Tömeg a Macaron Napon
A macaron-mennyországban érezhették magukat azok, akik tegnap ellátogattak az Akvárium klubba, a második alkalommal megrendezett Macaron Napra. Óriási tömeg, hagyományos és különleges – sokszor extrém – ízek jellemezték a délutánt.
Mittelholcz Dóra cikke, Boldizsár Márk képeivel
Körülbelül két évvel ezelőtt hazánkban szinte még azt sem tudtuk, hogy mi az a macaron, ma viszont már számos cukrászdában kapható, emellett rengetegen próbálkoznak saját kezüleg is a készítésével.
Itthon tavaly rendeztek először Macaron Napot, akkor mindenki meglepetten vette tudomásul, hogy tömegeket vonz a francia édesség. Annyian érdeklődtek, hogy nyitásnál az Eiffel térről a Teréz körútra lógott ki a sor, a legnépszerűbb falatok pedig alig több mint egy óra alatt elfogytak.
Egy év alatt az érdeklődés csak nagyobb lett iránta. Idén tágasabb helyen, az Akváriumban szervezték meg az eseményt, de még itt is kicsinek bizonyult a tér.
Már a nyitásnál, délután három órakor óriási volt az érdeklődés, a tömeg pedig egészen zárásig állandósult a helyszínen.
A megváltott belépő mellé idén is járt két darab sütemény, a többit pedig átlagosan 300 forintos darabáron lehetett beszerezni a kiállítóknál.
A kínálat elmondhatatlanul széles volt, megszámlálni sem tudtuk, hogy hányfajta macaront kínáltak a különböző asztaloknál. Az egyszerűbb citromfüves változatoktól kezdve, az alkoholosokon, az összetett ízeken át egészen a libamájasig szinte minden megtalálható volt a palettán.
A kedvenc helyszínünk vitathatatlanul a Gresham pultja lett, ők külön erre az alkalomra kreálták az új ízeket.
– Az volt a koncepció, hogy mindegyik macaron egy-egy torta ízvilágát tükrözze, és ezáltal Európa több országának süteményeit megidézzük. Így készült végül el a Tiramisu, az Almás rétes, a Somlói torta, a Sacher torta, illetve a sajttorta is – mondta Leonardo Di Clemente executive chef.
A versenybe végül a sajttortát és a Somlóit nevezték be, ez utóbbi a harmadik helyet érte el. A zsűri döntésével ellentétben nálunk a Somlói az első helyre került. A Greshamnél kóstolt macaronokra a könnyedség, lágy íz volt jellemző, az egyes kreációk hűen tükrözték az alapot jelentő torta ízvilágát.
Ha most összefutott a nyál a szátokban, de nem tudtátok megkóstolni ezeket a finomságokat az Akváriumban, akkor sem kell elkeserednetek, mert várhatóan a jövő hónaptól bekerülnek a hotel cukrászdájának állandó kínálatába.
A kiállítók és versenyzők között olyan helyeket találtunk, mint például a Gundel, akik a versenyre a Gundel palacsintás termékkel neveztek be. Náluk majd’ minden egyes termék fantázianevet kapott, így például megkóstolható volt a „Tél ellenszere” is.
Megjelent még macaronnal az eseményen többek között a Centrál, a Sarki Fűszeres, az á table!, a No Salty, a Sugar Shop, a CinamonRoll, a Gerbaud, a Rosinante, a La Praliné és a Bagatellini is.
A kedvenceink közé bekerült a Zazzi pipacsos-epres, illetve maracujás sütije. Ezeknek a tésztája is könnyed volt, a gyümölcsök pedig mind illatban, mind pedig ízben domináltak. Mindkettő olyan volt, mintha magát a friss gyümölcsöt kóstoltuk volna.
A mentás dolgokat kedvelőket – így minket is – a Paris Budapest Restaurant fekete-fehér after eightes finomsága tudta levenni a lábáról, ebből is bármikor, bármennyit meg tudnánk enni.
A Szentendrei Party Macaron macaron bonbonjai is isteniek voltak, ezek közül a mandarin-grapefruitos, illetve a szilvapálinkás volt az, amelyik a leginkább elnyerte a tetszésünket.
A termékeik azért kapták a macaron bonbon nevet, mert mindegyik töltelék alapját vagy fehér vagy 80%-os csoki adja, ezekhez adják a különböző ízeket. A fehércsokis általában a gyümölcsösöknek az alapja, míg az alkaholos, fűszeres változatokhoz a sötét csoki dukál.
Miután több órát töltöttünk a macaron-forgatagban megállapítottuk: a mandulaliszt alapú desszert ízesítési lehetőségeinek csak a fantáziánk szabhat határt, legyen szó édes vagy sós változatról.
A beszámoló zárásaként a teljesség igénye nélkül álljon itt nektek néhány íz, amellyel tegnap találkoztunk: sóskaramellás, feketeribizlis kecskesajtos, mangós-gyömbéres, barackos-rozmaringos, passionfruitos, irish coffee, levendulás, pisztáciás, fahéjas-almás, tonkababos-tejcsokis, málnás-fehércsokis, túrórudi-pirított mogyóróval, aszalt meggyes-mákos, narancsos trüffeles, medvehagymás-fehércsokis, viola virágos, kókusz-lime-os, tokaji aszús, kökényes, maracujás-banános, jázminos-mangós, bazsalikomos-vaníliás, vattacukor, rágógumi, banános-csokoládés, campari-grapfruitos, mákos-piros gyümölcsös, earl grey teás, zöld teás, epres-rózsás, karamell-almás, csilis-csokoládés, illetve szedres.
A finomabbnál-finomabb macaronokkal a négyfős zsűrinek – Mautner Zsófia a Chili & Vanilia blog írója, Harmath Csaba gasztronómiai tanácsadó, Laurent Vaandenameele a Le Bourbon étterem séfje és Raj Ráhel tortatervező – sem volt könnyű dolga, de végül a Villa Bagatelle kecskesajtos vörösáfonyás francia habcsókját találták a legjobbnak. A második helyen a Centrál Kávéház kökényes macaronja végzett, a harmadik a Four Seasons Gresham étterem somlói ízesítésű desszertje lett. A kávés finomságok palettáján a Sugar Shop ínyencségét találta a zsűri a legjobbnak.
Nyomj egy lájkot, ha szereted a macaront! :)