BUDAPEST

Titkos alagutak Budapest alatt

Ha Budapest és alagút, akkor mindenki a budai Váralagútra gondol. De vajon találunk-e a városban máshol is föld alatti utakat?

Link másolása

S ha igen, hogy lehet, hogy alig ismerjük ezeket az izgalmas helyeket? “Budapest abc” cikksorozatunkban hétről hétre betűnként árulunk el egy-két izgalmas dolgot Budapestről.

Tartsatok velünk a cseppet sem iskolás felfedezőúton!

A, mint alagút

Amikor 1856 tavaszán hivatalosan és ünnepélyesen is megnyitották a Várhegy alatt fúrt alagutat, Buda és Pest alatt már régóta számtalan föld alatti járat húzódott. Kőbányától Budafokig, a Gellérthegytől a Rózsadombig rengeteg természetes és mesterségesen kialakított barlang és bánya létezett, melyek egy részét a leleményes városlakók átépítették, megerősítették, hogy jófajta bor és egyéb termények tárolására használhassák. Persze, ezek a többnyire több kijárattal rendelkező alagutak a legtöbb esetben inkább tekervényes labirintusok voltak, semmint két pont közötti nyílegyenes járatok. Létrejöttük pedig sokszor évtizedeken, sőt évszázadokon át fokozatosan történt.

A 19. század azonban szó szerint is áttörést hozott a föld alatti építkezések tekintetében.fortepan_9106

Fotó: Fortepan / UVATERV

A technikai fejlődés lehetővé tette, a város növekedése pedig megkívánta, hogy Pest-Buda több pontján fúrjanak alagutat: így keletkezett a Várhegy alatti “nagy” alagút után a Déli Vasút szolgálatába állított 362 méter hosszú, két vágányos vasúti járat a Kis-Gellért-hegy alatt 1861-ben, melyen átvonatozva a sötétben ma is “szabad a csók”.

De az “alagútépítési láz” folytatódott - igaz, csak kisebb léptékben. Pecz Samu alagutat tervezett a Fővám téri vásárcsarnok alsó szintjétől a Dunáig, hogy azon keresztül csónakkal vihessék be az árut a kofák (ez is megvan még, igaz, most a rakpartra fut ki, és szemetet mozgatnak rajta keresztül), s hasonló, a szállítást megkönnyítő alagút kötötte össze a hatalmas őrlési kapacitású Hungária gőzmalom épületegyüttesét is a folyóval, a Soroksári úton. Építettek alagutat a Parlament fűtésének megoldására egy, az országháztól távolabb eső épület udvaráig, ahol a kazánház (és annak ronda, a Parlamenthez nem illő kéménye) feltűnés nélkül elfért,

de alagútnak hívjuk a kisföldalatti vasút két irányból fúrt, három kilométernél is hosszabb járatát, mely szintén még a 20. század beköszönte előtt lett készen…fortepan_26968

Fotó: Fortepan / UVATERV

A következő száz évben - a metróalagutakon kívül - csak a Gyermekvasút 1950-ben átadott rövidke alagútja kapott igazi publicitást, pedig a háborús idők igencsak meghozták a kedvet a járatépítésekre, igaz, leginkább azért, hogy legyen hová rejtőzni a vészterhes években.

A bunkereken kívül azonban épült más céllal is föld alatti alagút.

Ilyen például az az egy kilométernél is hosszabb járat, mely a budai rakparton a Gellért fürdő, a Rudas és a Rácz fürdő között fut. Az alagút kiépítését a hatvanas években hajtották végre, amikor is a Dunába szökő hévízbefolyásokat “befogták”, hogy azokat a fürdőkben tudják hasznosítani. A forrásfoglaláskor úgy készült el a járat, hogy benne síneket fektettek le, a kitermelt földet pedig csillék segítségével juttatták ki az alagútból. Az alagút ma is megvan, és többfajta hasznosítási ötlet is készült rá: a járatban uralkodó magas páratartalom és a gyógyvizek kipárolgása például remek lehetőséget adna arra, hogy gyógyvonat járjon a fürdők között, melyen utazva a légzőszervi betegségekben szenvedők gyógyulhatnának.fortepan_70335_úttörővasút

Fotó: Fortepan / Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény

Ismerd meg Budapest láthatatlan arcát!

Ha érdekelnek még ehhez hasonló történetek, hogy miként nézett ki Budapest egykor és hogyan alakult ki a mai városkép, szeretnéd tudni milyen történeteket mesélnek el egyes épületek és hol találsz rejtett kincseket, akkor az ImagineBudapest sétáit neked találták ki. Több tucat séta közül válogathatsz, a barangolások közben pedig feltárul előtted Budapest ismeretlen arca. A sétákról bővebben itt olvashatsz.

Azt sem gondolnánk sokan, hogy a metróalagutak mellett máshol is át lehet sétálni a Duna alatt száraz lábbal. Pedig van ilyen! Az 1940 és 1942 között épült kábelalagút a Déli vasúti összekötő híddal párhuzamosan fut a folyómeder alatt mintegy 8 méterrel. Az egykori építtető Budapest Székesfőváros Elektromos műve volt, s ma is elektromos kábeleket rejt a vasbeton szerkezetű járható közműalagút.

Van persze olyan alagút is a Budapesten, melynek létezése sokkal inkább városi legenda, mint valóság. Ilyen például az egykori Fehér Házat a közeli pártétkezdével összekötő föld alatti járat. A Belügyminisztérium, majd az MSZMP Központi Bizottságának székhelyéül szolgáló épület a Jászai Mari téren - egyes források szerint - azonban nem csak az étkezdével, hanem a Parlamenttel is közvetlenül kapcsolódott a föld alatt egy autóközlekedésre is alkalmas méretű alagúton keresztül, mely azonban szintén inkább a képzelet szüleménye, semmint valódi építmény.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Bajban van a BKV, rengetegen mondanak fel, és már a menetrendet sem tudják tartani
Az elmúlt másfél év alatt eltűnt 300 busz- és trolivezető a cég állományából

Link másolása

A buszsofőrök és trolivezetők soha nem látott ütemben mondanak fel a cégnél, gyakorlatilag lehetetlenné vált a menetrendi igények kiszolgálása - értesült a Világgazdaság.

A lap úgy tudja, hogy először idén májusban, aztán rögtön júniusban is rekordot döntött a járművezetői létszám csökkenése: tavasz végén 48, a nyár első hónapjában 55 sofőr hagyta ott a BKV-t. A csökkenés 2021 óta tapasztalható.

Az elmúlt másfél év alatt eltűnt 300 busz- és trolivezető a cég állományából.

A járművezetők száma mostanra a 2017-es szintre zuhant vissza. Miközben 2021 elején a 2700-at közelítette a munkavállalók száma, ma már 2400-an sem dolgoznak a BKV-nál.

A kialakult helyzetet már az utasok is megérezhetik. Az alacsony létszámot valameddig túlórával, illetve a pihenőnapok elvonásával lehetett ellensúlyozni, de a kieső járművezetők miatt az ígért menetrend már nem teljesíthető hiánytalanul.

A Világgazdaság úgy tudja, hogy júliustól jelentősen megszaporodtak a személyzeti okokra visszavezethető kimaradások.

Átlagosan napi 50-60 esetben történt meg, hogy a BKV nem tudott járművezetőt biztosítani. Ezek az autóbuszok értelemszerűen kiestek a menetrendből, és a telephelyeken maradnak.

A lap információi szerint a kilépő BKV-s sofőrök háromnegyede öt éven belül hagyta ott a céget, az összes távozó járművezető negyede pedig már egy éven belül felmondott, ami az alacsony béreknek és a járműpark állapotának is köszönhető.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
Új Kolodko-szobor Budapesten: Az oroszok már a spájzban vannak
A szobrász videón mutatta meg, hogyan készült az új alkotás, és néhány fotón pedig közelről is megcsodálható az újabb mestermű.

Link másolása

Újabb miniatűr szobrot készített Kolodko Mihály. Ezúttal Budapesten, a Duna partján kell keresni. Annyit elárulunk, hogy a budai oldalon. A pontos helyszín is gyorsan kideríthető a szobrász filmjéből, ha alaposan figyelsz.

Kolodko Mihály egy videón megmutatja azt is, hogyan készült el az újabb miniszobor.

VIDEÓ: Az oroszok már spájzban vannak

És néhány fotón pedig közelről is szemügyre vehető az alkotás, melyhez Kolodko Mihály - ismét csak A Tizedes meg a többiek című filmre utalva - annyit írt:

"Nincs kompót".

A lelkes Kolodko-rajongók pedig megnézhetik azt a pillantot is, amikor a szobrocska elfoglalja helyét:

Bár a fotók és a videók csak nemrégiben kerültek ki a közösségi oldalra, máris többen fotókkal is igazolták, hogy rábukkantak a spájzban keresgélő orosz katonára.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Tűzfalra került Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye Budapesten
Nemcsak a fővárosban, de országosan is egyedülálló, hogy egy híres festmény hiteles reprodukciója kerüljön fel egy tűzfalra. Az alkotók elárulták, hogyan készítették és honnan jött az ötlet.

Link másolása

Az idén 125. tanévét kezdő Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjai mostantól a névadó egyik legismertebb alkotásának hatalmas méretű változatát láthatják majd nap, mint nap.

„A léghajó szimbóluma az emberi gondolatok szárnyalásának és a művészi szabadságnak, mely mégsem távolodik el kozmikus magasságokba, hanem az emberiség élettere, a föld közelében marad”

– olvasható Szinyei Merse Anna, a dédnagyapja életét és munkásságát feldolgozó könyvében a művész „talán legeredetibb, hetyke-tréfás”, 1882-ben készült festményéről.

A középiskola vezetősége régóta fontolgatta a belső udvaron lévő óriási tűzfal felület megfestését, dekorálását, amire a kerek évforduló tökéletes alkalmat adott. A VI. kerületi Önkormányzattal folyatott egyeztetések után pedig zöld utat kapott az elképzelés megvalósítása.

A Neopaint csoport festőművészei egyértelmű ajánlása volt a Léghajó megjelenítése. Ezt megelőzően több ötlet is volt arra vonatkozóan, hogy mi kerüljön fel a falra, de végül az iskola vezetősége teljes egyetértésben döntött a Léghajó mellett.

Óriási kihívás volt a 42x39,3 cm-es festmény megjelenítése egy ekkora felületen, mert az amúgy kisméretű kép számtalan apró részletet tartalmaz, amelyek felnagyítva előkerülnek, illetve Szinyei egyedi ecsetvonásait is ábrázolni kellett úgy, hogy az óriás festmény végül visszaadja a Léghajó valódi hangulatát.

Első ránézésre nem tűnik egy bonyolult alkotásnak, de jobban megvizsgálva láthatjuk, hogy egy igen aprólékos és teljesen egyedi ábrázolású képről van szó.

Az 500 m2-es falfestmény 2 hét alatt készült el a legnagyobb kánikula közepette, 5 festőművész közreműködésével.

A Neopaint Works csoport tagjai bíznak benne, hogy ez egy jó példa lehet arra vonatkozóan, hogy még több hasonló jellegű alkotás készülhessen országszerte, hiszen egy-egy ilyen falfestmény nemcsak turisztikai látványossággá, de egyfajta kultúrmisszióvá is válhatna.

„Ha tehetnénk, mi csak ilyen képeket festenénk, mert ennek célja és értelme van. Számunkra a legnagyobb dicséret az lenne, ha Szinyei láthatná, és azt mondaná rá: Ez igen, szép munka!”

– mondta el a Neopaint vezetője, Jankovits Barnabás.

A Neopaint Works csoport:

A festőcsoport 17 éves fennállása óta több 10.000 m2 falfelületre készített dekoratív falfestményeket, megteremtve ezzel hazánkban a tűzfalfestészet, a legális köztéri falfestészet kultúráját.

Az olyan monumentális alkotások, mint a Rubik-kocka, a 6:3 - Az Évszázad mérkőzése, a Sissy, Róth Miksa emlékfal, a Nemzet Színészei vagy a Klauzál téren lévő „zöldséges” mára Budapest nevezetességeivé és turisztikai célpontjaikká váltak, számuk meghaladja a 60 darabot. A grafikák témaköreinek megválasztásánál fontos szempont, hogy a vizuális élmény mellett a festménynek legyen tartalma is, hiszen így lesz teljes egy városdíszítő faldekoráció. Tevékenységük tehát nem sorolható be sem a graffiti sem a street art kategóriákba, mert nem saját stílusukat akarják megjeleníteni falfestményeinken, hanem figyelembe véve a felület környezetét, elhelyezkedését alakítják ki koncepcióikat majd legálisan, engedélyezések után valósítják meg terveiket.

Számtalan felkéréseik közül a Léghajó volt a legnagyobb megtiszteltetés és egyben a legnagyobb kihívás is, mert egy olyan projektet bíztak rájuk, ami nem mindennapi: egy kivételes festőművész alkotását lemásolni, megjeleníteni nagy kihívás, amihez maximális bizalom szükséges a megrendelők részéről.

A sok száz kisebb-nagyobb munka alatt szerzett tudásnak és gyakorlatnak, valamint az egyedi technikának köszönhetően jóformán bármilyen elképzelést, grafikai tervet meg tudnak valósítani.

A festőcsoport elsődleges célja, hogy minél több minőségi falfestmény készülhessen országszerte köztereken, valamint különböző közintézményekben.

VIDEÓ: A Léghajó készítéséről

Még több információ ITT

Íme egy régebbi alkotásuk:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Hétfőtől drágább lesz a parkolás Budapesten
A főváros belső részein hatszáz forintot kell majd fizetni óránként, reggel 8 és 22 óra között.

Link másolása

A Fővárosi Közgyűlés még június 29-én döntött arról, hogy a 27 féle parkolási zóna helyett átlátható, világos, négy zónatípusból álló, egységes parkolási rendszert vezetnek be, és megemelik a parkolási díjakat.

Az A-jelű zónában 600 forintba kerül majd óránként a parkolás, és 8 és 22 óra között kell a díjat fizetni, a B-jelűben 450 forint az óradíj 8 és 20 óra között, a C-zónában 300 forint, 8-18 óra között, a D-zónában pedig 200 forint, 8-18 óra között. Az A-B-C zónákban legfeljebb három órát lehet parkolni, a D-zónában ez nincs korlátozva.

Parkolási zónák a fővárosban szeptember 5-től

Az új parkolási rendszer részeként egységes információs táblák is megjelennek az utcákon, amelyek egyértelművé teszik az egyes parkolási zónák jellemzőit. Emellett körülbelül 10 százalékkal nő a parkolási díjas zónák területe.

Link másolása
KÖVESS MINKET: