BUDAPEST

Titkos ösvények a Füvészkertben

Ki tudta, hogy Molnár Ferenc gyerekkorában innen csent eperfalevelet a selyemhernyóinak? A Pál utcai fiúk nyomában jártunk.

Link másolása

Molnár Ferenc a század eleji magyar irodalmi és színházi életnek aktív és sokat emlegetett szereplője volt, persze nem csak és kizárólag a Fedák Sárival vagy Darvas Lilivel való különös kimenetelű házassága miatt.

Kiváló és termékeny drámaíró volt, a neve – ha szerzőként gondolunk rá – legszorosabban mégis egy regényével, az 1907-es Pál utcai fiúkkal forrt össze. Ki ne emlékezne Nemecsekre, Bokára, a vörösingesekre és a Grundra? A Magyar Dráma napjának (szeptember 21.) alkalmából megidéztük az író szellemét és bebarangoltuk a Füvészkertet, Molnár leghíresebb regényének történéseit és tulajdon gyermekkorának érdekes mozzanatait követve._DSC4706_DSC4712_DSC4713

Az eredeti, a regény idejében és Molnár gyermekkorában virágzó, angolkert stílusban épült Füvészkert alaposan összezsugorodott a huszadik század folyamán. A botanikus kert az 1800-as évek utolsó szakaszában élte aranykorát, ekkoriban nemzetközi hírnevű volt a maga tizenkétezer fajt számláló gyűjteményével. Már akkor is számtalan különlegességgel büszkélkedhetett, például az Amazonas mentén őshonos tavirózsával, aminek olyan erős és nagy teherbírású a levele, hogy akár egy negyven kilós gyereket is megtartana._DSC4759

A pálmaház, ahol szerencsétlen Nemecsek kétszer is kényszerfürdőt vett, már 1865-ben állt. Tó azonban sosem volt benne (ahogy veszélyes fenevadak, kígyók, skorpiók sem, a fiúk mégis ettől féltek), csak egy jókora dézsa, amiben a trópusi növények öntözéshez szükséges vizet tartották. A második világháború során a pálmaház gyakorlatilag megsemmisült, a kert növényállományának csaknem a fele elpusztult.

Ha vadállatok nem is, de a kóbor és óvatlan döngicsélőkre mérsékelten veszélyes rovarevő növények azért rejtőznek a kert zugaiban: például a Vénusz légycsapója és a kancsóka – utóbbi faj szépen kifejlett példányai akár egy patkányt is képesek „bekebelezni”. Az óriáscsalánnal sem érdemes közelebbi ismertségbe bonyolódni, ugyanis ha hozzáérünk, napokig is eltartó bénulást okozhat egyetlen érintés._DSC4725_DSC4733_DSC4743

Egy sudár eperfánál megtudhattuk, hogy Molnár Ferenc gyerekként, egy ízben (?) innen lopott eperlevelet a szobájában titokban tenyésztett selyemhernyók táplálásához. A József körúti lakástól nem is volt messze a kert, Molnár a húgával (akinek egyéb alkalmakkor sosem volt szabad a bátyjával mennie játszani, például a Grundra) elment és szedett az eperfa leveléből. A meleg szobában persze a hernyókból igen hamar lett lepke, cseppet sem feltűnő módon.

El lehet képzelni, hogy a bambuszokkal, lehajló, dús levelű ágakkal és buja aljnövényzettel szegélyezett kis ösvények mennyire vonzóak lehettek a környékbeli kiskamaszok számára, akik csapatokba verődve, (gitt)egyleteket alapítva „harcoltak” egymással, az ellenségekkel. A Füvészkertnek azonban – sajnálatos módon – igencsak szigorú őre volt, aki a legkisebb hangoskodást sem tűrte. Még szerencse, hogy a Grund ott volt a közelben, kiváló terepet biztosítva a bandaháborúknak..._DSC4774_DSC4788_DSC4789

A séta a Füvészkert és a Holokauszt Emlékközpont szervezésében valósult meg. Ingyenes vezetés indul szeptember 21-én, szombaton, a Magyar Dráma Napján 11 órakor a Füvészkertből. A séta további állomásai a Grund, a Práter utcai iskola és szoborcsoport, valamint Molnár Ferenc egykori körúti lakhelye lesznek.

Ha kedvet kaptál a Füvészkert bejárásához, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: