmények között készül? Most beleshettek a képeken keresztül a legelzártabb helyekre is.
Ha ellátogattok a Dreher Sörgyárba, az egyik legintenzívebb élmény, ami ér benneteket, az a mindenfelé érezhető, hihetetlen ILLAT. Valami egészen jellegzetes és finom szag lengi be az épületkomplexum minden helyiségét.
A maláta nem igazán italra emlékeztető, inkább talán egy egészen különleges ételre, leginkább a cukrozott pörköltre hasonlít.
A Dreher Sörgyár története
Dreher Antal Németországban és Angliában tanulta a sörgyártás rejtelmeit, majd hazatérve 1862-ben megvásárolta Kőbányán a telepet. Antal igazi szakember volt, aki még saját fejlesztésű sörrel is dicsekedhetett. A vásárlás után hamarosan fia, ifj. Dreher Antal, később pedig az ő fia, Jenő vette a kezébe a sörgyár irányítását.
Sikerrel vezették a családi üzletet és sorra halmozták az elismeréseket. Ezt a sikert állította meg aztán a világháború. A gyár igyekezett alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez: csokoládé és likőr gyártásába kezdtek.

A sör kiszállítása nem volt egyszerű annak idején. Vidékre tankautóval vitték, ahol aztán tartályokba szivattyúzták és amikor már nem habzott, továbbosztották. Volt idő, amikor akkora sörhiány volt Magyarországon, hogy fel kellett rá iratkozniuk az embereknek a boltokban, ha hozzá akartak jutni.
Az évek teltek, és a rendszerváltás után részvénytársasággá alakult a gyár, majd végül felvásárolta Dél-Afrika egyik vezető sörvállalata.
A Dreher Sörgyár területe
A gyár terület hatalmas, mintegy 120 ezer négyzetméter. A sörgyár épülete mellett a legfeltűnőbb elemek a hatalmas szürke tartályok. Több épület is áll a telken, bár a fele jelenleg kihasználatlan, a főépületet viszont gyönyörűen felújították.
A kastélyszerű házban helyet kapott egy múzeum is, ami szabadon látogatható jelképes belépődíj ellenében.
Az egyik legszebb része a gyárnak a szecessziós elemekkel díszített főzőház. A Zsolnay csempékkel kirakott fehér teremben találhatók a hatalmas és csillogó régi rézüstök.
Érdekesség, hogy a sörgyártáshoz nem a budapesti hálózati vizet hasznosítják, hanem a saját kútjukból valót. Nyáron nagyjából ötször annyi sör fogy el, mint egyébként, így a vízből is bőven használnak.
Egy sörgyárban szívecskés motívumokra nem számítunk, ezért is meglepő az emeleteket összekötő régi korlát mintája.
Az is kiderült, hogy kik voltak azok a léhűtők. Ma azokra használjuk ezt a szót, akik lusták, de valójában a sörgyárból indult el a kifejezés. Az érlelődő sört hűteni kellett és a léhűtő munkások dolga volt, hogy álljanak a nyitott ablakok mellett és vigyázzanak arra, hogy meglegyen a megfelelő természetes légáramlás. Valóban nem volt túl nehéz feladat... Persze minden sörgyári munkás őket irigyelte.
A mi sétánk a gyár saját bárjában ért véget, ahol megkínáltak minket egy kis sörrel. Ha ti is ellátogatnátok ide, megtehetitek. A belépő 1300 Ft. További infók a Dreher oldalán.
A túrán a szerző az Építész Továbbképző jóvoltából vehetett részt. Köszönet a remek vezetésért Vincze Ernőnek!
- jelentős antioxidáns tartalmú
- vízhajtó és vesekő-képződést megelőző
- az ártalmas LDL koleszterin szintjét csökkenti, a jó HDL koleszterint növeli
- nyugtató, altató hatású, feszültségoldó
- magas vitamintartalmú (B1, B2, B3, B6, B9, H)
- jelentős mennyiségű ásványi anyagot (Cu, Fe, Zn, Mg) tartalmaz
- vírusfertőzések elleni védelem
- stimulálja az immunrendszert (xanthohumol-tartalma miatt)
- magas tápértékű, normál fogyasztása nem hizlal
Forrás: wikipedia
Ha te is elmennél a sörgyárba, nyomj egy lájkot!