BUDAPEST

Titkos rozébuborékok a Margitszigeten

Egy későnyári borkóstoló pillanatképei a Margitszigetről, ahol a rozé volt a főszereplő.
A DRKUKTART blog cikke - szmo.hu
2015. szeptember 09.


Link másolása

Szeretek szemet gyönyörködtető enteriőrők lágy ölén bort kortyolni, de az első számú favorit a szabad ég alatt lébecolni szinte eggyé válva a természettel. Micsoda tökély, hogy a Wine Shock gondolt egy nagyot, és legutóbbi titkos rozé buborékok (Secret Rosé Bubbles) fedőnév alatt futó eseményét a Margitsziget egyik kedvenc kis tisztásán rendezte meg.

Bár imádom az őszt is, rendszerezvén emlékeimet, azért visszasírom icipicit az egy héttel ezelőtti meleget, mikor nem fagyott oda a képtelen felünk sehova, de minimum felfázás nélkül ücsöröghettünk a fűre terített pokrócokon, kendőkön. Hamarabb sötétedik már, így aki látni szeretné a másik képesebbik felét, korábbra szervezi a szabadtéri programokat, így tett a Wine Shock is, akik délután ötre időzítették a felfedező piknik esetében a rajtot. Igencsak vonzott a biciklivel érkezéssel együtt járó szabadság, de miután egyik kedvenc titkos - ritkán, de gyakorolt - időtöltésem a kerékpárokról való lerepülés, így saját és a többi közlekedő testi épsége, na meg az alkohol miatt a tömegközlekedésre voksoltam.

bor2

bor3

Processed with VSCOcam with f2 preset

bor7

bor5

A Margitsziget ezúttal is teli volt a városból kiszakadni vágyó, de időhiány, egyéb tulajdonság vagy szimpla rajongás miatt ezt a zöld oázist választó emberekkel. A rajongók hada ellenére mégsem egymás hegyén-hátán ültünk, mindenkinek jutott hely, méghozzá a többi piknikezőtől vagy más társas tevékenységet végző csapattól tisztes távolságban. A piknik ezúttal is tökéletesre sikeredett.

Értő bevezetés után és vezetés mellett összesen tíz tételen mentünk végig (1. Gere Frici Gyöngyöző bor - Pinot Noir- Medoc Noir; 2. Furlan Rosé Brut - Glera, Manzoni bianco, Cabernet; 3. Polz rosé brut - Pinot Noir, Zweigelt; 4. Raventos i Blanc De Nit - Macabeu, Xarel-lo, Parellada, Monastrell; 5. Mosbacher Rosé Brut - Mousseaux; 6. Simonsig Kapse Vonkel - Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Munier; 7. Langlois Crémant Rosé - Cabernet Franc; Diebolt Valois Rosé - Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Munier; 9. Ca' del Bosco Rosé - Chardonnay, Pinot Noir; 10. Ferrari Maximum Brut Rosé - Pinot Noir), bár bevallom, ha nem állna rendelkezésemre írásos segítség, akkor leheletnyit elvesztem volna az irkálás közben, annak ellenére, hogy természetesen a helyszínen azért tőlem telhetően azért álltam a buborékok támadását.

Processed with VSCOcam with f2 preset

bor6

bor9

bor11

Szépen haladtunk tételről-tételre, ürültek az üvegek, pergett a nyelv, emelkedett a hangulat a nap pedig lassan eltűnt a fák mögött és ránk borult az éjszaka. Nem mi voltunk az egyedüliek, akik így jártak, távolból lehetett hallani még kisebb csoportok neszét, de a többség szinte észrevétlenül elvonult. Az utolsó kör után mi is fontolóra vettük a távozást. Felszedelődzködtünk, összepakoltunk, majd zseblámpa helyett telefonokkal - hipp-hipp hurrá komptakt dolgok - körbepásztáztuk piknikező helyünket, hogy véletlenül se hagyjunk semmi szemetet magunk mögött.

Nem verném a mellem, azzal, hogy hé gyerekek, mi ügyelünk a tisztaságra, ugyanis a hulladék összegyűjtése magunk után (annak kidobása kizárólag a kijelölt helyre) szerintem totál természetes, de muszáj megemlítenem, ugyanis körülöttünk volt olyan társaság, amely másfél literes műanyag flakonokat, chipses zacskókat és egyéb hulladékot (ha valaki hiányolná a teljes felsorolást attól bocs, de nem analizáltam egészen közelről, csupán három méterre mellette elhaladva láttam) hagyott maga után úgy egy méteres sugárban körös-körül. Nos, nekik csak gratulálni tudok, egyszer talán megértik, hogy ilyet miért nem csinálunk. Na, de a szeméthalom miatt sajnálatos módon elkanyarodtam a csodás buborékok világától, így éppen ideje, hogy visszakanyarodjunk, immár képekkel!

bor10

bor12

bor14

Processed with VSCOcam with f2 preset

Ha te is részt vennél ilyen tematikus megmozdulásokon, a friss információkért ne feledd követni a Wine Shock közösségi oldalát. Az egyik korábban tesztelt Wine Shock eseményről pedig itt olvashatsz.

Ne feledkezz meg a DRKUKTART blogról sem: ne maradj le az újdonságokról, kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével!

Ha kedvet kaptál egy kis borozgatáshoz, oszd meg barátaiddal is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk